Daisylezerhulp

Omdat Leon zeer slecht ziet, gebruikt hij een Daisylezer die boeken of kranten voorleest via een cd. Het apparaat is voor de 92-jarige man niet gemakkelijk te bedienen. Dankzij een aangepaste omkasting, waarbij hij in één rolbeweging de aan- en uitknop bedient, lukt dit veel beter.

Dankzij de Daisylezer kan Leon nog steeds boeken en kranten “lezen”. Maar net omwille van zijn slechtziendheid, en de ziekte van Parkinson daarbovenop, kan hij het toestel met verschillende drukknoppen moeilijk hanteren.

Howest-studenten Marieke en Fay besloten daarop de Daisylezer te vereenvoudigen voor Leon. Omdat knoppen met kleurverschil of meer reliëf nog steeds geen soelaas brachten, bedachten ze een ander systeem. Ze maakten een houten omkasting met daarbovenop een deegrol, die in verbinding staat met de aan- en uitknop. Leon hoeft zo enkel nog te rollen in plaats van in te drukken, wat minder kracht en precisie vraagt, om zijn Daisylezer te gebruiken. Door de omkasting wordt ook vermeden dat hij de andere knoppen indrukt, die hij toch niet gebruikt.

Leon hoeft dus enkel nog aan één grote knop te draaien om een boek of krant te “lezen”. Hij vraagt enkel nog hulp voor het inbrengen van de CD en het opstarten van de lezer. Daarna kan hij zelfstandig van het toestel gebruikmaken en kiezen wanneer het apparaat moet stoppen of starten, wat hem een heel fijn gevoel geeft.

Het toestel kan evenzeer gebruikt worden voor mensen met een fysieke beperking, voor wie draaien ook gemakkelijker is dan de knop indrukken.