Goto main content

Ismail timmert aan de weg terug na ongeval met landmijn

Integratie Mijnen en andere wapens Revalidatie
Libanon

Ismail verloor zijn beide benen toen een landmijn ontplofte. Hij was veertien jaar. Handicap International gaf hem nieuwe protheses en zorgde ervoor dat hij opnieuw kan stappen.

Ismail ontving twee nieuwe protheses, broodnodig om zich zelfstandig te kunnen redden.

Ismail ontving twee nieuwe protheses, broodnodig om zich zelfstandig te kunnen redden. | © HI

In 2014 raakte Ismail zwaargewond bij de ontploffing van een landmijn in Syrië. Zijn beide benen werden geamputeerd boven de knie. Het zette zijn leven op zijn kop, Ismail voelde zich van de ene dag op de andere uitgesloten. Voor iemand zoals Ismail zijn op maat gemaakte protheses essentieel voor de autonomie en dagelijkse activiteiten.

Ismail had eerder al protheses gekregen, maar die pasten hem niet meer. Ismail is ondertussen 20 jaar en hij is gegroeid.

"Te kleine prothesen kunnen leiden tot ongemakken en ernstige complicaties. Als gevolg daarvan kon Ismail zich niet meer zelfstandig verplaatsen",

vertelt Rana Al Adbel, kinesitherapeute bij HI.

Het revalidatieteam van HI in Libanon maakte een evaluatie van zijn fysieke toestand en zorgde ervoor dat hij nieuwe op maat gemaakte protheses kreeg aangemeten. Ismail kon zich weer zelfstandig redden …

Waardig leven

Ismail heeft vijf broers en zussen, tussen vijf en zevenentwintig jaar oud. Samen met hun ouders wonen ze in een afgelegen landelijk gebied dat niet erg goed bereikbaar is. Het coronavirus heeft het de familie niet makkelijk gemaakt. Ze hadden niet de middelen om belangrijke levensmiddelen – voedsel in het bijzonder – te kopen.

Toch wil Ismail niet terugkeren naar Syrië. De regio vanwaar Ismail en zijn familie afkomstig zijn, is nog steeds instabiel en gevaarlijk. Ismail hoopt echter een opleiding te kunnen volgen en een vaste baan te vinden.

"Ik wil geld kunnen verdienen zodat mijn familie waardig kan leven."

 

Gepubliceerd op: 13 november 2020

Meer over dit onderwerp

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden
© HI
Mensenrechten Mijnen en andere wapens Preventie

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden

Tijdens een conferentie in Oslo kwamen verschillende landen bijeen om de uitvoering van de politieke verklaring tegen het bombarderen en beschieten van steden te bespreken en op te volgen.

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.