Goto main content

Eén jaar later: bijna een miljoen Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh

Noodhulp
Bangladesh

In augustus 2017 sloegen de Rohingya in Myanmar massaal op de vlucht, richting Bangladesh. Eén jaar later zijn ze met 900 000 in het district Cox’s Bazar. Handicap International maakt de balans op van zijn interventie.

Een vrouw in een vluchtelingenkamp draagt een T-shirt met het logo van HI te midden van beschuttingen gemaakt uit plastic zeil en hout.

In augustus 2017 sloegen de Rohingya in Myanmar massaal op de vlucht, richting Bangladesh. Eén jaar later zijn ze met 900 000 in het district Cox’s Bazar. Handicap International maakt de balans op van zijn interventie met Jean-Loup Gouot, directeur van HI in Bangladesh.

Welke noodhulp leverde HI ?

Sinds september 2017 heeft Handicap International hulp geboden aan meer dan 30 000 vluchtelingen in de kampen van Kutupalong, Balukhali, Unchiprang en Nayapara. We gaven revalidatiesessies aan ongeveer 8000 personen die gewond waren, een handicap hadden of minder mobiel waren. We verleenden psychologische steun en organiseerden ludieke activiteiten voor de kinderen. We verdeelden bovendien krukken, rolstoelen, hygiënekits, kookgerei, dekens en voedselpakketten. Ten slotte moesten 340 vrachtwagens de opslag en het vervoer van humanitair materiaal van HI en andere humanitaire organisaties verzekeren, mede door de totstandbrenging van twee logistieke platformen.

Zijn de leefomstandigheden van de Rohingya verbeterd?

Vandaag de dag worden meer dan 900 000 Rohingya-vluchtelingen opgevangen in Bangladesh. Er is een gebrek aan toegang tot gezondheidszorg, voedsel, drinkbaar water en onderwijs: de vluchtelingen zijn nog steeds heel afhankelijk van humanitaire hulp en ze leven in moeilijke omstandigheden. Bovendien groeien de spanningen tussen de lokale bevolking en de vluchtelingen door het tekort aan basisvoorzieningen en het delen van natuurlijke rijkdommen die zo al beperkt zijn. De situatie blijft kritiek, en indien de noodfase stabiel blijft, zal deze uiteindelijk evolueren naar een ‘chronische’ crisis.

Wat zijn de prioriteiten van HI op dit ogenblik?

Ervoor zorgen dat alle kwetsbare personen toegang hebben tot revalidatiezorg, psychologische steun en basisvoorzieningen (gezondheidszorg etc.). Verder willen we dat alle kinderen, met of zonder handicap, toegang hebben tot onderwijs. HI ondersteunt een dertigtal scholen, vormt leerkrachten, maakt de schoolinfrastructuur toegankelijk (door bijvoorbeeld rolstoelhellingen te installeren) en sensibiliseert families om hun kinderen naar school te sturen. Dankzij dit project gaan intussen 500 kinderen met een handicap naar school.

 

Meer over dit onderwerp

Handicap International verliest opnieuw een medewerker in Gaza Noodhulp

Handicap International verliest opnieuw een medewerker in Gaza

Collega Sabreen laat samen met drie van haar kinderen het leven na een bombardement van het Israëlische leger.

Stimulatietherapie voor ondervoedde kinderen in Oost-Congo
© E. N’Sapu / HI
Noodhulp Revalidatie

Stimulatietherapie voor ondervoedde kinderen in Oost-Congo

Het eeuwigdurende conflict in Oost-Congo heeft ook een impact op de ontwikkeling van kinderen in de regio. Via de nodige opvolging krijgen kinderen als Inaya een behoorlijk steuntje in de rug van Handicap International.

Voorbereidingen noodhulpinterventie in Filipijnen na doortocht tropische storm
© M.Clarissa Liberato / HI 2024
Noodhulp

Voorbereidingen noodhulpinterventie in Filipijnen na doortocht tropische storm

Na de passage van de tropische storm Trami over het noordwesten van de Filippijnen wachten 7 miljoen mensen op dringende humanitaire hulp. 141 mensen kwam om.