Goto main content

Ismail timmert aan de weg terug na ongeval met landmijn

Integratie Mijnen en andere wapens Revalidatie
Libanon

Ismail verloor zijn beide benen toen een landmijn ontplofte. Hij was veertien jaar. Handicap International gaf hem nieuwe protheses en zorgde ervoor dat hij opnieuw kan stappen.

Ismail ontving twee nieuwe protheses, broodnodig om zich zelfstandig te kunnen redden.

Ismail ontving twee nieuwe protheses, broodnodig om zich zelfstandig te kunnen redden. | © HI

In 2014 raakte Ismail zwaargewond bij de ontploffing van een landmijn in Syrië. Zijn beide benen werden geamputeerd boven de knie. Het zette zijn leven op zijn kop, Ismail voelde zich van de ene dag op de andere uitgesloten. Voor iemand zoals Ismail zijn op maat gemaakte protheses essentieel voor de autonomie en dagelijkse activiteiten.

Ismail had eerder al protheses gekregen, maar die pasten hem niet meer. Ismail is ondertussen 20 jaar en hij is gegroeid.

"Te kleine prothesen kunnen leiden tot ongemakken en ernstige complicaties. Als gevolg daarvan kon Ismail zich niet meer zelfstandig verplaatsen",

vertelt Rana Al Adbel, kinesitherapeute bij HI.

Het revalidatieteam van HI in Libanon maakte een evaluatie van zijn fysieke toestand en zorgde ervoor dat hij nieuwe op maat gemaakte protheses kreeg aangemeten. Ismail kon zich weer zelfstandig redden …

Waardig leven

Ismail heeft vijf broers en zussen, tussen vijf en zevenentwintig jaar oud. Samen met hun ouders wonen ze in een afgelegen landelijk gebied dat niet erg goed bereikbaar is. Het coronavirus heeft het de familie niet makkelijk gemaakt. Ze hadden niet de middelen om belangrijke levensmiddelen – voedsel in het bijzonder – te kopen.

Toch wil Ismail niet terugkeren naar Syrië. De regio vanwaar Ismail en zijn familie afkomstig zijn, is nog steeds instabiel en gevaarlijk. Ismail hoopt echter een opleiding te kunnen volgen en een vaste baan te vinden.

"Ik wil geld kunnen verdienen zodat mijn familie waardig kan leven."

 

Gepubliceerd op: 13 november 2020

Meer over dit onderwerp

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen Mijnen en andere wapens

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen

Handicap International uit haar grote bezorgdheid over het plan van Litouwen om zich terug te trekken uit het Verdrag inzake Clustermunitie.

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.

'Ik heb 6 maanden met die stukken hout moeten stappen'
© S. Lazzarino / HI
Noodhulp Revalidatie

'Ik heb 6 maanden met die stukken hout moeten stappen'

Meer dan 2,7 miljoen mensen in Noord-Kivu raakten ontheemd door het aanslepende conflict. De noden in de opvangkampen zijn enorm.