Goto main content

Overstromingen Pakistan: nood aan drinkbaar water

Nieuwe overstromingen treffen miljoenen mensen in Pakistan. Handicap International, die al aanwezig was in de getroffen regio, heractiveert de waterzuiveringstations die het tijdens de ramp van vorig jaar had geïnstalleerd. Door de overstromingen raakt het water vervuild en is er een groot tekort aan drinkbaar water.  

Overstromingen in Pakistan

Nieuwe overstromingen treffen miljoenen mensen in Pakistan. Handicap International, die al aanwezig was in de getroffen regio, heractiveert de waterzuiveringstations die het tijdens de ramp van vorig jaar had geïnstalleerd. Door de overstromingen raakt het water vervuild en is er een groot tekort aan drinkbaar water.

Vorig jaar troffen spectaculaire overstromingen in Pakistan liefst 20 miljoen mensen. Ook dit jaar wordt het land getroffen door moessonregens die vooral in het zuiden van het land dramatische gevolgen hebben: ongeveer 5,4 miljoen mensen lijden onder het stijgende water, meer dan 665.000 woningen zijn beschadigd of vernield, 248 mensen zijn gestorven. Bovendien is in Sindh (in het zuiden) 70 procent van de oogst aangetast door het water en waren 800.000 mensen genoodzaakt om hun woonplaats te ontvluchten. Twintig procent van hen leeft nu gewoon buiten, terwijl er nog erg zware regens zijn voorspeld.

Handicap International is sinds de overstromingen van vorig jaar actief in het gebied. Vandaar dat meteen noodhulp kon worden opgezet. De organisatie deelt urgentiekits uit (dekens, plastic zeilen, kookbenodigdheden, muggennetten, …) aan de meest kwetsbare personen. Tegelijkertijd worden de waterzuiveringstations, die vorig jaar werden geïnstalleerd, weer geactiveerd.

“Het is paradoxaal dat mensen in tijden van overstromingen geen drinkbaar water hebben”, zegt Philippe Pascal, verantwoordelijk voor het project ‘Water, hygiëne en sanering”in Sindh. “De rivieren treden uit hun oevers en het water raakt vervuild. De bevolking van drinkbaar water voorzien, is dus een absolute prioriteit. Daarom activeren wij zeven stations die 120.000 mensen uit de nood helpen. De stations produceren 600.000 liter drinkbaar water per dag.”

Zodra die dringendste behoefte gelenigd is, zal de organisatie erop toezien dat het distributiesysteem voor water, dat door de overstromingen is vernield, weer wordt opgebouwd en gesaneerd: pompen, waterreservoirs, … Hiervoor werkt de organisatie samen met de lokale autoriteiten.

India

Ook in het oosten van India worden 2 miljoen mensen getroffen door zware moessonregens; 160.000 mensen zijn op de vlucht, een twintigtal mensen is gestorven, vele anderen zijn vermist. Honderden dorpjes zijn van de buitenwereld geïsoleerd, duizenden huizen zijn beschadigd. Handicap International investeerde daarom meteen 60.000 euro in noodhulp. Er worden urgentiekits verdeeld en er is een communicatieplan om de bevolking te waarschuwen voor gezondheidsrisico’s. De organisatie waakt er ook over dat de meest zwakke mensen (ouderen, zieken, mensen met een handicap, …) toegang hebben tot noodhulp.  

Over Handicap International in de streek

Pakistan: Handicap International heeft er een team van 500 mensen (onder wie 20 expats) dat wordt ingezet voor noodhulp. Ze helpen zowel de mensen die het slachtoffer waren van de overstromingen in 2010 als diegenen die op de vlucht zijn voor conflicten. Tegelijk zetten we ons in het noorden van het land in voor ontheemde kinderen. Voor kinderen met een handicap openden we twaalf beschermde speelplaatsen. De missie in Pakistan is een van de belangrijkste die Handicap International ooit heeft opgezet.

India: Handicap International heeft er sinds 2009 preventieprojecten die de bevolking moeten wapenen tegen de gevolgen van natuurrampen. Er is tevens speciale aandacht voor de meest kwetsbare personen.  

Meer over dit onderwerp

De antipersoonsmijn: dodelijk voor burgers en militair achterhaald
© A. Sawadogo / HI
Preventie

De antipersoonsmijn: dodelijk voor burgers en militair achterhaald

Zes landen kondigden aan zich terug te trekken uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen. Telkens komt hetzelfde argument naar boven: landen willen zich kunnen verdedigen door landmijnen in te zetten. Gary Toombs, expert ontmijning bij Handicap International, legt uit waarom het gebruik van antipersoonsmijnen achterhaald is om grenzen te beschermen.

12-12 Aardbeving Syrië-Turkije: Eindrapport
© Consortium 12-12
Hulpverlening

12-12 Aardbeving Syrië-Turkije: Eindrapport

Onder de naam AARDBEVING SYRIE-TURKIJE 12-12 lanceerde het Belgisch Consortium voor Noodsituaties (Consortium 12-12) op 12 februari 2023 een solidariteitsoproep als antwoord op de humanitaire noodsituatie na de aardbevingen in het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië.

Gaza: Verhongeren of beschoten worden - dit is geen humanitaire hulp
© K.Nateel / HI

Gaza: Verhongeren of beschoten worden - dit is geen humanitaire hulp

Meer dan 160 ngo's roepen op tot onmiddellijke actie om een einde te maken aan de dodelijke Israëlische noodhulpbedeling in Gaza.

Handicap International vzw | Gewijde-Boomstraat 44 - bus 1 | 1050 Brussel |
[email protected] | Ondernemingsnummer: BE0432235661

IBAN : BE80 0000 0000 7777 | BIC : GEBABEBB