Goto main content

"Ik beschouw mijn prothese als mijn eigen been"

Revalidatie
Haïti

Een infectie aan haar been na de aardbeving, kostte Maryse (44) bijna 10 jaar geleden haar rechterbeen. Haar handicap heeft haar echter niet kleingekregen.

© Davide Preti/HI

“Ik heb geen enkel probleem met mijn prothese, integendeel. Ik ben er trots op! Zonder prothese zou het leven veel moeilijker zijn voor mij,” benadrukt Maryse. Ze verkoopt voedingsmiddelen en steenkool in een kraampje voor haar huis en daarbij steekt ze haar prothese zeker niet weg. 

Twee weken na de aardbeving werd het rechterbeen van Maryse geamputeerd. Volgens de dokter had hij geen andere keuze, want de infectie die ze had opgelopen was levensbedreigend. Vier maanden later kreeg Maryse een eerste prothese en leerde ze opnieuw stappen in het revalidatiedorp van HI. Maryse kon ook een klein winkeltje starten dankzij de steun van HI.

Mijn leven is niet echt veranderd

“Ik moest aan de kinderen denken en ik heb tegen mezelf gezegd dat het leven niet eindigt na een amputatie. Ik heb nooit gehuild, ik had een sterke moraal en veel mensen die me aanmoedigden … ik heb geen enkele dag gehuild.” 

Maryse ziet weinig verschil met voor de aardbeving: “Ik kon lopen, ik kon sneller stappen dan nu, maar verder is er weinig veranderd. Ik functioneer nog altijd, ik heb nog altijd mijn winkelkraam, de kinderen gaan nog steeds naar school en ik leef nog. Een handicap blijft een handicap, daar valt niets aan te veranderen. Maar ik beschouw de prothese als mijn eigen, echt been.”

Wanneer ze anderen met een handicap ziet, moedigt Maryse hun op haar beurt aan om een prothese te gebruiken. Maryse kan zich geen leven meer voorstellen zonder prothese. En dat baart haar ergens wel zorgen: “Als de prothese versleten raakt, kan ik me niet meer verplaatsen. Ik heb de middelen niet om een nieuwe prothese te laten maken. Als de mensen die me tot nu toe geholpen hebben, daarmee stoppen, wat moet ik dan doen?”

HI blijft Maryse ondersteunen: in 2019 ontving ze een nieuwe prothese.

Gepubliceerd op: 11 oktober 2019

Meer over dit onderwerp

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.