Goto main content

"Kruk en rolstoel maken echt verschil"

Noodhulp
Irak Syrië

Sliwa is met zijn familie op de vlucht. Het leven is voor de 65-jarige man niet makkelijk. Hij heeft al vier jaar artrose aan zijn rug en knieën. Dankzij een rolstoel en een wandelstok van Handicap International kan hij zich nu wel verplaatsen.

Portret van Sliwa op een stoel, zijn hand rustend op zijn kruk van Handicap International.

Sliwa is met zijn familie op de vlucht voor geweld. Het leven is voor de 65-jarige man niet makkelijk. Hij heeft al vier jaar artrose aan zijn rug en knieën. Dankzij een rolstoel en een wandelstok van Handicap International, kan hij zich nu wel verplaatsen.

In augustus van dit jaar zijn Sliwa, zijn vrouw en zijn vier kinderen hun stad ontvlucht om een veilig onderkomen te vinden in Erbil. Ze vonden eerst onderdak in een kerk, om daarna in een winkelcentrum in aanbouw te belanden.

Toen ze nog in de kerk verbleven, kregen Sliwa en zijn gezin iedere dag hulp, onder meer door voedselbedeling. Ze leefden er in een tent, tussen andere families, waar er weinig ruimte was voor privacy. In het onaffe winkelcentrum waar ze nu verblijven, is er voor ieder gezin een plaats ingericht met geprefabriceerde platen. Helaas is er geen voedselhulp, waardoor de familie beroep moet doen op haar spaargeld om eten te kunnen kopen.

De betekenis van een kruk en een rolstoel

Door de artrose waar Sliwa al jarenlang last van heeft, kan hij zich moeilijk verplaatsen. Om hem hierbij te helpen, heeft Handicap International hem een wandelstok en een rolstoel gegeven. Zo is het voor de ex-arbeider makkelijker om in de gezinsruimte rond te wandelen en om naar de eerste verdieping te gaan, waar zijn familie onderdak krijgt.

Ondanks het feit dat ze nu wat meer privacy hebben, blijven de levensomstandigheden zeer moeilijk. Vooral voor Sliwa, die niet kan gaan en staan waar hij wil. Maar zijn loophulpmiddelen betekenen een enorme verbetering: "We bevinden ons op de eerste verdieping en de enige manier om naar buiten te gaan is langs de trappen. Ik verlaat het gebouw dus praktisch nooit. Dankzij mijn wandelstok kan ik me wel makkelijker verplaatsen in ons onderkomen. En met mijn rolstoel bezoek ik iedere dag mijn kinderen en vrienden die zich op dezelfde verdieping bevinden. Dat maakt het harde dagelijkse leven een stuk aangenamer."

 

Achtergrond

Vandaag tellen we meer dan 1,8 miljoen[1] Irakezen die op de vlucht zijn geslagen voor de gevechten. In juni van dit jaar heeft Handicap International een noodhulpproject op poten gezet in de gouvernementen Erbil en Dohuk. De komende weken gaat ze haar acties uitbreiden om de meest kwetsbaren onder hen te helpen, zoals mensen met een handicap, oudere mensen of mensen met chronische ziekten. De teams van de organisatie zijn actief in de kampen, de wijken en de openbare plaatsen, zoals gebouwen in aanbouw, scholen en kerken.

[1] IOM, update van 3 oktober 2014

Meer over dit onderwerp

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom
© E. N’Sapu / HI
Noodhulp Revalidatie

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom

Net als veel andere mensen in Noord-Kivu is Espoir slachtoffer van het conflict in de Democratische Republiek Congo. Na een bomaanval verloor hij zijn been en moest hij zijn stad ontvluchten. Dankzij zijn nieuwe prothese kan hij nu opnieuw dromen en werken aan zijn toekomst.

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne
© M.Monier / HI 2024
Gezondheid Mensenrechten Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne

Vooral in het oosten en het zuiden van het land is de impact van het gewapend conflict enorm.

Handicap International verliest opnieuw een medewerker in Gaza Noodhulp

Handicap International verliest opnieuw een medewerker in Gaza

Collega Sabreen laat samen met drie van haar kinderen het leven na een bombardement van het Israëlische leger.