Goto main content

Haïti, 7 maanden na de aardbeving

Noodhulp Revalidatie
Haïti

Handicap International blijft de getroffen gemeenschappen ondersteunen om het tekort aan lokale revalidatiediensten te compenseren.

Jonas, 33, wordt na de amputatie van zijn onderste ledemaat opgevolgd door een team van HI.

Jonas, 33, wordt na de amputatie van zijn onderste ledemaat opgevolgd door een team van HI. | © Gh.Rouzier / HI

Een overweldigende behoefte aan revalidatiezorg

Bij de aardbeving in Haïti raakten meer dan 12 700 mensen gewond, met breuken, open wonden en mogelijk zelfs amputaties tot gevolg. In de eerste dagen na de tragische ramp ontvingen velen niet de zorg waar ze nood aan hadden, om verschillende redenen: de gezondheidsinfrastructuur had te kampen met problemen, het was moeilijk om het dichtstbijzijnde ziekenhuis te bereiken, de transport- en de behandelingskosten waren te hoog, de bestaande vooroordelen over de medische sector of men dacht ten onrechte dat de wonden vanzelf zouden genezen. Dergelijke vertragingen leiden vaak tot verergering van de verwondingen, waardoor nog intensievere en langdurigere zorg nodig is.

Zelfs voor degenen die het geluk hadden om snel medische hulp te krijgen, was de zorg grotendeels ontoereikend omdat slechts zeer weinig medische centra revalidatiediensten aanboden om een goed herstel te verzekeren en vervolgens langdurige invaliditeit te voorkomen.

Maanden later nog steeds onbehandelde patiënten

Nauwelijks enkele dagen na de aardbeving startte Handicap International (HI) een noodhulpactie op in Les Cayes, met de nadruk op revalidatiediensten en steun voor de getroffen bevolking. Sinds augustus hebben kinesitherapeuten en revalidatiespecialisten van HI gewonde overlevenden van de aardbeving opgevolgd in twee ziekenhuizen en een revalidatiecentrum in Les Cayes en een ziekenhuis in Camp Perrin. Ze zijn nu bezig met het uitbreiden van hun zorgverlening naar Aquin. HI ondersteunt ook zijn revalidatiepartner FONTEN met mobiele eenheden om revalidatiezorg en gezondheidsvoorlichting te bieden aan meer geïsoleerde gemeenschappen, die anders moeilijk toegang hebben tot deze diensten.

Half januari stond de teller van HI op meer dan 2.200 gegeven revalidatiesessies ten voordele van meer dan 600 mensen die door de aardbeving gewond waren geraakt. In december ontving HI zelfs nog meer dan 150 nieuwe revalidatiepatiënten, waaruit blijkt dat er zelfs maanden na de ramp nog behoefte is aan revalidatiezorg. Sommige van deze patiënten hadden letsels of breuken die nog door geen enkele arts onderzocht werden. HI richt zich vooral op traumagerelateerde verwondingen en biedt zowel vroege revalidatiezorg op korte termijn als diensten op langere termijn voor patiënten die tot 9 maanden zorg nodig hebben.

Versterken van de lokale zorgverlening

Een van de hoofddoelstellingen van deze interventie is het ondersteunen en versterken van de capaciteiten van lokale actoren die al betrokken waren bij de hulpverlening en de gemeenschap ook lang na de noodsituatie zullen blijven helpen. Om de reeds bestaande structuren te helpen versterken, zorgde HI voor de nodige uitrusting en administratieve ondersteuning. Onze organisatie organiseert verder ook wekelijks opleidingen voor gezondheidspersoneel, onder meer over het gebruik van mobiele hulpmiddelen, eerste revalidatiezorg, amputatie, telerevalidatie en het vaststellen van handicaps. HI organiseert in elk centrum ook wekelijkse samenwerkingssessies om de meest geschikte zorg voor complexe behandelingen te bespreken.

Josselin (54)

"Toen de aardbeving op 14 augustus toesloeg, werd ik door een balk getroffen toen ik mijn huis uit rende. Ik werd geopereerd in het Notre Dame ziekenhuis en daarna kwam ik hier naar het ziekenhuis in Les Cayes voor verzorging. Eén keer per week kom ik voor een kinesitherapiesessie met HI en doen we therapeutische bewegingen.
Ik voel me beter nu. Vroeger moest ik in bed blijven, maar nu kan ik weer lopen. Ik ben zeer tevreden over mijn revalidatie en ik dank de HI-teams voor hun geduld, wijsheid en kunde.

Gepubliceerd op: 11 maart 2022

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.