Goto main content

Twee grote uitdagingen voor noodhulp Nepal

Noodhulp
Nepal

De gewonden bijstaan na hun ontslag uit het ziekenhuis en noodhulp krijgen tot bij de mensen in afgelegen gebieden: dat zijn de twee grote uitdagingen voor onze teams in Nepal.

Een lange rij mensen schuift aan om bij een vrachtwagen te geraken van waaruit noodhulpkits worden verdeeld.

De gewonden bijstaan na hun ontslag uit het ziekenhuis en noodhulp krijgen tot bij de mensen in afgelegen gebieden: dat zijn de twee grote uitdagingen voor onze teams in Nepal.

Na de aardbevingen in Nepal op 25 april en 12 mei drong de versterking van ons lokaal team zich op. Momenteel zijn 85 Nepalezen en 17 expats in het land (bezoldigd) aan de slag. Hieronder vind je een overzicht van de acties die ze uitvoeren om de overlevenden van de aardbevingen bij te staan.

  • Onze teams van kinesitherapeuten zijn nog steeds gemobiliseerd in de ziekenhuizen van hoofdstad Kathmandu en steden Bidur en Trisuli in het hard getroffen district Nuwakot. Zij behandelen de gewonden van de aardbevingen en de verschillende naschokken. Het aantal gewonden ligt volgens de laatste cijfers rond de 17.000 mensen en stabiliseert zich geleidelijk aan.
     
  • Handicap International deelt eveneens 1.500 noodhulpkits uit. Onze teams proberen een maximum aan kits uit te delen voor de eerste moessonregens eraan komen. 750 kits zijn al uitgedeeld in Nuwakot. Ze bevatten kwaliteitstenten die ook bij onweer een minimum aan comfort kunnen bieden aan de families die alles verloren hebben. Onze teams zullen nu noodhulpkits beginnen uitdelen in Rassuwa, een district dat heel moeilijk bereikbaar zal zijn eens de moesson begint.
     
  • Daarnaast beheren onze teams in Nepal een van de twee voorraadcentra voor humanitaire hulp in Kathmandu (meer bepaald Banepa), in samenwerking met het VN-Wereldvoedselprogramma. Ze hebben ook een opslagruimte ontvouwd in Bidur en zullen tegen 25 mei een opslagruimte in werking stellen in Dhunche, een stad in Rassuwa. In de komende weken zullen ze ook mobiele opslagtenten gebruiken en een logistiek systeem om hulp tot bij de gemeenschappen te krijgen.   
     
  • Een steunpunt voor mensen met een handicap en andere kwetsbare personen (DVFP - Disability and Vulnerability Focal Point) is opgericht in het BIR-ziekenhuis in Kathmandu. Via het steunpunt volgen onze teams de gewonden op die uit het ziekenhuis ontslagen zijn, maar nog revalidatiezorg nodig hebben en andere basiszorgen tekortkomen. Vier mobiele steunpuntenteams werken in de Kathmanduvallei en nog een team is aan de slag Dhulikhel in de districten Kavre en Palenche. In de komende dagen zullen nog extra steunpunten worden ontplooid.
     
  • Verder hebben ze ook een hotline geopend, die mensen in staat stelt om direct met Handicap International in contact te komen wanneer ze onze hulp nodig hebben.
     
  • De Nepalese bevolking werd mentaal zwaar op de proef gesteld door de hevige aardbevingen en naschokken. Handicap International plant daarom psychosociale hulp te organiseren voor de getroffen mensen. Dit zijn niet enkel de mensen die fysiek gewond zijn, maar ook zij die geen lichamelijke kwetsuren hebben opgelopen en toch een trauma hebben overhouden aan de ramp en de gevolgen ervan, zoals het verlies van hun huis of familieleden.

Meer over dit onderwerp

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Het gezicht van Gaza - 'Mijn werk helpt me de kracht te vinden om verder te leven'

De 24-jarige Doa'a Al-Naqeeb is kinesitherapeut en werkt als vrijwilliger in het ontheemdenkamp van Nuseirat in Gaza.

Het gezicht van Gaza - 'Sinds oktober zijn we al acht keer moeten verhuizen'
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Het gezicht van Gaza - 'Sinds oktober zijn we al acht keer moeten verhuizen'

De 41-jarige Mohammad Balousha is manager bevoorrading en aankoop bij Handicap International in Gaza, maar moet tegelijkertijd zijn gezin door de oorlog loodsen.

Het gezicht van Gaza - 'Elk beetje hulp is een kleine verlichting van hun immense pijn'
© HI
Noodhulp Revalidatie

Het gezicht van Gaza - 'Elk beetje hulp is een kleine verlichting van hun immense pijn'

Hadil Al Saqqa ging afgelopen april aan de slag bij Handicap International in Gaza als projectmanager gezondheidszorg. Tenmidden van een oorlog biedt ze hulp aan anderen.