Goto main content

Ismail timmert aan de weg terug na ongeval met landmijn

Integratie Mijnen en andere wapens Revalidatie
Libanon

Ismail verloor zijn beide benen toen een landmijn ontplofte. Hij was veertien jaar. Handicap International gaf hem nieuwe protheses en zorgde ervoor dat hij opnieuw kan stappen.

Ismail ontving twee nieuwe protheses, broodnodig om zich zelfstandig te kunnen redden.

Ismail ontving twee nieuwe protheses, broodnodig om zich zelfstandig te kunnen redden. | © HI

In 2014 raakte Ismail zwaargewond bij de ontploffing van een landmijn in Syrië. Zijn beide benen werden geamputeerd boven de knie. Het zette zijn leven op zijn kop, Ismail voelde zich van de ene dag op de andere uitgesloten. Voor iemand zoals Ismail zijn op maat gemaakte protheses essentieel voor de autonomie en dagelijkse activiteiten.

Ismail had eerder al protheses gekregen, maar die pasten hem niet meer. Ismail is ondertussen 20 jaar en hij is gegroeid.

"Te kleine prothesen kunnen leiden tot ongemakken en ernstige complicaties. Als gevolg daarvan kon Ismail zich niet meer zelfstandig verplaatsen",

vertelt Rana Al Adbel, kinesitherapeute bij HI.

Het revalidatieteam van HI in Libanon maakte een evaluatie van zijn fysieke toestand en zorgde ervoor dat hij nieuwe op maat gemaakte protheses kreeg aangemeten. Ismail kon zich weer zelfstandig redden …

Waardig leven

Ismail heeft vijf broers en zussen, tussen vijf en zevenentwintig jaar oud. Samen met hun ouders wonen ze in een afgelegen landelijk gebied dat niet erg goed bereikbaar is. Het coronavirus heeft het de familie niet makkelijk gemaakt. Ze hadden niet de middelen om belangrijke levensmiddelen – voedsel in het bijzonder – te kopen.

Toch wil Ismail niet terugkeren naar Syrië. De regio vanwaar Ismail en zijn familie afkomstig zijn, is nog steeds instabiel en gevaarlijk. Ismail hoopt echter een opleiding te kunnen volgen en een vaste baan te vinden.

"Ik wil geld kunnen verdienen zodat mijn familie waardig kan leven."

 

Gepubliceerd op: 13 november 2020

Meer over dit onderwerp

‘Om een inclusieve samenleving te bouwen, moet je starten met inclusief onderwijs’
© J. Labeur / HI
Integratie

‘Om een inclusieve samenleving te bouwen, moet je starten met inclusief onderwijs’

Sandra Boisseau, experte bij Handicap International, over de aanpak en het belang van inclusief onderwijs.

'Ik ben eigenlijk per toeval kinesitherapeut geworden'
© Crolle Agency / HI
Revalidatie

'Ik ben eigenlijk per toeval kinesitherapeut geworden'

Paul Lokiru is kinesitherapeut bij Handicap International in Oeganda. Elke dag opnieuw leert hij zijn patiënten, allemaal vluchtelingen die heel wat hebben meegemaakt, stappen én hun zelfvertrouwen terugwinnen.

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese
© HI 2023
Gezondheid Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese

Op 6 februari 2023 raakte het Syrische meisje bedolven onder het puin. Ze zat maar liefst 30 uur vast. Door de verwondingen moest haar been onmiddellijk geamputeerd worden.