Goto main content

Gewond door een granaat, gevlucht naar Jordanië

Mijnen en andere wapens Revalidatie
Syrië

In 2012 raakte Omar gewond door een granaat, die afgevuurd werd door een tank, waardoor zijn been moest worden geamputeerd. Nadat hij met zijn familie uit Syrië was gevlucht, kreeg hij in Jordanië revalidatiezorg en een nieuwe prothese.

Omar, zittend op een stoel, in een centrum van Handicap International in Jordanië

Omar in een centrum van Handicap International in Jordanië | © Saleh Aliwa - HI

Omar, 35 jaar oud en vader van een zoon en twee dochters, komt uit Daraa, Syrië. Omar en een deel van zijn familie vluchtten in 2013 uit het door oorlog verscheurde land en vonden onderdak in Irbid, een stad in het noorden van Jordanië.

In 2012, toen Omar 24 jaar oud was, vertoefde hij in zijn tuin toen hij gewond raakte door een granaat die afgevuurd werd door een tank. Aangezien hij alleen thuis was, had hij het geluk dat zijn buren hem konden helpen.

"Ik kan me er niets van herinneren, alleen dat ik wakker werd in het ziekenhuis." - Omar

Toen hij wakker werd, werd hem verteld wat er gebeurd was. Zijn buren hadden een dokter te pakken gekregen die naar zijn huis kwam. De dokter bracht Omar naar een tijdelijk hospitaal in een ondergrondse tunnel waar het medische team onmiddellijk zijn rechterbeen tot onder de knie amputeerde.

Na slechts 2 dagen werd hij ontslagen en naar huis gestuurd - of naar wat er over was van zijn huis - om te herstellen. Hij kreeg krukken en een dokter bracht hem huisbezoeken. Toen zijn been genezen was, kreeg hij zijn eerste prothese.

In 2013 vluchtte Omar met zijn vrouw en dochter van Syrië naar Jordanië, terwijl de rest van zijn familie - waaronder zijn zoon - in Syrië achterbleef. Toen hij Jordanië bereikte, was zijn prothese in zeer slechte staat. UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, verwees hem door naar Handicap International voor revalidatie en een nieuwe prothese.

De Syrische crisis

Er wonen nu naar schatting één miljoen (geregistreerde en niet-geregistreerde) Syriërs in Jordanië. Zij maken ongeveer 10% van de bevolking uit. Deze toename van de bevolking van het land heeft de lokale infrastructuur, middelen en diensten onder druk gezet.
HI startte in de zomer van 2012 met een programma, als antwoord op de Syrische vluchtelingencrisis in Jordanië. Tot 2014 lag de nadruk op het verlenen van directe revalidatiediensten aan bevolkingsgroepen in kwetsbare situaties, met name Syrische vluchtelingen. In 2014 veranderde HI zijn aanpak in capaciteitsopbouw voor lokale actoren en versterking van het gezondheidsstelsel..

Communautaire revalidatiediensten

Hamzeh Aqel, Projectmanager bij Handicap International Jordanië, legt uit dat HI een partnerschap heeft met het Community Development Centre (CDC) in Irbid. Dit centrum biedt gemeenschapsgerichte revalidatiediensten aan Syrische en Palestijnse vluchtelingen en Jordaniërs in kwetsbare situaties. Het centrum werkt met vrijwilligers uit de gemeenschap om de toegang tot diensten voor deze mensen te verbeteren. Deze vrijwilligers identificeren patiënten in hun gemeenschap op basis van hun behoeften. De meeste mensen die worden geholpen zijn volwassenen en kinderen ouder dan 7 jaar. Ongeveer 70% van hen zijn Syrische vluchtelingen.

Het centrum helpt patiënten met functionele beperkingen toegang te krijgen tot hoogwaardige en uitgebreide revalidatiediensten. Na een evaluatie wordt voor elke patiënt een behandelingsplan opgesteld. Afhankelijk van hun behoeften krijgen ze verschillende soorten therapie, waaronder revalidatiediensten, mobiliteitshulp, psychosociale ondersteuning, enz.. HI voorziet het centrum van alle mobiliteitshulpmiddelen (rolstoelen, krukken, loophulpmiddelen, enz.), opleiding voor personeel en vrijwilligers, kwaliteitscontrole, capaciteitsopbouw, enz.

 

Een nieuwe prothese

Omar komt naar dit centrum voor regelmatige controles en nieuwe prothesen. Sinds zijn vlucht uit Syrië heeft hij zich gevestigd in Irbid. Hij heeft een baan gevonden in een supermarkt en probeert weer een normaal leven op te bouwen, terwijl hij zijn handicap leert accepteren. Zijn grootste hoop is dat hij op een dag herenigd zal worden met zijn andere familieleden die in Europa en de Verenigde Staten wonen.

 

 

 

 

 

Gepubliceerd op: 5 april 2023

Meer over dit onderwerp

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"
© HI 2024
Mijnen en andere wapens

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"

Een maand na de start van een nieuw Russisch offensief in de regio Charkiv eisen de voortdurende bombardementen een zware tol onder de bevolking.

Situatie in Oekraïense Charkov heel verontrustend
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Situatie in Oekraïense Charkov heel verontrustend

Sinds 10 mei voert Rusland een nieuw offensief uit in de regio. Door de verslechtering van de veiligheidssituatie, blijven de humanitaire behoeften stijgen. 

Oeganda: "Mijn dochter kan eindelijk naar school"
© Infomercial Media / HI
Integratie Revalidatie

Oeganda: "Mijn dochter kan eindelijk naar school"

Gina is 4 jaar oud en woont in Oeganda. Het meisje heeft X-benen en dit maakt haar dagelijks leven heel wat moeilijker. Handicap International voorzag haar van 3D-geprinte knie-enkel-voetortheses.