Goto main content

Hulp uit onverwachte hoek voor onze teams in Noord-Syrië

Mijnen en andere wapens Preventie
Syrië
De 12-jarige Shahoud kruiste het pad van onze teams in Syrië, die mensen waarschuwen voor de gevaren van explosieve oorlogsresten. Daarna besloot hij promt om zelf zo'n ‘heldenteam’ op te richten. Door zijn eigen verhaal te vertellen, wil hij vermijden dat andere kinderen, zoals hijzelf, het slachtoffer worden van een ongeluk met een explosief.
Shahoud, een kleine jongen zonder rechterhand, zit neer met een sensibiliseringsfolder op zijn schoot

De 12-jarige Shahoud kruiste het pad van onze teams in Syrië, die mensen waarschuwen voor de gevaren van explosieve oorlogsresten. Daarna besloot hij promt om zelf zo'n ‘heldenteam’ op te richten. Door zijn eigen verhaal te vertellen, wil hij vermijden dat andere kinderen, zoals hijzelf, het slachtoffer worden van een ongeluk met een explosief.

In het noorden van Syrië informeren sensibiliseringsteams van Handicap International de mensen over de gevaren van explosieve oorlogsresten. Ze vertellen hen wat ze moeten doen als ze verdachte voorwerpen vinden. Toen ze op een dag een school bezochten in een vluchtelingenkamp, riepen de kinderen dat een vriendje enkele maanden voordien zijn rechterhand was verloren bij een explosie. “Hij heet Shahoud!” riepen ze.

Onze medewerkers gingen naar Shahoud op zoek in het vluchtelingenkamp. Daar is hij beland, samen met 15 familieleden, nadat hij zijn geboortestad ontvluchtte omdat die onophoudelijk gebombardeerd werd. "Ik had op straat een kogel van een pistool gevonden”, begint Shahoud zijn verhaal. “Ik probeerde de kogel te openen, om te zien wat erin zat en te begrijpen hoe die kleine kogel iemand kan doden. Maar ik wist niet dat zo’n kogel kon ontploffen zonder pistool. Niemand had dat ooit gezegd. Ik wist niet hoe gevaarlijk het was.” 

Een belangrijke missie

Onze medewerkers organiseerden vervolgens een sensibiliseringssessie voor Shahoud, zijn familie en de kinderen uit de buurt. Of hij het team van Handicap International niet mocht vergezellen bij hun sessies in het kamp, vroeg Shahoud achteraf. 

Al snel voegde hij de daad bij het woord door ‘het heldenteam’ op te richten met zijn vrienden om andere kinderen te sensibiliseren over de risico’s van explosieve oorlogsresten. Door zijn eigen verhaal te vertellen, helpt Shahoud anderen om de impact van wapens, en zelfs van een eenvoudige kogel, te begrijpen. Zo probeert hij ervoor te zorgen dat geen enkel kind nog een ongeluk zoals het zijne meemaakt. 

Het is voor deze belangrijke missie dat Shahoud en zijn heldenteam, in het zog van de teams van Handicap International, heel het vluchtelingenkamp doorkruisen.

Meer over dit onderwerp

HI verdedigt rechten van personen met een handicap op COP 28
© K. Tolentino / HI
Preventie

HI verdedigt rechten van personen met een handicap op COP 28

De klimaatconferentie vindt van 30 november tot 12 december plaats in Dubai. HI vormt er de stem van de gemeenschappen en individuen die het meest getroffen worden door klimaatverandering.

Personen met een handicap hebben vier keer meer kans om te sterven bij een klimaatramp
© Parany.photo / HI
Preventie

Personen met een handicap hebben vier keer meer kans om te sterven bij een klimaatramp

Cyclonen, overstromingen, droogte... Klimaatverandering heeft nóg grotere impact op de levens van personen met een handicap.

85% van slachtoffers explosieven zijn burgers
© M.Monier / HI
Mijnen en andere wapens

85% van slachtoffers explosieven zijn burgers

Landmine Monitor publiceert jaarlijks rapport over de gevolgen van landmijnen en andere explosieven.