COVID-19: werk aan de winkel in Madagaskar
In Madagaskar herziet Handicap International twee projecten in de strijd tegen COVID-19. Lokale hulpteams worden er opgeleid om de bevolking in de interventiezones te beschermen. Ze richten zich op personen met een beperking en kwetsbare personen.
Om de bevolking te sensibiliseren over preventiemaatregelen tegen COVID-19 is HI gestart met opleidingen voor lokale hulpteams. | © Handicap International
Gezien de sanitaire crisissituatie en de bevestiging van de eerste besmettingen met COVID-19 in Madagaskar, onderneemt Handicap International (HI) gepaste acties. In het kader van twee projecten, die we leiden met de ngo CARE en die gefinancierd worden door de Europese Unie, worden lokale teams opgeleid om noodzakelijke preventieve informatie te verspreiden over het virus en de verspreiding in te dammen. Deze teams bestaan uit vrijwilligers, mannen, vrouwen, jong en oud en personen met een beperking.
De urgentieteams passen zich aan
De lokale urgentieteams hebben de gewoonte om te werken rond preventie en risicobeheer bij natuurrampen of het weer. Ze helpen de bevolking zich wapenen tegen bijvoorbeeld cyclonen en overstromingen. Bij het ene project gaat het om 300 000 personen, waaronder 300 heel kwetsbare families, 60 scholen en 43 natuurrampencomités. Met het andere project bereiken we 412 000 personen, voornamelijk ouderen, personen met een beperking, en 23 lokale organisaties. De lokale urgentieteams zullen nu al deze mensen aanspreken en tonen hoe ze zichzelf en hun naasten kunnen beschermen tegen COVID-19.
De belangrijkste informatie verspreiden
Essentiële informatie over het virus, hoe het wordt overgedragen, de symptomen en de risicopersonen, maar ook de te bewaren afstand, het wassen van de handen, dagelijkse preventiemaatregelen, praktische tips … bewustwording over hygiëne en beschermingsmaatregelen is een absolute must in de strijd tegen COVID-19.
Handicap International toont de teamleden hoe ze het doelpubliek kunnen sensibiliseren en tegelijk zichzelf moeten beschermen. Het materiaal dat ze hiervoor inzetten – posters, folders, … - beantwoordt aan de internationale normen. De posters worden opgehangen in alle dorpsgemeenschappen (fokontany) en scholen waar we actief zijn. Personen met communicatieve moeilijkheden, zoals slechtzienden, slechthorenden en doven, krijgen gerichte en precieze adviezen.
De vormingen gingen van start
In verschillende regio’s (Boeny, Betsiboka en Diana, in de fokontany van Ambalavola) zijn de vormingen van start gegaan. De veiligheidsmaatregelen golden natuurlijk ook voor de deelnemers: minimum één meter afstand houden, elk lichamelijk contact voorkomen …
Hoewel de twaalf leden van het team het gewend zijn om te praten over de risico’s van natuurrampen, begrijpen ze de relevantie van dit initiatief in de context van de epidemie. Ze volgen de actualiteit op de voet en nemen hun rol heel ernstig.
Paul maakt deel uit van het lokale hulpteam en is adjunct-dorpshoofd in de fokontany van Ambalavola:
"Tijdens een bijeenkomst deze ochtend vroegen we de aanwezigen om de afstandsregel van één meter te respecteren. Deze opleiding is echt belangrijk omdat niet alle informatie hier raakt. Dankzij de opleiding kunnen we de vele geruchten en verkeerde informatie herkennen en nauwkeurige complete informatie verspreiden over hoe de ziekte te vermijden. We hebben ook nieuwe dingen geleerd, zoals technieken om handen te wassen. Nu zijn wij aan zet."