Revalidatie, psychosociale steun en voorbereiding op moesson
Bijna twee maanden na de aardbevingen in Nepal blijft hulpverlening in het land noodzakelijk. Onze teams ter plaatse, bestaande uit 19 expats en 100 Nepalese hulpverleners, helpen met revalidatie, psychosociale steun en voorbereidingen op de moesson.
Bijna twee maanden na de aardbevingen in Nepal blijft hulpverlening in het land noodzakelijk. Onze teams ter plaatse, bestaande uit 19 expats en 100 Nepalese hulpverleners, helpen met revalidatie, psychosociale steun en voorbereidingen op de moesson. [1]
- Onze teams van kinesitherapeuten bieden hulp in drie ziekenhuizen in hoofdstad Kathmandu en in hospitalen in het district Nuwakot (Bidur/Trisuli). Sinds kort zijn ze ook aan het werk in het district Sindhupalchok (Chautara).
- Daarnaast hebben we teams in revalidatiecentra in de districten van Kathmandu Valley. Zij bieden er enerzijds revalidatiezorg aan, delen loophulpmiddelen uit en geven vorming aan de centrabegeleiders. Anderzijds zorgen zij ook voor psychosociale opvang. Zo worden er therapeutische groepsactiviteiten georganiseerd, die bedoeld zijn om het stress- en angstniveau bij gewonden en personen met een handicap te verminderen. Daarnaast krijgen de gewonde mensen sociale begeleiding, om hen duidelijk te maken waar ze de volgende weken of maanden terecht kunnen voor hun nodige zorgen en om hun terugkeer naar hun gemeenschap te vergemakkelijken.
- Sinds het begin van onze interventie deelden we meer dan 1.000 basiskits uit (met o.a. tenten, keukenmateriaal, hygiënekits, dekens), waaronder in de districten Rasuwa en Nuwakot. Omdat bepaalde zones onbereikbaar zijn tijdens de moesson, leggen we contacten met zogenaamde focuspunten in deze gebieden. Zij zullen updates geven over de situatie binnen de gemeenschappen op het moment dat de humanitaire organisaties niet meer in staat zullen zijn zich regelmatig naar deze gebieden te begeven.
- Verder beheert Handicap International in samenwerking met het VN-Wereldvoedselprogramma een van de twee voorraadcentra voor humanitaire hulp in Kathmandu (meer bepaald in Banepa, met een oppervlakte van 1200 m²). Er werd eveneens een voorraadruimte opgericht in het district Nuwakot, in Bidur (400 m²), alsook een in het district Rasuwa, in Dhunché (280 m²). Onze organisatie staat eveneens in voor het vervoer van humanitaire hulpmiddelen van Nuwakot (Bidur) naar meerdere distributiepunten in de dorpen en gemeenschappen zelf.
- Tot slot werkt de technische inclusiecel van Handicap International samen met alle andere humanitaire organisaties om de inclusie van kwetsbare personen te vergroten. Onze teams proberen via hun aanwezigheid in coördinatiefora en in werkgroepen de inclusie bij de andere humanitaire organisaties te verbeteren en op die manier kwetsbare personen een betere toegang tot de diensten te verzekeren.
Ons revalidatieproject in cijfers
*op 09/06/2015
- Aantal deelnemers: 1.161
- Aantal sessies: 4.064
- Aantal uitgedeelde loophulpmiddelen: 309 (globale donaties aan ziekenhuizen niet meegerekend)
Meest voorkomende verwondingen
*Bij de deelnemers aan ons revalidatieprogramma. Deze cijfers zijn dus niet representatief voor alle verwondingen die door de aardbeving veroorzaakt werden.
- Breuken: 71%
- Wervelletsels: 7%
- Hoofdwonden: 6%
- Kneuzingen: 6%
- Amputaties: 4%
- Andere: 8%
[1] Het aantal hulpverleners blijft toenemen aangezien de ontwikkelingsactiviteiten geleidelijk aan weer op gang komen en dat een deel van de urgentieteams dus naar deze activiteiten worden teruggeroepen (De urgentieteams van Handicap International werden tot nu toe gedeeltelijk gevormd door ontwikkelingscollega's die dus door nieuwe aanwervingen moeten vervangen worden. De grootte van onze urgentieteams zal dus onveranderd blijven, maar het totale aantal hulpverleners voor Handicap International in Nepal zal stijgen).