Goto main content

HI activeert teams in Oekraïne, Roemenië en Moldavië

Noodhulp
Oekraïne

De urgentieteams van HI starten o.a. met het verlenen van gespecialiseerde revalidatiezorg en psychosociale steun en de verdeling van contant geld. Een groot deel van de bevolking blijft wel verstoken van humanitaire hulp.

De 87-jarige Galaina ontvluchtte de oorlog in Oekraïne en krijgt assistentie aan de grens met Polen.

De 87-jarige Galaina ontvluchtte de oorlog in Oekraïne en krijgt assistentie aan de grens met Polen. | © Tom Nicholson / HI

Een team van HI heeft sinds 1 maart de behoeften van Oekraïense vluchtelingen in Oekraïne, Moldavië en Roemenië in kaart gebracht. Uit hun bevindingen blijkt dat de humanitaire behoeften zich over meerdere sectoren uitstrekken.

"De grootste prioriteiten op dit moment liggen bij de verzorging van de gewonden, psychosociale ondersteuning en de verdeling van contant geld onder de bevolking", zegt Virginie Duclos, Emergency Rehabilitation Manager bij HI, die momenteel in Oekraïne aanwezig is.  

Humanitaire hulp bereikt gewonde bevolkingsgroepen niet

Onophoudelijke bombardementen en beschietingen in dichtbevolkte gebieden in heel Oekraïne hebben al minstens 1.900 burgerslachtoffers geëist, waaronder 726 doden. Deze officiële cijfers geven waarschijnlijk niet het werkelijke aantal slachtoffers weer, aangezien veel berichten nog steeds niet geverifieerd zijn. Alleen al in de stad Marioepol zouden de afgelopen dagen meer dan 2.500 burgerdoden gevallen zijn.

"We weten waar de grootste noden zijn", aldus Duclos. "Maar het probleem is de toegang. Er zijn gewonden in Kiev, Marioepol en Kharkiv en we kunnen daarop anticiperen, maar deze steden worden met geweld belegerd en het is heel moeilijk om ze te bereiken".

In Marioepol, in het oosten van Oekraïne, zitten volgens de autoriteiten tussen de 350.000 en 400.000 inwoners nog steeds vast in de stad onder voortdurende bombardementen, zonder voldoende voedsel, water of medische zorgen. Omdat hun veiligheid niet gegarandeerd wordt, zijn gezinnen niet in staat te evacueren en ondervinden organisaties steeds meer moeilijkheden om levensnoodzakelijke humanitaire hulp in het gebied te brengen.

Duclos: "Ons doel is om aanwezig te zijn waar er behoeften zijn. In het westen kunnen we ons richten op ontheemde bevolkingsgroepen, die ook humanitaire hulp nodig hebben. In Dnipro hebben we contacten in een ziekenhuis waar gewonden uit belegerde steden worden overgebracht. We blijven flexibel en staan klaar om te verhuizen als dat nodig is.”

5 miljoen mensen op de vlucht

In totaal zijn nu ongeveer 5 miljoen mensen ontheemd door het conflict, waarvan er meer dan 3 miljoen naar de buurlanden zijn gevlucht en bijna 2 miljoen anderen zich binnen Oekraïne verspreid hebben. In Moldavië, waar al meer dan 300.000 vluchtelingen de grens hebben overgestoken, heeft HI van psychosociale hulp een topprioriteit gemaakt.

"De evaluatie is nog steeds lopende, maar de situatie is precies wat je je ervan kunt voorstellen," stelt Duclos. "Mensen hebben hun huis verlaten, ze weten niet wanneer ze terugkomen, en velen hebben hun man, vader of broer achtergelaten. Er is echt behoefte aan psychosociale steun." Er zijn grote verschillen in de leefomstandigheden en de beschikbare middelen in de opvangcentra. Sommige gezinnen werden gedwongen te evacueren met weinig of geen bezittingen, terwijl anderen in staat waren om essentiële levensmiddelen mee te nemen. Alle vluchtelingen in crisissituaties hebben echter behoefte aan contant geld.  

"Mensen hebben geld nodig. Contant geld is flexibel en kan worden gebruikt om in hun onmiddellijke behoeften te voorzien, zoals het betalen voor huisvesting, het kopen van voedsel of het kopen van een telefoon die ze kunnen gebruiken na hun relocatie. Het uitdelen van contant geld zal een van de belangrijkste manieren zijn om vluchtelingen in deze situatie te ondersteunen, dus we zijn deze optie aan het onderzoeken."

Teams van HI operationeel

De operationele teams van HI hebben groen licht gekregen om de hulpverlening op te starten. Deze teams bestaan uit deskundigen op gebied van revalidatiezorg, logistiek, geestelijke gezondheid en psychosociale steun, basisbehoeften en noodsituaties. Ze zijn aanwezig in verschillende regio's in Oekraïne en in de grensgebieden met Moldavië en Roemenië.
Naast gespecialiseerde revalidatiediensten, psychosociale steun en de verdeling van contant geld zal HI binnenkort mobiliteitshulpmiddelen zoals rolstoelen, wandelstokken en rollators verstrekken aan ouderen en personen met een handicap. HI werkt samen met andere humanitaire hulporganisaties om de inclusiviteit van de hulpverlening te verbeteren en ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare bevolkingsgroepen toegang hebben tot vitale middelen.

 

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Meer over dit onderwerp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar
© HI
Noodhulp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar

Nu de oorlog in Gaza zijn zevende maand ingaat, maakt Handicap International zich grote zorgen over de veiligheid van duizenden families die mogelijk gedwongen worden ontheemd van Rafah naar Khan Younis en andere gebieden in de Gazastrook. 

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.