Goto main content

Mijnen bedreigen Myanmarese vluchtelingen

Mijnen en andere wapens

De recente veranderingen in Myanmar zullen er wellicht toe leiden dat vluchtelingen die nu in Thailand wonen naar hun thuisland terugkeren. Maar dat is niet zonder gevaar. De Thais-Myanmarese grens ligt immers bezaaid met mijnen en ander niet-ontploft oorlogstuig. Handicap International verspreidt informatie om ongevallen te voorkomen..

Saw Soe Win verzorgd door een orthopedist van Handicap International

De recente veranderingen in Myanmar zullen er wellicht toe leiden dat vluchtelingen die nu in Thailand wonen naar hun thuisland terugkeren. Maar dat is niet zonder gevaar. De Thais-Myanmarese grens ligt immers bezaaid met mijnen en ander niet-ontploft oorlogstuig. Handicap International verspreidt informatie om ongevallen te voorkomen.

Uit een onderzoek dat we in de Thaise vluchtelingenkampen hebben gevoerd bleek dat 82 % van de mensen nooit informatie had gekregen over de gevaren van mijnen”, zegt Alexandre Baillat, projectcoördinator in Thailand. “Onze teams proberen zoveel mogelijk vluchtelingen te bereiken voor ze beslissen om naar Myanmar terug te keren. Ze leren hen hoe ze mijnen en andere explosieven kunnen herkennen, hoe ze mogelijke bedreigingen moeten melden, wat ze moeten doen als iemand gewond raakt …”

De teams van Handicap International hebben intussen informatie verspreid onder meer dan 110.000 vluchtelingen. “We geven presentaties, organiseren informatieve tentoonstellingen en hangen posters op in openbare plaatsen. Naast zulke sensibilisatiecampagnes voor het grote publiek, zoeken we ook kwetsbare individuen op. We gaven bijvoorbeeld erg gedetailleerde briefings aan meer dan 600 internaatstudenten. Zij steken verschillende keren per jaar de grens tussen Thailand en Myanmar over en zijn dus een risicogroep. Verder benaderen we jongeren die in de vluchtelingenkampen zijn geboren en nooit rechtstreeks aan de gevaren zijn blootgesteld. Zij volgen infosessies op school.”

Saw Soe Win (28) op de foto hiernaast is een Myanmarese vluchteling die in 2011 op een mijn stapte. Hij trok naar de Thaise vluchtelingenkampen om verzorgd te worden door Handicap International. In Myanmar kon hij niet aan een prothese geraken. Hij is van plan om naar Myanmar terug te keren zodra hij met zijn prothese heeft leren lopen.

Meer over dit onderwerp

Nieuwe aanvallen met clustermunitie ondanks desastreuze impact op burgers Mijnen en andere wapens

Nieuwe aanvallen met clustermunitie ondanks desastreuze impact op burgers

Volgens de Cluster Munition Monitor 2024 waren ook vorig jaar meer dan 9 op de 10 slachtoffers onschuldige burgers.

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'

De 24-jarige Doa'a Al-Naqeeb is kinesitherapeut en werkt als vrijwilliger in het ontheemdenkamp van Nuseirat in Gaza.

Het gezicht van Gaza - 'Sinds oktober zijn we al acht keer moeten verhuizen'
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Het gezicht van Gaza - 'Sinds oktober zijn we al acht keer moeten verhuizen'

De 41-jarige Mohammad Balousha is manager bevoorrading en aankoop bij Handicap International in Gaza, maar moet tegelijkertijd zijn gezin door de oorlog loodsen.