Goto main content

« Ik voel me hier nuttig »

Een maand geleden zag James Nyambati een vacature van Handicap International. Twee weken later ging hij naar Dadaab, om er te werken als hoofd van het revalidatieteam.

Mohammed, een verlamde man, in Dadaab

Een maand geleden zag James Nyambati een vacature van Handicap International. Twee weken later ging hij naar Dadaab, om er te werken als hoofd van het revalidatieteam.

“Ik ben begonnen zonder verwachtingen. Ik kende de situatie hier niet zo goed. Ik had enkele beelden gezien op de televisie en dat was het. Dag in dag uit werken met vluchtelingen, dan nog de meest kwetsbare, dat kan je je niet voorstellen. Het is een uitdaging, maar ik ben heel gemotiveerd.

Vorige week bijvoorbeeld heb ik een jonge man van twintig jaar ontmoet: Ali. Hij leek hersenverlamming te hebben. Hij kwam in het kamp aan met zijn moeder van ongeveer vijftig en zijn zus. Mijn ploeg en ik hebben hard gewerkt om hun inschrijving in het kamp snel af te ronden zodat ze de dag zelf nog een tent kregen. We konden niet toelaten dat deze kwetsbare familie nog een nacht langer buiten zou moeten slapen. Het gezicht van de moeder klaarde op toen ze haar tent zag. Ik zal haar glimlach nooit vergeten.”

James is intussen al naar de familie teruggekeerd, om moeder en dochter uit te leggen hoe ze Ali kunnen opvangen. “We doen ons best om mensen die er alleen voor staan of die een handicap hebben te helpen in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Kleine aanpassingen kunnen het leven van mensen als Ali eenvoudiger maken.”

Met de steun van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) heeft Handicap International ervoor kunnen zorgen dat Ali en zijn familie nu dicht bij een waterverdelingspunt en sanitair zitten.

« Als ik hier een blinde zie, begeleid door een jongen van amper vijf jaar, dan wil ik die helpen. Je maakt kwetsbare mensen in de mate van het mogelijke gelukkiger en dat heeft ook een positief effect op jezelf. Nu lukt het me nog om me voor zo’n job te engageren. Later zal ik waarschijnlijk willen trouwen, een familie stichten ... Maar ik weet dat ik hier op dit moment nuttig ben. Mijn andere projecten zullen dus een beetje moeten wachten.
 

Meer over dit onderwerp

De antipersoonsmijn: dodelijk voor burgers en militair achterhaald
© A. Sawadogo / HI
Preventie

De antipersoonsmijn: dodelijk voor burgers en militair achterhaald

Zes landen kondigden aan zich terug te trekken uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen. Telkens komt hetzelfde argument naar boven: landen willen zich kunnen verdedigen door landmijnen in te zetten. Gary Toombs, expert ontmijning bij Handicap International, legt uit waarom het gebruik van antipersoonsmijnen achterhaald is om grenzen te beschermen.

12-12 Aardbeving Syrië-Turkije: Eindrapport
© Consortium 12-12
Hulpverlening

12-12 Aardbeving Syrië-Turkije: Eindrapport

Onder de naam AARDBEVING SYRIE-TURKIJE 12-12 lanceerde het Belgisch Consortium voor Noodsituaties (Consortium 12-12) op 12 februari 2023 een solidariteitsoproep als antwoord op de humanitaire noodsituatie na de aardbevingen in het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië.

Gaza: Verhongeren of beschoten worden - dit is geen humanitaire hulp
© K.Nateel / HI

Gaza: Verhongeren of beschoten worden - dit is geen humanitaire hulp

Meer dan 160 ngo's roepen op tot onmiddellijke actie om een einde te maken aan de dodelijke Israëlische noodhulpbedeling in Gaza.

Handicap International vzw | Gewijde-Boomstraat 44 - bus 1 | 1050 Brussel |
[email protected] | Ondernemingsnummer: BE0432235661

IBAN : BE80 0000 0000 7777 | BIC : GEBABEBB