Meteen naar de inhoud

Landmine Monitor 2019 : één mijnslachtoffer per uur

Brussel, donderdag 21 november 2019 - De Landmine Monitor 2019, die vandaag gepubliceerd werd, meldt voor het vierde achtereenvolgende jaar een uitzonderlijk hoog aantal mijnslachtoffers. De Monitor registreerde in 2018 6.897 slachtoffers van mijnen, bijna één nieuw slachtoffer per uur. De Staten die partij zijn bij het Verdrag tegen het gebruik van mijnen komen van 25 tot en met 29 november in Oslo (Noorwegen) bijeen. Handicap International roept de staten op ervoor te zorgen dat het internationaal humanitair recht wordt geëerbiedigd en vraagt om druk uit te oefenen op de Staten om het gebruik van deze wapens een halt toe te roepen.

NEEM CONTACT OP MET

Duarte DE MUNTER

+32 (0) 478 95 47 07
[email protected]

Mijnen, clusterbommen en andere explosieve oorlogsresten maken wereldwijd elk uur één nieuw slachtoffer. In 2018 waren 71% van de slachtoffers burgers en 54% van hen waren kinderen. Ondanks twee verbodsverdragen, het Verdag van Ottawa, dat sinds 1997 antipersoonsmijnen verbiedt, en het Verdrag van Oslo, dat sinds 2008 clusterbommen verbiedt, blijven sommige landen deze wapens gebruiken. In 2018 registreerde de Landmine Monitor 6897 slachtoffers van mijnen. Het aantal slachtoffers is tussen 2014 en 2018 bijna verdubbeld (3.998 slachtoffers in 2014).

Dit hoge cijfer is voornamelijk te wijten aan intense gewapende conflicten in Afghanistan (2234 slachtoffers), Libië, Nigeria, Syrië (1465) en andere conflictgebieden zoals Myanmar (430), Oekraïne (325) en Jemen (596). De mijnslachtoffers werden geregistreerd in 50 Staten en gebieden over de hele wereld.

Opnieuw gebruik van antipersoonsmijnen

De landmine Monitor bevestigt het gebruik van antipersoonsmijnen door regeringstroepen in Myanmar tussen oktober 2018 en oktober 2019. Niet-overheidsgroepen hebben ook antipersoonsmijnen gebruikt, waaronder geïmproviseerde mijnen, in ten minste zes landen: Afghanistan, India, Myanmar, Nigeria, Pakistan en Jemen. Deze toepassingen hebben geleid tot een wijdverbreide vervuiling die het leven van duizenden mensen op lange termijn in gevaar brengt. In totaal zijn wereldwijd 60 staten en gebieden zwaar vervuild door mijnen en explosieve oorlogsresten.

"Het Verdrag van Ottawa is 20 jaar geleden in werking getreden, wat heeft geleid tot een aanzienlijke vermindering van het gebruik van mijnen en het aantal mijnslachtoffers", zegt Alma Al-Osta, lobbyiste voor Handicap International. "Maar in de afgelopen jaren hebben we een alarmerende toename van het gebruik van mijnen gezien, met een groot aantal slachtoffers tot gevolg. Ons werk tegen de mijnen is nog niet klaar. We moeten de toepassing van het Verdrag van Ottawa verdedigen, pleiten voor steun aan de slachtoffers en nieuwe uitdagingen aangaan met het gebruik van geïmproviseerde mijnen. We hebben nog steeds de steun van de burgers nodig om de mijnen in de wereld volledig uit te roeien."

Roep je parlementsleden tot de orde

Handicap International lanceert een oproep aan parlementsleden uit 7 landen (België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk) om ervoor te zorgen dat de regeringen zich ertoe verbinden het internationaal recht te respecteren en de bombardementen in de bewoonde gebieden te doen stoppen. Gewapende conflicten vinden steeds vaker plaats in dichtbevolkte gebieden, vooral in steden. De impact van het gebruik van explosieve wapens is verwoestend voor burgers. Ze laten een massale verontreiniging achter door niet-ontplofte explosieve wapens, een van de belangrijkste drijfveren voor gedwongen verplaatsing.

Op weg naar een politieke verklaring

Burgers worden uitgenodigd om via een speciaal platform aan hun parlementariërs te schrijven om hun regering te vragen een nieuwe verklaring tegen het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden te steunen. Handicap International en leden van het International Explosive Weapons Network (INEW) werken momenteel samen met de Staten om hen ervan te overtuigen een krachtige politieke verklaring te ondertekenen om een einde te maken aan het gebruik van explosieve wapens met wijdverspreide gevolgen in de bewoonde gebieden en om steun te verlenen aan de slachtoffers van deze wapens. De onderhandelingen zullen naar verwachting uitmonden in een conferentie die volgend jaar in Dublin zal worden gehouden, waar een politieke verklaring ter goedkeuring zal worden voorgelegd.

Gepubliceerd op: 21 november 2019