Handicaps voorkomen bij moeder en kind
Wereldwijd sterven jaarlijks 530.000 vrouwen in het kraambed. Slechts 1 procent daarvan komt uit Westerse landen. Er sterven ook jaarlijks 10 miljoen kinderen onder de 5 jaar, waarvan 4 miljoen tijdens de eerste levensmaand. De Millenniumdoelstellingen, vastgelegd door wereldleiders op het einde van de vorige eeuw, willen de sterfte bij moeders met drie vierde terugdringen en kindersterfte onder de 5 jaar met twee derde.
Wereldwijd sterven jaarlijks 530.000 vrouwen in het kraambed. Slechts 1 procent daarvan komt uit westerse landen. Er sterven ook jaarlijks 10 miljoen kinderen onder de vijf jaar, waarvan vier miljoen tijdens de eerste levensmaand. De Millenniumdoelstellingen, vastgelegd door wereldleiders op het einde van de vorige eeuw, willen de sterfte bij moeders met drie vierde terugdringen en kindersterfte onder de vijf jaar met twee derde.
Dankzij die doelstellingen werken heel wat organisaties aan het terugdringen van de mortaliteit. Er wordt echter weinig gedaan om handicaps te voorkomen of op een correcte manier op te vangen. We staan er niet vaak bij stil, maar het Belgische gezondheidssysteem garandeert iedereen een veilige zwangerschap en bevalling. Kleine baby’s worden getest en meteen opgevolgd als er een aangeboren handicap is of als er een risico bestaat. Dat is verre van evident in vele zich ontwikkelende landen. Hoe komt een vrouw uit de bergen in Vietnam te weten dat ze tijdens haar zwangerschap bepaalde zaken beter niet eet en hoe wordt ze het best bijgestaan tijdens haar bevalling? Voor elke vrouw die sterft in het kraambed zijn er dertig die gewond raken of gehandicapt worden.
Handicap International specialiseert zich daarom in projecten voor de gezondheid van moeder en kind in Zuidoost-Azië en Centraal-Afrika. Handicap International wil niet enkel de sterfte reduceren maar ook het aantal handicaps. Als een kind toch gehandicapt raakt, moet het op een correcte manier kunnen revalideren en als volwaardig lid in de gemeenschap worden opgenomen.