Syrië, 1 jaar na de aardbeving
Wat kon Handicap International verwezenlijken met het ingezamelde geld?
Sondus was 8 jaar oud toen de aardbeving op 6 februari 2023 toesloeg. Ze raakte ernstig gewond en haar tenen moesten worden geamputeerd. Zeer getraumatiseerd door deze gebeurtenis en door het verlies van haar moeder en zusje, stopte het kleine meisje met praten en wilde ze niet communiceren met mensen die ze niet kende.
Exact één jaar geleden werd de grensregio tussen Turkije en Syrië getroffen door een reeks zeer stevige aardbevingen. Handicap International was al aanwezig in het noordwesten van Syrië en kon hierdoor zeer snel de nodige noodhulpacties opzetten. Het Consortium 12-12 zamelde in België maar liefst € 16.537.034 in. Met het bedrag voorzien voor Handicap International konden onze teams ter plaatse heel wat realiseren op 12 maanden tijd.
Israa kruipt uit haar dal
Het huis begint plots hevig te trillen terwijl Israa in haar bed ligt. Ze probeert nog snel richting de deur te lopen, wanneer alles plots naar beneden komt. Pas na enkele uren worden zij en haar moeder gered uit het puin. Israa’s vader en broer overleven de ramp niet.
Met een interne bloeding in haar buik wordt Israa naar het Al Rahma-ziekenhuis gebracht, waar ze onmiddellijk wordt geopereerd. Maar de complicaties stapelen zich op: koorts, ademhalingsproblemen en verzwakte spieren. Naast de fysieke pijn wordt ook het verlies van haar familie Israa te veel. Door het vreselijke trauma stopt het meisje met praten, krijgt ze geregeld woedeaanvallen en huilt ze hele dagen door.
Een team van psychologen van Handicap International ontfermt zich al snel over Israa. Met enkele poppen proberen ze het ijs te breken en contact te leggen. Stap voor stap wordt ze aangemoedigd om opnieuw te praten. Via verhaaltjes worden haar angstgevoelens onderdrukt.
Ook fysiek herstelt het meisje goed. Ze krijgt nog steeds revalidatiezorg van de kinesitherapeuten van Handicap International. Dagelijkse activiteiten als stappen, eten, opkleden en spelen gaat zo elke dag een beetje beter. Het ziekenhuis heeft Israa ondertussen verlaten. Ze woont nu samen met haar moeder en haar nonkel in een ontheemdenkamp en gaat opnieuw naar school.
Ondersteuning ziekenhuizen
Handicap International ondersteunt 14 ziekenhuizen en andere gezondheidscentra in de getroffen gouvernementen Aleppo en Idlib en combineert dit met mobiele teams die slachtoffers thuis of in opvangplaatsen revalidatie- en psychologische hulp bieden.
Daarnaast kregen 16.332 mantelzorgers de nodige training zodat ze zelf patiënten kunnen begeleiden bij het uitvoeren van versterkende kinesitherapeutische oefeningen thuis.
Onze belangrijkste verwezenlijkingen op een rijtje:
- 31.115 slachtoffers kregen noodzakelijke revalidatiezorg
-
115 professionals kregen een revalidatieopleiding
-
27.111 psychologische sessies werden gegeven
-
70.407 mensen volgden een veiligheidssessie rond aardbevingen
-
24.370 medische hulpmiddelen zijn verdeeld
-
970 personen met een handicap kregen extra ondersteuning
Wat nu?
We zijn 1 jaar verder, maar onze hulp stopt niet. De focus ligt hierbij op het bieden van langdurige revalidatiezorg voor mensen met een handicap en gewonde personen, in combinatie met psychosociale ondersteuning.
Daarnaast wordt ook verder gewerkt aan inclusieve noodhulp, die mensen met een handicap niet in de kou laat staan. We blijven ook sensibiliseren rond de risico’s van niet-ontplofte explosieven.