Meteen naar de inhoud

Haïti 3 jaar na de ramp - Het einde van de ‘kokobes’?

Integratie Noodhulp Revalidatie
Haïti
Op 12 januari 2010 beefde de aarde onder Haïti. Handicap International snelde onmiddellijk ter plaatse om de gewonden te helpen. Met een bedrag van meer dan 2 miljoen euro werden de noodhulpacties van de ngo massaal gesteund door de Belgische bevolking. Vandaag draagt Handicap International haar revalidatieprojecten geleidelijk over aan haar lokale partner.
Manise werkt in haar winkel

Op 12 januari 2010 beefde de aarde onder Haïti. Handicap International snelde onmiddellijk ter plaatse om de gewonden te helpen. Met een bedrag van meer dan 2 miljoen euro werden de noodhulpacties van de ngo massaal gesteund door de Belgische bevolking. Vandaag draagt Handicap International haar revalidatieprojecten geleidelijk over aan haar lokale partner. Daarnaast zorgt de organisatie er ook voor dat mensen met een handicap beter geaccepteerd worden in de samenleving. Een serieuze uitdaging in een land waar mensen met een handicap gezien worden als ‘kokobes’, des bons à rien, nietsnutten.

Handicap International zet activiteiten verder

Eind 2011 startte Handicap International ontwikkelingsprojecten om de revalidatie-sector, die quasi onbestaande was voor de aardbeving, op lange termijn te versterken. Vandaag draagt Handicap International haar revalidatie-projecten geleidelijk over aan haar lokale partner Healing Hands for Haïti. De samenwerking met lokale partners zorgt ervoor dat de projecten worden voortgezet wanneer Handicap International niet langer in het land aanwezig is. Handicap International blijft ook verantwoordelijk voor de revalidatieafdeling in het hospitaal van Tabarre, opgericht door Artsen Zonder Grenzen.

Opleidingen kinesitherapie

Handicap International reageert op het nijpend tekort aan kinesitherapeuten en orthoprothesisten. Begin 2012 organiseerde Handicap International voor het eerst een opleiding van 24 maanden tot assistent-kinesitherapeut of een opleiding tot orthopedisch technicus (3 jaar), die is goedgekeurd door het Ministerie van Gezondheid. De technici zullen zelf prothesen kunnen maken en herstellen. De vorming tot orthopedisch technicus gebeurt in samenwerking met de Universiteit Don Bosco du Salvador. Het diploma zal internationaal erkend worden. Over minder dan 2 jaar kan Haïti rekenen op zo’n 70 technici en 32 prothesisten.

Levens heropbouwen

De eerste doelstelling van Handicap International was gewonden helpen. Maar de ambitie van Handicap International gaat veel verder: levens heropbouwen.

Marc-André Peltzer, verantwoordelijke voor de projecten in Haïti: Het is een enorme uitdaging om de visie op handicap te veranderen in een land waar mensen met een handicap ‘kokobe’, onbruikbaar, worden genoemd. Sinds de aardbeving zijn mensen met een handicap veel zichtbaarder geworden en leeft het besef: ‘dit had mij ook kunnen overkomen’. Mensen met een beperking worden nu meer beschouwd als een volwaardig persoon.

Handicap International draagt daartoe bij door mensen met een handicap aan werk te helpen, door bedrijven te sensibiliseren, mensen op te leiden …
 

Manise (26 jaar) startte een eigen winkeltje

Manise was 23 jaar toen haar wereld – letterlijk - instortte. Manise raakte zwaargewond en lag drie dagen onder het puin. Ze wist niet of haar man en dochtertje nog in leven waren.

In het hospitaal moesten de dokters haar rechterarm amputeren. “Toen mijn man me zag liggen, sloeg hij in paniek. Hij ging ervandoor. Ik heb hem nooit meer teruggezien.”

Via een vriendin hoorde Manise over het revalidatiecentrum van Handicap International in Port-au-Prince. Manise kreeg een prothese en leerde alle huishoudelijke taken te doen met één arm. Handicap International hielp haar een eigen winkeltje op te starten. Manise leerde haar stock beheren, investeren en sparen. Hierdoor is ze zelfstandig en kan ze haar dochtertje naar school laten gaan.

Meer over dit onderwerp

Verboden clusterbommen blijven (burger)slachtoffers maken
© D. Kremer / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Verboden clusterbommen blijven (burger)slachtoffers maken

Uit het laatste verslag van de Cluster Munition Monitor, dat deze week gepubliceerd werd, blijkt dat Syrië voor het achtste jaar op rij verantwoordelijk is voor de meeste slachtoffers. In 2019 nam het land in oorlog 80% van de slachtoffers voor zijn rekening. Maar de Cluster Munition Monitor getuigt ook over het gebruik van clustermunitie in het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan.

HI bevestigt steun aan Venezolaanse migranten in Colombia
© Coalición LACRMD
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

HI bevestigt steun aan Venezolaanse migranten in Colombia

Colombia telt bijna één miljoen besmettingen met het Covid-19-virus. De gevolgen van de epidemie zijn dramatisch, niet het minst voor de Venezolaanse vluchtelingen.

Gezocht: politieke wil
© Nicolas Axelrod-Ruom /HI
Integratie

Gezocht: politieke wil

Gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs. Het is de vierde van 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, die tegen 2030 verwezenlijkt zouden moeten zijn. We legden Valentina Pomatto, Inclusive Development Advocacy Manager bij Handicap International, enkele vragen voor naar aanleiding van de Educaid-conferentie die eind oktober plaatsvond.