Honderden urgentiekits voor getroffen families
Een eerste noodhulpteam van Handicap International kwam dinsdag aan in de Filipijnen. Tegelijkertijd stuurt Handicap International honderden urgentiekits naar families die alles verloren zijn.
Een eerste noodhulpteam van Handicap International kwam dinsdag aan in de Filipijnen. Tegelijkertijd stuurt Handicap International honderden urgentiekits naar families die alles verloren zijn. Op de archipel, waar het dodental nog steeds onduidelijk is, is het van primordiaal belang om hulp te bieden aan de overlevenden in de meest afgelegen gebieden.
Meer dan 11 miljoen mensen zijn rechtstreeks getroffen door tyfoon Haiyen die vorige vrijdag vernieling zaaide in de Filipijnen. 660.000 mensen zijn ontheemd door de ramp. Meer dan 40.000 woningen werden verwoest of beschadigd. Het is nog te vroeg om te weten welke globale impact deze ongeziene catastrofe zal hebben. “Iedereen heeft het over het zwaar getroffen Tacloban, maar er zijn vele gebieden waarover we vier dagen na de tyfoon nog steeds geen nieuws hebben. Een klein eiland lijkt gewoon van de kaart geveegd te zijn. Dat baart me ook zorgen », verklaart Edith van Wijngaarden, directeur van de programma’s in de Filipijnen.
Een eerste urgentieteam van Handicap International kwam dinsdag aan in de Filipijnen om de aanwezige teams te versterken. De komende dagen vertrekken ook logistiek medewerkers en urgentiespecialisten om het team uit te bereiden.
«Het is belangrijk om snel te reageren en om de basisbehoeften, zoals onderdak en voedsel, van de slachtoffers in kaart te brengen,” zegt Hélène Robin, verantwoordelijke voor de noodhulpoperaties bij Handicap International. “Je moet je voorstellen dat het geweld van de tyfoon alles wegveegde, honderdduizenden mensen staan volledig machteloos”.
Voor eind deze week stuurt Handicap International minstens 750 noodhulpkits vanaf een logistiek platform in Dubai. “Die kits zijn al samengesteld, dat maakt absoluut het verschil. De verschillende soorten pakketten worden samengesteld in functie van de grootte van de families en kunnen aangepast worden aan de noden ter plaatse”, verklaart Hélène Robin. “In een basiskit voor 6 personen zit een tent, een kit om te koken, dekens, een waterbidon, een muskietennet, zeep, een zeil en touw. Dat zijn essentiële zaken voor de dagen na zo'n ramp”.
Minstens 4.400 mensen zullen geholpen worden via de urgentiekits die in de getroffen gebieden verdeeld worden. Nu moeten snel andere zendingen volgen, voornamelijk om onthaalpunten te kunnen installeren voor de meest kwetsbare personen. Daarvoor zijn ook logistieke middelen en medische apparatuur nodig die Handicap International toelaten om de gewonden te helpen (revalidatie) en hen te voorzien van loophulpmiddelen.
Logistiek platform
Handicap International zal een logistiek platform installeren om de verdeling van humanitaire hulp mogelijk te maken, voornamelijk in de moeilijk bereikbare gebieden. Rekening houdend met de geografie van de archipel, zal Handicap International verschillende transportmiddelen, waaronder boten, inzetten. De getroffen zones zijn soms ver van elkaar verwijderd, soms honderden kilometers van elkaar.
“Om onze acties te starten, kunnen we rekenen op de reeds aanwezige teams ter plaatse, in het bijzonder op onze Filipijnse collega’s die het land perfect kennen. We hebben ook al veel ervaring met noodhulp in het land dat vaak te maken heeft met natuurrampen”, benadrukt Hélène Robin.
Handicap International is bezorgd over het lot van de meest kwetsbare mensen, waaronder mensen met een beperking, ouderen … “In een context zoals deze in de Filipijnen zijn die mensen nog kwetsbaarder en geraken ze vaak niet autonoom tot bij de humanitaire hulp. Het is aan ons om hen specifieke hulp te bieden, zoals loophulpmiddelen, en hen door te verwijzen naar andere hulporganisaties. Op dit moment maken we een evaluatie van de mogelijke acties”.
De cijfers na de ramp zijn nu al beangstigend, maar het is nog niet mogelijk het aantal gewonden te bepalen. Handicap International bereidt zich voor om gewonden te verzorgen (revalidatie), hun herstel te bevorderen om op die manier blijvende handicaps te vermijden.