Goto main content

Jemerson: het ongeval te boven komen

Integratie Mijnen en andere wapens
Colombia

Jemerson is 13 jaar en woont in Colombia. Hij gaat terug naar school, maar het kostte tijd en veel hulp om het ongeluk te boven te komen waarbij hij zijn hand verloor.

Jemerson, een jonge Colombiaan van 13 jaar, zit in de klas met een schrift voor zich. Zijn linkerhand werd geamputeerd.

Jemerson is 13 jaar en woont in Colombia. Hij gaat terug naar school, maar het kostte tijd en veel hulp om het ongeluk te boven te komen waarbij hij zijn hand verloor.

Een klein dorp in de gemeente Corinto. Jemerson, 13 jaar, zit in de klas. Hij is afgeleid en volgt de les maar half. Zijn linkerarm rust op zijn schrift, maar de hand ontbreekt. “Het was een ongeluk. Jemerson was tien jaar, hij ging naar Ucrania, een boerderij niet zo ver van bij ons. Hij raapte iets op wat op een bal leek, en dat ontplofte. Ik vond mijn zoon terug onder het bloed, van zijn hand bleef niets meer over. Een echt drama,” zo herinnert zijn moeder Viviana, 28 jaar, zich het voorval.

Het leven neemt een nieuwe wending

Jemerson werd onmiddellijk naar het ziekenhuis Valle de Lili in Cali gebracht. Hij onderging verschillende operaties maar zijn linkerhand werd toch geamputeerd. “Het veranderde alles. Jemerson, zelfzeker, sportief en vrolijk, werd opvliegend en neerslachtig. Hij huilde onophoudelijk. Een kind van 10 jaar dat zijn aders wou doorsnijden … Hij vroeg me: ‘Waarom kan ik niet sterven?’ Hij droomde ook vaak dat hij een explosief voorwerp opraapte. Hij wou niet meer alleen slapen. Het was zwaar.”

Enkele maanden later leerde Jemerson Handicap International en de organisatie Tierra de Paz kennen. Hij kreeg revalidatietherapie en ging naar sessies voor psychologische ondersteuning, samen met andere kinderen die het slachtoffer geworden waren van mijnen: “We namen deel aan deze sessies en dat deed deugd. We hebben onze krachten naar waarde leren schatten en gebruiken om vooruit te blikken. Deze steun was essentieel voor Jemerson en mij,” vult zijn moeder aan.

Het vervoer naar school betalen

Viviana voedt haar twee kinderen alleen op, in een klein huis in het dorp El Jagual: “Een gevaarlijke buurt. Vorige vrijdagnacht losten bendes geweerschoten,” vertelt ze. Het huis kent weinig comfort: “De vloer en de muren zijn van aarde. Het sanitair is in de tuin. We delen dezelfde kamer. Dankzij de steun van HI en Tierra de Paz, heb ik materiaal gekregen om een klein manicuresalon te starten. Het is een project waarmee ik mijn loon in de ananasplantages wat kan opvijzelen. Dankzij het geld kan ik de transportkosten van Jemerson naar school betalen.” 

Wanneer de schooldag erop zit, slentert Jemerson naar huis. Later wil hij het leger in. Viviana ziet dat minder zitten: “Zijn grootouders zijn gestorven door het conflict, mijn drie broers ook. Jemerson heeft zijn hand verloren. Als ik me hem dan als militair moet inbeelden … Maar ik heb de angst achter mij gelaten. Ik mag me er niet tegen verzetten.”

De gevolgen van een handicap te boven komen, genoeg inkomen hebben om naar school te gaan, met de hulp van de teams van Handicap International werd het mogelijk. 

Steun hen, doe een gift!

 

 

Meer over dit onderwerp

Economische ontwikkeling van lokale gemeenschappen in Venezuela
© M. Campos / HI
Integratie

Economische ontwikkeling van lokale gemeenschappen in Venezuela

Door de uitbreiding van hun kippen- en viskwekerij, verbetert de levenstandaard van Walter en zijn gezin en dragen ze rechtstreeks bij aan de economische stabiliteit van hun gemeenschap.

Twee jaar noodhulp in Oekraïne
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Twee jaar noodhulp in Oekraïne

Handicap International biedt met haar goed uitgebouwde team onder meer revalidatiezorg en psychologische ondersteuning en speelt een belangrijke rol in de verdeling van hulpgoederen.

Nieuw hondenteam start met ontmijningswerk in Senegal
© A. Stachurski / HI
Mijnen en andere wapens

Nieuw hondenteam start met ontmijningswerk in Senegal

Vier Mechelse herdershonden krijgen hun laatste trainingen door onze Belgische partnerorganisatie APOPO. Binnenkort gaan ze landmijnen opsporen in de tropische regio Casamance.