Goto main content

Mali - explosieve oorlogsresten vernietigen

Noodhulp
Mali

Meer dan twee jaar na het begin van de voedselcrisis en meer dan 18 maanden na de eerste gevechten tussen de gewapende groepen en het Malinese leger is de rust in Mali nog steeds niet teruggekeerd. Om de noodsituatie het hoofd te kunnen bieden, is Handicap International actief in de gezondheidszorg en beschermt ze de meest kwetsbare mensen. Omdat de bevolking stilaan terug naar huis keert, bestrijdt de organisatie eveneens de risico's die de achtergebleven wapens en explosieve oorlogsresten met zich meebrengen.

Handicap International waarschuwt voor achtergebleven oorlogstuig

Meer dan twee jaar na het begin van de voedselcrisis en meer dan 18 maanden na de eerste gevechten tussen de gewapende groepen en het Malinese leger is de rust in Mali nog steeds niet teruggekeerd. Om de noodsituatie het hoofd te kunnen bieden, is Handicap International actief in de gezondheidszorg en beschermt ze de meest kwetsbare mensen. Omdat de bevolking stilaan terug naar huis keert, bestrijdt de organisatie eveneens de risico's die de achtergebleven wapens en explosieve oorlogsresten met zich meebrengen. [1].

Om 6u30 in de ochtend staan de 17 medewerkers van het ontmijningsteam[2] van Handicap International in Diabali paraat. Elk uur telt. Wapens en munitie met explosieve ladingen liggen, ten gevolge van het recente conflict, verspreid op de wegen tussen Ségou en Timboektoe. Op amper één maand tijd werden in het gebied 475 explosieve tuigen en 5.522 wapens van klein kaliber teruggevonden. Elk wapen betekent een gevaar voor de burgers die hun activiteiten hernemen en in het bijzonder voor nieuwsgierige kinderen die regelmatig het slachtoffer zijn van catastrofale ongevallen.

"De teams willen Mali helpen weer op te staan."

Onze teams bestaan hoofdzakelijk uit Malinezen, legt Sophie Dechaux uit. Zij leidt het project van Handicap International om de risico's van conventionele wapens in het land te verminderen. Het zijn mensen die uit heel Mali komen en die hun land graag willen helpen om de bladzijde om te slaan. Ze worden bijgestaan door ontmijners, die opgeleid werden door Handicap International tijdens voorgaande interventies, met name in Senegal en Congo.

Vandaag hebben de teams hun intrek genomen in een oude basis die bezet was door de strijders van gewapende groepen. Tijdens hun vlucht lieten zij een deel van hun wapens achter. "Deze basis bevindt zich vlakbij de markt en het kanaal waar de mensen zich komen wassen, legt Adrien Ousmane Ngom uit, de verantwoordelijke van het ontmijningsteam in Diabali. Het is dus een gebied dat we als eerste dienen te ontmijnen. Deze ochtend bijvoorbeeld hebben we een raketbom van 107 mm onschadelijk gemaakt, gaat Adrien verder, als ze was ontploft, hadden de weggeslingerde scherven mensen in een straal van 300 meter kunnen doden. We hebben de raketbom weggevoerd tussen zandzakken en op een veilige plek laten ontploffen."

Burgers op de hoogte brengen om ongevallen te vermijden

Afgelopen maand vond een herder een raketbom. Hij nam ze mee naar huis, een heel slecht idee. Zijn kinderen speelden er mee en de raketbom ontplofte. Een van zijn kinderen van vier jaar werd gedood. Vier andere kinderen werden verwond. Het gaat om burgers die het niet gewend zijn om dergelijke wapens aan te treffen, legt Sophie Dechaux uit. De meesten onder hen zijn er nooit mee in aanraking gekomen. Het is van cruciaal belang om zowel de risico's als de gepaste houding uit te leggen om zo ongevallen te vermijden die, eens te meer, kinderslachtoffers maken.

Sinds een jaar leidt Handicap International ook sensibiliseringscampagnes over de risico's die deze wapens en explosieve tuigen met zich meebrengen.[3]

De sensibiliseringssessies zijn in het bijzonder gericht op kinderen, die gefascineerd zijn door munitie of oorlogstuig dat ze tegenkomen, vluchtelingen die dienen terug te keren naar gebieden waar gevechten aan de gang zijn, en mensen die, omwille van hun beroep, een groter risico lopen om te worden blootgesteld aan deze gevaren.

 

[1] Het ontmijningsproject dat op dit moment door twee teams van Handicap International geleid wordt in Diabali wordt gefinancierd door de Europese Gemeenschap (ECHO).

 

[2] Met de term ontmijning doelt men op de identificatie, de afbakening en de vernietiging van explosieve oorlogsresten.

[3] Sinds de zomer van 2012 in steun van onze partners om berichten te verspreiden via de media en live dankzij de mobiele teams sinds november 2012.

 

Meer over dit onderwerp

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'

De 24-jarige Doa'a Al-Naqeeb is kinesitherapeut en werkt als vrijwilliger in het ontheemdenkamp van Nuseirat in Gaza.

Het gezicht van Gaza - 'Sinds oktober zijn we al acht keer moeten verhuizen'
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Het gezicht van Gaza - 'Sinds oktober zijn we al acht keer moeten verhuizen'

De 41-jarige Mohammad Balousha is manager bevoorrading en aankoop bij Handicap International in Gaza, maar moet tegelijkertijd zijn gezin door de oorlog loodsen.

Het gezicht van Gaza - 'Elk beetje hulp is een kleine verlichting van hun immense pijn'
© HI
Noodhulp Revalidatie

Het gezicht van Gaza - 'Elk beetje hulp is een kleine verlichting van hun immense pijn'

Hadil Al Saqqa ging afgelopen april aan de slag bij Handicap International in Gaza als projectmanager gezondheidszorg. Tenmidden van een oorlog biedt ze hulp aan anderen.