Goto main content

Aardbeving met kracht van 7,2 doet westen van Haïti beven

Noodhulp
Haïti

In de ochtend van 14 augustus heeft een krachtige aardbeving de Haïtiaanse bevolking verrast en grote vernielingen en verwoestingen aangebracht. Handicap International, dat heel wat ervaring heeft met het verlenen van noodhulp bij aardbevingen, bereidt zich voor op een interventie.  

Mensen zoeken na de aardbeving op 14 augustus door het puin van wat vroeger het Manguier Hotel in Les Cayes was, in het zuidwesten van Haïti. Reddingswerkers doen er alles aan om overlevenden te vinden na de krachtige aardbeving met een kracht van 7.2, waarbij minstens 1.300 doden vielen en vele gebouwen instortten. Het epicentrum van de beving lag ongeveer 160 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince.

Mensen zoeken na de aardbeving op 14 augustus door het puin van wat vroeger het Manguier Hotel in Les Cayes was, in het zuidwesten van Haïti. Reddingswerkers doen er alles aan om overlevenden te vinden na de krachtige aardbeving met een kracht van 7.2, waarbij minstens 1.300 doden vielen en vele gebouwen instortten. Het epicentrum van de beving lag ongeveer 160 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince. | © Stanley LOUIS / AFP

Huidige stand van zaken

Een aardbeving met een magnitude van 7,2 heeft zaterdagochtend vroeg de kust van Haïti getroffen, met ernstige schade, gewonden en doden tot gevolg. Volgens de eerste berichten van het nationale noodoperatiecentrum heeft de ramp tot nu toe al minstens 1.300 doden en 5.700 gewonden veroorzaakt.

Het epicentrum van de aardbeving  lag op ongeveer 13 km van Petit Trou de Nippes. De zwaarst getroffen gebieden zijn de departementen South, Nippes en Grande Anse in Haïti, waar honderden huizen, scholen en ziekenhuizen beschadigd en verwoest zijn. Naast de door de beving veroorzaakte veiligheidsrisico’s, moet Haïti zich de komende dagen ook nog eens schrap zetten voor de tropische storm Grace, met een risico op overstromingen en een tsunami.

Hulpbehoeften in kaart brengen

Nu er al bijna 2000 gewonden zijn geteld, is er dringend behoefte aan medische hulp en verzorging van de gewonden. De ziekenhuizen worden overstelpt door de toestroom van gewonden, die bovenop de aanhoudende Covid-19 pandemie en de opgelopen schade komt. Verschillende ziekenhuizen hebben al om versterking gevraagd.

Bij elke natuurramp lopen mensen met een beperking, vrouwen, kinderen en ouderen de grootste kans om negatieve gevolgen te ondervinden. Tijdens de aardbeving met een kracht van 7,0 die het land in 2010 trof, zagen de HI-teams het verwoestende effect op deze bevolkingsgroepen. Toen werden bij 2000 tot 4000 mensen ledematen geamputeerd als gevolg van verwondingen die door de aardbeving waren veroorzaakt. Meer dan 90 000 mensen kregen revalidatiezorg om te voorkomen dat ze blijvende letsels zouden oplopen. Dit zou een vergelijkbare situatie kunnen zijn.  

"Op basis van onze eerdere ervaringen verwachten we een enorme behoefte aan revalidatiezorg," vertelt Anissa Bouachria, Emergency Pool Manager bij Handicap International. "Er vielen duizenden gewonden, en veel van die verwondingen kunnen verergeren of uitmonden in blijvende beperkingen. Daarnaast hebben mensen een groot trauma opgelopen en hebben ze naast basisbehoeften als voedsel, water, onderdak en spullen voor persoonlijke hygiëne ook psychosociale hulp nodig."  

Voorbereiden van de interventie

HI, dat al actief is in Haïti, volgt de situatie op de voet op en bereidt een interventie voor. Op dit moment werken de teams nauw samen met de plaatselijke autoriteiten om de meest dringende behoeften en mogelijkheden vast te stellen. Extra urgentieteams van HI zijn opgetrommeld en zullen zo snel mogelijk ter versterking worden gestuurd.
Van de grootste behoeften van de bevolking zijn de volgende geïdentificeerd als mogelijke actieterreinen voor een HI-interventie, gezien de expertise van onze organisatie op deze gebieden:

  • Revalidatiediensten en distributie van mobiliteitshulpmiddelen
  • Psychosociale ondersteuning
  • Logistieke steun
  • Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH)
  • Basisbehoeften (toegang tot voedsel, onderdak, geldtransfers)

Meer dan een decennium HI in Haïti

HI is sinds 2008 actief in Haïti en heeft een nauwe band met de gemeenschap ontwikkeld. Onze organisatie nam actief deel aan rampenbestrijdingsacties bij de aardbeving in 2010 en de orkaan Matthew in 2016, en zorgde daarbij voor een inclusieve humanitaire respons bij deze interventies. Naast andere activiteiten in het kader van inclusief livelihood en revalidatiezorg, heeft HI ook de eerste steunpunten voor handicap en kwetsbaarheid opgezet en samengewerkt met het kabinet van de staatssecretaris voor de inclusie van mensen met een beperking. Ook vandaag, in tijden van grote nood, blijft HI zich inzetten voor de bevolking van Haïti.

Help de getroffen bevolking in Haïti. Doe nu een gift!

Gepubliceerd op: 15 augustus 2021

Meer over dit onderwerp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza Noodhulp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza

Ngo's protesteren tegen het gebrek aan politieke actie, waardoor de humanitaire ramptoestand in Gaza blijft duren.

Eindrapport Oekraïne 12-12 Noodhulp

Eindrapport Oekraïne 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na twee jaar oorlog?

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.