Goto main content

Madagaskar: de meest kwetsbaren beschermen tegen Covid-19

Gezondheid Preventie
Madagaskar

Handicap International heeft verschillende projecten in Madagaskar aangepast om personen met een beperking te ondersteunen en te voorkomen dat ze door de pandemie getroffen worden.

Sensibiliseringssessie rond de hygiënemaatregelen tegen Covid-19

Sensibiliseringssessie rond de hygiënemaatregelen tegen Covid-19 | © HI

De inwoners van Madagaskar werden niet gespaard tijdens de Covid-19 pandemie. Het land onderging verschillende lockdownperiodes sinds de maand maart, toen een nationale noodsituatie werd afgekondigd. Handicap International (HI) lanceerde verschillende projecten ter ondersteuning van personen met een beperking om hen beter te beschermen tegen het virus.

Nieuwe situaties vergen aanpassingsvermogen

“De nieuwe situatie was ongekend en vroeg om een dringend antwoord. HI toonde zich heel proactief door het grootste deel van zijn activiteiten aan te passen. Het belang van de ondersteuning van mensen met een beperking en alle begunstigden van onze projecten in deze gezondheids-, sociale en economische crisis heeft onze teams ertoe aangezet om al hun projecten en de wisselwerking tussen de activiteiten te herbekijken om zo dicht mogelijk bij de mensen te staan die we ondersteunen. "verklaart Emilie Sauvanet, programmadirecteur in Madagaskar. 
Zo is er bijvoorbeeld het MITEHAFA-project, dat doelt op de sensibilisering van 1 084 families van extreem kwetsbare personen met een beperking. 

Zichzelf beschermen, het hoofd bieden aan de uitdagingen

Offrancia is 38 jaar oud en epileptisch sinds haar tiende. Door het gebrek aan financiële middelen van haar familie kon ze haar medische behandeling niet volhouden, wat leidde tot frequente epileptische aanvallen en de achteruitgang van haar cognitieve vaardigheden. Sinds 2019 krijgt ze, dankzij de gepersonaliseerde sociale ondersteuning van HI, medische zorg, economische steun om haar medische behandeling op lange termijn te verzekeren en psychosociale ondersteuning. De opkomst van de Covid-19-pandemie heeft de familie van Offrancia opnieuw in nieuwe en ernstige economische problemen gebracht. 

Daarom stelde HI, dankzij de ondersteuning in het kader van het MITEHAFA-project, hygiënekits en beschermingsmateriaal ter beschikking en kreeg Offrancia een sensibiliseringssessie. Net als 335 andere gezinnen kreeg ook de familie van Offrancia twee keer een financiële steun van 100.000 Ariary, de lokale munt, waardoor ze de eindjes aan elkaar konden knopen.  "Een deel van dit geld is zeer nuttig geweest om voedsel en medicijnen voor mijn behandeling te kopen, terwijl het andere deel mij heeft geholpen om mijn winkelvoorraad te diversifiëren, althans Offrancia, die haar kleine winkel kon hervatten.

Inclusieve sensibilisering aan huis

Om de gedragsverandering ten aanzien van de pandemie te bevorderen, en om efficiënter te werken, deed HI beroep op verenigingen van personen met een beperking. Deze organisaties trokken eerst meermaals met een auto met geluidsinstallatie door de straten om te sensibiliseren. Vervolgens legden ze huisbezoeken af om de bewustwording rond voorzorgsmaatregelen en hygiënische tips te verspreiden. Ze informeerden de bevolking bovendien over de dienstverlening  van de gezondheidscentra (medische consultaties, vaccinatie, gezinsplanning, ...). Handicap International leidde 33 personen van deze verenigingen op om deze activiteiten uit te voeren. Meer dan 1 000 kwetsbare gezinnen werden zo bereikt.

Onisoa, gebarentolk en leraar in een inclusieve school in Atsinanana, en Norbertin, slechtziend en vader van twee kinderen, namen deel aan de actie.

Geen grapjes maken over COVID-19

"Ik heb een visuele beperking, maar ik ben gezond en ik wil mijn medeburgers helpen en hen aanmoedigen om geen grapjes te maken over Covid-19", zegt Norbertin. “Onze boodschap is niet anders dan die in de media, maar we kunnen gemakkelijker onze aanpak aanpassen om de juiste boodschap over te brengen.”

Volgens Onisoa is het de beste manier om mensen met een beperking te bereiken.

"De mensen thuis opzoeken is bijzonder effectief om de meest kwetsbare gezinnen te bereiken, inclusief gezinnen van mensen met een beperking,” zegt Onisoa. "Deze methode stelt ons in staat om met hun familieleden of voogden te discussiëren, hun levensomstandigheden te begrijpen en hen te adviseren over de uitvoering van de voorzorgsmaatregelen. Sommige bezoeken duren langer, vooral voor mensen met een zintuiglijke beperking. We zijn er echter van overtuigd dat we op de goede weg zijn.”

Beiden wezen op de actieve betrokkenheid van personen met een beperking, die een sterk inzicht hebben in de preventieproblematiek. De slechtziende en slechthorende leden van de organisaties die betrokken zijn bij de bewustwording hebben hier sterk aan bijgedragen. Deze zeer positieve acties bewijzen eens te meer dat een beperking geen belemmering vormt voor het sociale leven, de ontwikkeling en het welzijn van de gemeenschap.
 

Gepubliceerd op: 18 december 2020

Meer over dit onderwerp

Die rechterschoen is niet langer voor de vuilnisbak
© T. Freteur / HI
Gezondheid Revalidatie

Die rechterschoen is niet langer voor de vuilnisbak

Dieudonné verloor zijn rechterbeen na een brand. Dankzij de prothese die hij van Handicap International kreeg, kan Dieudonné eindelijk zelfstandig leren stappen. Zelfs voetballen lukt al aardig.

HI draagt bij aan WHO-rapport over gelijkheid van mensen met een handicap in de gezondheidszorg
© Dieter Telemans/HI
Gezondheid

HI draagt bij aan WHO-rapport over gelijkheid van mensen met een handicap in de gezondheidszorg

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde begin december een rapport waarin de belemmeringen waarmee mensen met een handicap worden geconfronteerd bij de toegang tot gezondheidsinformatie en -diensten, worden belicht. Er worden ook 40 maatregelen voorgesteld om deze belemmeringen aan te pakken. De WHO werkte voor dit rapport nauw samen met HI, die als humanitaire organisatie al 40 jaar werkt met mensen met een handicap.

1 jaar na de aarbeving in Haïti blijft Handicap International slachtoffers ondersteunen
© G.H.ROUZIER / HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

1 jaar na de aarbeving in Haïti blijft Handicap International slachtoffers ondersteunen

Nadat op 14 augustus 2021 Haïti wordt getroffen door een aardbeving start HI opnieuw zijn noodhulpoperaties op in het land. 1 jaar later zijn de noden nog steeds immens en blijft onze organisatie duizenden slachtoffers ondersteunen.