Goto main content

Inclusieve wegenwerken aan de verkeersas van Mpeti-Pinga

Integratie
Democratische Republiek Congo

La Vie is een 18-jarige Congolees met dwerggroei. Dat weerhield hem er niet van om aan de slag te gaan bij ons EMIR-interventieteam en zijn steentje bij te dragen aan de infrastructuurwerken aan de verkeersas van Mpeti-Pinga.

La Vie (18) werkt mee aan een project van het EMIR-team van Handicap International. Hij draagt zijn steentje bij aan de vernieuwing van de verkeersas van Mpeti-Pinga.

La Vie (18) werkt mee aan een project van het EMIR-team van Handicap International. Hij draagt zijn steentje bij aan de vernieuwing van de verkeersas van Mpeti-Pinga. | HI

Wie zich moet verplaatsen in de Democratische Republiek Congo, zal vroeg of laat botsen op de beperkte infrastructuur en slecht toegankelijke wegen. Toch is inclusie er mogelijk, zelfs in de civiele bouwkunde. Onze snelle mobiele interventieteams (Equipes Mobiles d’Intervention Rapide, EMIR*) hebben een inclusief beleid ingevoerd in de zones waar ze werkzaam zijn. Vraag maar aan La Vie.

La Vie heeft achondroplasie. In begrijpbare taal: dwerggroei. Hij heeft hierdoor ook o-benen. La Vie is 18 jaar en het gezinshoofd. Hij heeft 3 jongere zussen en een jongere broer en hij zorgt ook voor zijn grootmoeder. Zijn ouders lieten het gezin 5 jaar geleden in de steek om hun geluk te wagen in de mijnbouw. Sindsdien hebben La Vie en zijn broers en zussen niets meer van hun gehoord.

Om voor zijn familie te zorgen, knapte La Vie klusjes op. Daarmee verdiende hij ongeveer 6 000 Congolese frank per week, of zo’n 3,15 Amerikaanse dollar. Met dat geld betaalt hij ook zijn studies, want La Vie volgt de richting ‘voeding’ in het vijfde middelbaar. 

Integreren in het team

Wanneer HI ongeschoolde arbeidskrachten rekruteert voor haar interventies, mikt onze ngo op de aanwerving van minstens 20% vrouwen en 10% personen met een beperking. La Vie schreef zich in in zijn dorp en kreeg zo de kans om mee te werken aan de renovatie van de verkeersas van Mpeti-Pinga. Zijn aanwerving is een zegen voor La Vie en zijn familie. Dat hij elke dag 9 km moet stappen om op de werf te raken, houdt hem niet tegen.

“La Vie voert gewone taken uit in dienst van het team: grachten vrijmaken, voor drinkwater zorgen, graven, onkruidbestrijding, … Hij is goed geïntegreerd en zijn teamgenoten houden vooral van hem voor zijn gevoel voor humor en zijn gedrevenheid,” vertelt Venant, gemeenschapsmedewerker bij HI. 

Het perspectief van een stabiel inkomen

La Vie verdiende op 10 dagen ongeveer 117 000 Congolese frank (60 US Dollar). Daarmee wil hij 2 geiten kopen om mee te fokken en een kleine fokkerij te beginnen. Hij hoopt dat hij met het verkopen van het vee de studies van zijn broers en zussen zal kunnen betalen.

*EMIR is een logistiek project van Handicap International-Atlas Logistique. Atlas Logistique maakt deel uit van de HI-familie. Het is een operationele unit gespecialiseerd in logistieke oplossingen en supply chain voor humanitaire organisaties. 
 

Gepubliceerd op: 17 juli 2020

Meer over dit onderwerp

'Ik heb 6 maanden met die stukken hout moeten stappen'
© S. Lazzarino / HI
Noodhulp Revalidatie

'Ik heb 6 maanden met die stukken hout moeten stappen'

Meer dan 2,7 miljoen mensen in Noord-Kivu raakten ontheemd door het aanslepende conflict. De noden in de opvangkampen zijn enorm.

Ondernemen stimuleren bij personen met een handicap
© HI
Integratie Mensenrechten

Ondernemen stimuleren bij personen met een handicap

In de Keniaanse vluchtelingendorpen werkt Handicap International drempels weg en ondersteunt ze het ondernemerschap.

'Dankzij het bewustmakingswerk van Handicap International kijken vrienden en collega's niet meer op ons neer'
© S. D. Songoi / HI
Integratie

'Dankzij het bewustmakingswerk van Handicap International kijken vrienden en collega's niet meer op ons neer'

Damigou is een jonge slechtziende vrouw uit Togo. Dankzij het project voor inclusief onderwijs en beroepsopleiding, kon ze naar school en is ze nu boekhoudster in een apotheek.