Bowlingspel

De 4-jarige Broes heeft een spierziekte, waardoor veel spelletjes voor zijn leeftijd motorisch te moeilijk zijn. Spelletjes voor jongere kinderen lukken wel, maar zijn cognitief dan vaak niet uitdagend genoeg. Een spel op maat gemaakt, Bowl-een-boef, is de oplossing.

Broes heeft moeite met het grijpen van kleine onderdelen en het coördineren van precieze bewegingen. Zijn speelgoed is daarom ofwel op cognitief vlak uitdagend genoeg, maar motorisch te moeilijk, ofwel motorisch haalbaar, maar dan op cognitief vlak niet uitdagend. Bijgevolg kan Broes moeilijk individueel spelen en wordt hij bij het spelen vaak geholpen door zijn ouders.

Howest-studenten Jamil, Thomas en Indy ontwierpen daarom ‘Bowl-een-boef’, een spel dat Broes zowel op cognitief als motorisch vlak uitdaagt. Het doel van dit spel is om alle popjes omver te rollen. Door aan de hendel te trekken, kan Broes het spel volledig zelfstandig resetten. Ook de balletjes waarmee hij speelt, komen vanzelf terug naar een voor hem bereikbaar opvangbakje. Hierdoor kan Broes nu volledig zelfstandig spelen. Omdat het spel motorisch heel uitdagend is, oefent Broes zijn spieren en ontwikkelt hij zijn grof-motorische bewegingen.

Door middel van verwisselbare popjes en achtergrond is het spel aanpasbaar aan de voortdurend veranderende interesses van Broes. Als het spel niet meer uitdagend genoeg is, kunnen de ouders obstakels op het spelbord plaatsen, die Broes dan met zijn bal moet proberen te ontwijken. Als kers op de taart is er op de achterkant van het spelbord een krijtbord gemaakt, zodat Broes zich hierop artistiek kan uitleven.

Het spel kan heel compact worden opgevouwen, wat het opbergen en transporteren erg gemakkelijk maakt.

Bekijk de video.