Spanriemhulp en armsteun

Kristien werkt in een beschutte werkplaats waar ze spanriempjes aaneenbindt. Door spasmen gaat dit soms moeilijk en schieten de spanriempjes los. Daarom bedachten UGent-studenten een hulpstuk dat het losschieten onmogelijk maakt. Met een armsteun vermindert ook de last op Kristiens schouder.

Kristien heeft spasmen in het bovenste deel van haar lichaam. Wanneer ze voor het werk spanriempjes aaneenbindt, schieten deze soms los uit de gleuf van het toestel waar Kristien ze in moet steken. De spanriemhulp van Ugent-studenten Gilles, Rob en Aaron zorgt ervoor dat dit niet meer kan gebeuren: dankzij een dekseltje met magneten zit het spanriempje voortaan vast en kan het riempje met één hand in de gleuf worden gestoken om aaneen te binden.

De spanriemhulp werd ontwikkeld met een 3D-printer en de magneten en stukjes metaal en doorzichtig plastic waren restjes materiaal.

Omdat Kristien na enkele uren werk last begint te krijgen van artrose in haar linkerschouder, werd voor haar ook een armsteun ontwikkeld voor haar linkerarm. De armsteun wordt over de tafelrand geschoven en vastgedraaid met de bankschroef. Er zit een klein reliëf op de armsteun (vooral langs de buitenkant), zodat haar arm er niet van zou schuiven. De armsteun is een hulpmiddel die door iedereen kan gebruikt worden die meer steun wil aan de arm als ze aan een tafel werken.

De armsteun werd gelasercut uit MDF, waarop een stuk van een tafelklem werd gemonteerd. Vervolgens werd de armsteun gewatteerd en bedekt met glad textiel.