Goto main content

Taptaps voor iedereen

De deeltaxi, of de taptap, is het meest gebruikte vervoersmiddel in Haïti. Ze zijn zeer vaak moeilijk toegankelijk voor mensen met een handicap en vormen een rem op hun mobiliteit en dus op hun sociale en economische integratie. Handicap International zal samen met ingenieursuniversiteiten een pilootproject uitvoeren om openbaar vervoer toegankelijk te maken en zal een gemeente van Port-au-Prince begeleiden bij het toegankelijk maken van een taptapstation.

De deeltaxi, of de taptap, is het meest gebruikte vervoersmiddel in Haïti. Ze zijn zeer vaak moeilijk toegankelijk voor mensen met een handicap en vormen een rem op hun mobiliteit en dus op hun sociale en economische integratie.

Handicap International zal samen met ingenieursuniversiteiten een pilootproject uitvoeren om openbaar vervoer toegankelijk te maken en zal een gemeente van Port-au-Prince begeleiden bij het toegankelijk maken van een taptapstation.

De cel Toegankelijkheid van Handicap International, die bestaat uit architecten, ingenieurs en een ergotherapeut, heeft een project gelanceerd met als doel het openbare vervoer toegankelijker maken. Samen met een universiteit voor architecten werd er een workshop georganiseerd om hen te doen nadenken over de inrichting van een taptapstation. Er werd ook een ideeënwedstrijd gehouden in 3 beroepsscholen om inrichtingen uit te vinden die de taptap toegankelijk zou kunnen maken voor mensen met een beperkte mobiliteit. De eerste tekeningen worden verwacht in het begin van het voorjaar. Vervolgens zullen de echte werken van start gaan. In september 2014 moet een eerste prototype klaar zijn.

Meer over dit onderwerp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.