Goto main content

Hoe een simpele breuk ontaardde in een nachtmerrie

Revalidatie
Democratische Republiek Congo

Raphael woont in Kinshasa, in één van de armste wijken van de Congolese hoofdstad. Zijn ene been is korter dan het andere, een gevolg van zijn aangeboren afwijking. Die beperking bezorgde hem niet veel last, tot hij zes jaar werd.

Raphaëls zelfvertrouwen kreeg een boost sinds hij wordt opgevolgd door HI.

Raphaëls zelfvertrouwen kreeg een boost sinds hij wordt opgevolgd door HI. | Copyright: Th Freteur - HI

Een domme val thuis zette het leven van Raphaël op zijn kop. Hij breekt een been. Zijn moeder brengt hem naar het ziekenhuis, waar Raphaël zijn gebroken been in het gips wordt gelegd. Maar er is een operatie nodig, een operatie die 2200 dollar kost, een bedrag dat Raphaëls ouders onmogelijk kunnen ophoesten. Zijn vader is chauffeur, zijn moeder verkoopt zakken om voedsel in te verpakken … Ze hebben een bescheiden inkomen.

Ze keren met Raphaël naar huis, biddend voor een zo goed mogelijk herstel van het been van hun zoon. De breuk geneest helaas niet goed, waardoor Raphaël moeite heeft om zich te verplaatsen. Hij stopt met naar school gaan. Ook met de voetbalwedstrijdjes is het gedaan.

Zoeken naar een oplossing

Jacqueline, zijn moeder, legt zich niet zomaar neer bij de feiten. Op een dag gaat ze naar een vergadering op school voor ouders van kinderen met een beperking, waar ze hoort praten over Handicap International.
Onze revalidatie-experts onderzoeken Raphaël, die intussen acht jaar is. Hij krijgt een kruk om zich gemakkelijker te verplaatsen. Ook zijn zelfvertrouwen krijgt een boost.

“Hiervoor weigerde hij nog naar school te gaan, omdat de andere kinderen hem uitlachten. Dankzij zijn kruk heeft hij terug zin om naar school te gaan, en hij heeft zich beter geïntegreerd,” vertelt zijn moeder.

Hij is zelfs de primus van de klas geworden! Raphaël heeft een klein tekenbord in zijn kamer, waar hij graag zijn rekenoefeningen maakt. Voetballen is nog steeds moeilijk, maar hij houdt van rapmuziek, Maître Gims in het bijzonder. Later zou hij graag advocaat worden, “om mensen te verdedigen”.

Maar daarvoor moet Raphaël nog wel wat groeien en naar school gaan. Hij wordt nog steeds opgevolgd door het team van Handicap International in Kinshasa. Daar wordt de mogelijkheid onderzocht om Raphaël orthopedische schoenen te geven. Voor de toekomst van deze kleine jongen is de opvolging door HI essentieel.
 

Gepubliceerd op: 2 december 2020

Doe een gift en zet iets in beweging
voor de personen met een beperking in Kinshasa

Krukken Krukken Krukken Krukken

Met 20 euro draag je bij aan een paar krukken

Prothese Prothese Prothese Prothese

Met 48 euro draag je bij aan een prothese

rolstoel rolstoel rolstoel rolstoel

Met 80 euro draag je bij aan een rolstoel

Meer over dit onderwerp

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.