Immense behoeften inzake revalidatie
Duizenden gewonden zijn nog niet geholpen, nieuwe aardschok van 6.2 op de schaal van richter om 12.30 Belgische tijd vergroot de chaos. Er is dringendheid geboden, aangezien de meeste gewonden nog niet tot in een ziekenhuis zijn geraakt. Het personeel van Handicap International is ongedeerd na de schok. De acties lopen verder.
Duizenden gewonden zijn nog niet geholpen, nieuwe aardschok van 6.2 op de schaal van richter om 12.30 Belgische tijd vergroot de chaos. Er is dringendheid geboden, aangezien de meeste gewonden nog niet tot in een ziekenhuis zijn geraakt. Het personeel van Handicap International is ongedeerd na de schok. De acties lopen verder.
Verzorging voor de gewonden
Handicap International is sinds vorige zaterdag bezig met het verzorgen van de gewonden. Met de komst van zes mobiele medische teams naar de zwaarst getroffen wijken van Port-au-Prince is die hulp maandag intenser geworden. Er worden ter plaatse medische zorgen toegediend om de gewonden, van wie velen nog niet werden verzorgd, te stabiliseren. Bovendien zorgen de mobiele teams ervoor dat de gewonden in de wijken en de ziekenhuizen doorverwezen worden om te garanderen dat ze worden opgevolgd. Omdat de bestaande infrastructuur verzadigd is, hebben de meeste slachtoffers bijna één week na de aardbeving nog altijd geen toegang tot een ziekenhuis. Daarenboven komen de meeste personen aan met gecompliceerde verwondingen (vooral breuken) die ontstoken geraakt zijn omdat ze niet op tijd behandeld werden. Gevolg: de meeste verwondingen ontaarden in infecties en dat leidt vaak tot amputaties omdat de medische teams te laat komen om de ledematen te kunnen redden.
Vroege verzorging
Wie toch in een ziekenhuis kon worden behandeld, kan daar niet blijven omdat er te weinig plaats is. Zij worden verplicht om terug te keren naar hun woningen, die meestal vernield zijn, of naar vluchtelingenkampen, zonder medische verzorging en zonder materiaal om hun verbanden te kunnen verversen. Dat en de erbarmelijke hygiënische omstandigheden vergroten het risico op infectie. De missie van Handicap International is dus om onmiddellijk een postoperatieve opvolging te garanderen, gewonden zo snel mogelijk te behandelen en hun naasten te adviseren over hoe ze de basiszorgen kunnen toedienen. In geval van amputatie moeten we erop toezien dat de gewrichten van het geamputeerde ledemaat soepel blijven en de littekenvorming voorbereiden met het oog op een prothese. Dat is de prioriteit van de eerste teams die al actief zijn op het terrein. Ze zullen vandaag worden versterkt door een team van revalidatie-experts dat onmiddellijk aan het werk zal gaan. Ze zullen werken in drie ziekenhuizen in Port-au-Prince, waaronder het algemeen ziekenhuis, het belangrijkste in de regio.
Noodprotheses
Handicap International verwacht binnenkort noodprotheses te kunnen aanbieden voor wie ze nodig heeft. Door de schaal van de verwoesting die Haïti heeft getroffen en het feit dat gewonden niet snel genoeg kunnen worden verzorgd, zou het aantal amputaties tot in de honderden kunnen oplopen. Bij de eerste evaluatie na slechts twee dagen kon ons team al 150 amputaties vaststellen in de ziekenhuizen, terwijl men de meeste gewonden nog niet eens had kunnen verzorgen. Momenteel wordt verwacht dat er een angstaanjagende 400 amputaties zullen moeten worden uitgevoerd. De hulpverlening wordt dus een werk van lange adem. De gewonden moeten immers worden opgevolgd, van in het ziekenhuis tot op het moment dat ze hun prothese krijgen en gedurende alle stappen die nodig zijn voor hun revalidatie.