Goto main content

Taptaps voor iedereen

De deeltaxi, of de taptap, is het meest gebruikte vervoersmiddel in Haïti. Ze zijn zeer vaak moeilijk toegankelijk voor mensen met een handicap en vormen een rem op hun mobiliteit en dus op hun sociale en economische integratie. Handicap International zal samen met ingenieursuniversiteiten een pilootproject uitvoeren om openbaar vervoer toegankelijk te maken en zal een gemeente van Port-au-Prince begeleiden bij het toegankelijk maken van een taptapstation.

De deeltaxi, of de taptap, is het meest gebruikte vervoersmiddel in Haïti. Ze zijn zeer vaak moeilijk toegankelijk voor mensen met een handicap en vormen een rem op hun mobiliteit en dus op hun sociale en economische integratie.

Handicap International zal samen met ingenieursuniversiteiten een pilootproject uitvoeren om openbaar vervoer toegankelijk te maken en zal een gemeente van Port-au-Prince begeleiden bij het toegankelijk maken van een taptapstation.

De cel Toegankelijkheid van Handicap International, die bestaat uit architecten, ingenieurs en een ergotherapeut, heeft een project gelanceerd met als doel het openbare vervoer toegankelijker maken. Samen met een universiteit voor architecten werd er een workshop georganiseerd om hen te doen nadenken over de inrichting van een taptapstation. Er werd ook een ideeënwedstrijd gehouden in 3 beroepsscholen om inrichtingen uit te vinden die de taptap toegankelijk zou kunnen maken voor mensen met een beperkte mobiliteit. De eerste tekeningen worden verwacht in het begin van het voorjaar. Vervolgens zullen de echte werken van start gaan. In september 2014 moet een eerste prototype klaar zijn.

Meer over dit onderwerp

In de voetsporen van Channa… 12 jaar later
© P.J Hay, S. Rae , L. Cartier / HI
Integratie Revalidatie

In de voetsporen van Channa… 12 jaar later

Channa werd geboren met één been. Al twaalf jaar krijgt ze begeleiding van Handicap International in Cambodja. Ze kreeg een prothese en ontvangt regelmatig revalidatiezorg.

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom
© E. N’Sapu / HI
Noodhulp Revalidatie

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom

Net als veel andere mensen in Noord-Kivu is Espoir slachtoffer van het conflict in de Democratische Republiek Congo. Na een bomaanval verloor hij zijn been en moest hij zijn stad ontvluchten. Dankzij zijn nieuwe prothese kan hij nu opnieuw dromen en werken aan zijn toekomst.