Goto main content

Goma: Handicap International moet activiteiten opschorten

Noodhulp
Democratische Republiek Congo

Op 20 november viel de stad Goma in handen van de rebellenbeweging M23, na een gewelddadige confrontatie met het Congolese regeringsleger (FARDC). Sinds maandag heeft Handicap International haar activiteiten opgeschort. De huidige situatie heeft de meest kwetsbare mensen, die dagelijks door de organisatie worden geholpen, nog verzwakt.

Een familie vluchtelingen

Op 20 november viel de stad Goma in handen van de rebellenbeweging M23, na een gewelddadige confrontatie met het Congolese regeringsleger (FARDC). Sinds maandag heeft Handicap International haar activiteiten moeten opschorten. De huidige situatie heeft de meest kwetsbare mensen, die dagelijks door de organisatie worden geholpen, nog verzwakt.

Door de gevechten tussen de M23 en de FARDC moesten tal van families vluchten naar het binnenland van de provincies Noord- en Zuid-Kivu en naar de buurlanden. Het merendeel van de 60.000 mensen die in het kamp Kanyaruchinya verbleven, op zeven kilometer ten noorden van Goma, hebben het verlaten.

Handicap International leidt al verschillende jaren noodhulp- en ontwikkelingsacties in Noord- en Zuid-Kivu. Gezien de onstabiele veiligheidssituatie heeft de organisatie haar hulp aan de slachtoffers van mijnen en haar revalidatieprojecten moeten opschorten. Ook haar logistieke activiteiten –het transport van hulpgoederen ter ondersteuning van andere ngo’s in de regio -werden opgeschort. Het werd immers te moeilijk om hulpkonvooien te organiseren.

“Onze teams beschermen komt nu op de eerste plaats. Zij zijn aan dezelfde risico’s blootgesteld als de lokale bevolking”,zegt Jean-François Michel, verantwoordelijke ontwikkelingsprojecten in de Democratische Republiek Congo. Handicap International wil ook klaarstaan om haar acties te hernemen en de mensen te helpen zodra de situatie het toelaat. De massale vluchtelingenstromen hebben geleid tot slechtere levensomstandigheden, bijvoorbeeld door een overbelasting van of totaal gebrek aan sanitaire voorzieningen. Dat maakt de meest kwetsbare slachtoffers, mensen met een handicap, ouderen en gewonden, nog zwakker. Ze zijn bovendien verspreid, wat het moeilijk maakt om hen te vinden, te weten wat hun noden zijn en hen de nodige hulp te bieden. “Sinds het begin van het jaar heeft het conflict de crisis in de regio vergroot en zijn ongeveer 650.000 mensen moeten vluchten”, aldus het UNHCR.

Handicap International biedt hulp aan slachtoffers en organiseert revalidatieprojecten in onder meer het district Masisi, dat nu om veiligheidsredenen moeilijk toegankelijk is.

De organisatie is ten slotte bezorgd om de verdoken risico’s die de gevechten met zich kunnen brengen. Ook explosieve oorlogsresten (bijvoorbeeld niet-ontplofte raketten) en lichte wapens die onder de bevolking zijn verspreid geraakt, vormen een bedreiging.

Meer over dit onderwerp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.