Verlengstuk voor stomazak

Een stomazak leegmaken moet zittend gebeuren en lukt dus niet in een urinoir. Maar een gewoon toilet is niet altijd voorhanden voor mannen, ondervond Maurice. Daarom vond hij een praktisch verlengstuk voor de stomazak uit, waarmee hij toch discreet en op zijn gemak naar het urinoir kan gaan.

Maurice werd onlangs geopereerd. Zijn blaas, prostaat en klieren werden weggenomen en vervangen door een stoma.

Aangezien de stomazak een klein kraantje heeft aan de onderkant, dat ter hoogte van de lies uitkomt, moet hij gebruikmaken van een wc om op te zitten. In de winter, wanneer hij zijn broek ophoudt met bretellen en een trui aan heeft, is dit hinderlijk. Bovendien is een gewoon toilet voor mannen niet altijd voorhanden.

Er bestaat wel een beenzak dat met riempjes aan het onderbeen is bevestigd, maar ook dat kan niet leeggemaakt worden in een urinoir. Daarom maakte Maurice een verlengstuk voor zijn stomazak, dat hij in zijn broek draagt. Het bestaat uit een aansluitstuk voor de stomazak, een stuk darm, een kraantje en een afsluitdop.

Het ledigen kan nu gewoon gebeuren door de gulp van de broek, op discrete wijze in een urinoir voor mannen of, naar eigen zeggen van Maurice, “zelfs in de vrije natuur”.

Al het materiaal dat Maurice gebruikte, is gerecupereerd van de onderdelen van een speciale zak die ’s nachts wordt gebruikt door mensen met een stoma.