Goto main content

COVID-19: Saima en haar gezin in Pakistan worstelen om te overleven

Gezondheid Noodhulp
Pakistan

Saima zit sinds haar kindertijd in een rolstoel. Ze woont met haar gezin in een sloppenwijk van Karachi, in Pakistan. Door de pandemie en de lockdown is hun dagelijks leven onhoudbaar geworden. 

Saima, haar man en hun drie kinderen

Saima, haar man en hun drie kinderen | © HI

De lockdownmaatregelen tegen COVID hebben direct invloed op de meest kwetsbare personen, waaronder personen met een beperking, die zonder geld of voedsel komen te zitten. Handicap International helpt hen het hoofd boven water te houden.

Vechten voor eten

De man van Saima is dagarbeider en heeft sinds een maand geen inkomsten meer. Het gezin met drie kinderen zat dan ook snel zonder voedsel. Het vinden van eten is een strijd geworden. Om levensmiddelen voor een maand te krijgen, moeten Saima en haar man naar een distributiepunt gaan dat zich op twee uur van hun huis bevindt. Ze zijn volledig afhankelijk van humanitaire hulp.

Gezondheidsdiensten zijn ontoegankelijk geworden

Toen haar zoon enkele weken geleden erg ziek werd, kon Saima hem niet naar het ziekenhuis brengen om hem te laten verzorgen. Ze moest besluiten om hem thuis te houden om uit zichzelf te genezen, zonder enige medische behandeling.

"Ik zou met mijn rolstoel naar het ziekenhuis moeten gaan zijn en ik loopte het risico om besmet te worden met het virus omdat ik gebruik maak van mijn handen om mijn rolstoel vooruit te bewegen. Ik ben thuisgebleven met mijn zoon en ik heb erop gelet dat de koorts zakte," vertelt Saima.

Het leven vóór COVID

Vóór Pakistan getroffen werd door de epidemie, volgde Saima een opleiding bij Handicap International om te leren borduren en naaien om zo de inkomsten van haar man te kunnen aanvullen.

"Saima heeft op de leeftijd van één jaar polio gekregen, ze is verlamd aan haar benen. Zoals het merendeel van de personen met een beperking in Pakistan, werd ze uitgesloten van het schoolsysteem en van de arbeidsmarkt. Het doel van deze opleiding was het inkomen van het gezin aanzienlijk te verhogen," legt Sumaira Bibi uit, verantwoordelijk voor de opvolging van de projecten van HI in Pakistan.

De inkomsten van het koppel zouden hen op die manier ook toelaten om hun kinderen naar de dichtsbijzijnde school te sturen. Vandaag hoopt Saima dat de verspreiding van COVID zo snel mogelijk zal stoppen zodat de armste mensen en vooral de personen met een beperking niet verder lijden door deze situatie. In afwachting helpt HI het gezin door deze moeilijke tijd.
 

Gepubliceerd op: 11 mei 2020

Meer over dit onderwerp

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom
© E. N’Sapu / HI
Noodhulp Revalidatie

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom

Net als veel andere mensen in Noord-Kivu is Espoir slachtoffer van het conflict in de Democratische Republiek Congo. Na een bomaanval verloor hij zijn been en moest hij zijn stad ontvluchten. Dankzij zijn nieuwe prothese kan hij nu opnieuw dromen en werken aan zijn toekomst.

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne
© M.Monier / HI 2024
Gezondheid Mensenrechten Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne

Vooral in het oosten en het zuiden van het land is de impact van het gewapend conflict enorm.

Handicap International verliest opnieuw een medewerker in Gaza Noodhulp

Handicap International verliest opnieuw een medewerker in Gaza

Collega Sabreen laat samen met drie van haar kinderen het leven na een bombardement van het Israëlische leger.