Potjeshouder

Voor mensen die slechts één hand kunnen gebruiken, kan een potje yoghurt eten of beleg smeren een frustrerende taak zijn. Potjes vallen om of doosjes schuiven weg. Dus maakte An-Sofie een handige houder met antisliplaag, waar potjes van verschillende grootte mooi in blijven rechtstaan.

An-Sofie werkt als ergotherapeute in het Universitair Ziekenhuis Leuven, campus Gasthuisberg, onder andere binnen de ouderenzorg en het brandwondencentrum. Ze komt er vaak in contact met mensen die slechts éénhandig kunnen eten of coördinatieproblemen hebben.

Voor hen is een potje yoghurt, pudding of ijs eten niet handig, omdat het potje gemakkelijk omvalt als je het niet met je andere hand kan vasthouden. Een potje openen met één hand is ook al geen sinecure. Voor mensen die ook nog eens slikproblemen hebben en altijd vloeibare voeding uit potjes moeten eten, is het etensmoment al helemaal een strijd.

De frustraties lopen op en het gevolg is dat patiënten minder eten, wat moet vermeden worden. An-Sofie, gesteund door haar afdeling E641 en de technische dienst, ontwierp daarom een houder waarin potjes kunnen gefixeerd worden. Ze maakte een universeel model, waarin potjes van verschillende grootte allemaal even goed passen.

Onderaan voorzag ze een antisliplaag, wat het schuiven van het potje vermijdt. Er zijn ook openingen om het bestek in te steken, zowel voor links- als rechtshandigen. Het hulpmiddel kan met één hand dus verplaatst worden, zodat je alles mee hebt. De hoeken zijn afgerond, zodat niemand zich kan kwetsen.

Ook wie slechts zijn ene hand kan gebruiken, kan nu helemaal van zijn potje yoghurt of pudding genieten.  

Materiaal

  • Volkern hout (trespa-achtig): 12,5 euro (25 euro per m²)
  • Natuurlijk rubber (dikte 3 mm): 1 euro (16 euro voor 50x50cm - dikte 3 mm)
  • Superlijm: 1 euro (3,62 euro voor tube 50g)
  • Houtlijm: 2,69 euro (2,69 euro voor tube 75g)
  • Antislip-plakband: 1,5 euro (10,49 euro per 5m)
  • TOTAALPRIJS: 18,69 euro (materiaal in zijn geheel: 57, 8 euro)

Bekijk hier de video over de potjeshouder.