Goto main content

"Mijn varken is mijn hoop op nieuwe inkomsten"

Noodhulp
Filipijnen

Tyfoon Haiyan richtte enorme sociaaleconomische schade aan in de Filipijnen. Heel wat Filipino’s verloren hun werk en inkomen. Handicap International zorgt ervoor dat de meest kwetsbare mensen hun economische activiteiten weer kunnen opstarten. Oscar Balang is een van de mensen die op onze steun kan rekenen. Waar hij grote nood aan had? Een varken!

Oscar aait zijn propergewassen varken dat hij kreeg van Handicap International en dat hem een inkomen voor de toekomst zal verzekeren.

Tyfoon Haiyan richtte enorme sociaaleconomische schade aan in de Filipijnen. Heel wat Filipino’s verloren hun werk en inkomen. Handicap International zorgt ervoor dat de meest kwetsbare mensen hun economische activiteiten weer kunnen opstarten. Oscar Balang is een van de mensen die op onze steun kunnen rekenen. Hoe hij zijn inkomen verzekerd ziet? Met een varken!

Een ochtend in oktober, 5 uur 's ochtends, een modderig veld in barangay San Diego [1]. Oscar Balang (52 jaar) steunt op zijn krukken en wacht. De teams van Handicap International zijn druk in de weer. Vandaag mag Oscar een eersteklasvarken in zijn aanhangwagen laden. Met een triomfantelijke glimlach ontvangt hij ons later bij hem thuis.

"Een groot deel van mijn leven heb ik doorgebracht in Manilla, waar ik taxichauffeur was. Omdat ik de ziekte van Buerger heb, moest ik een amputatie ondergaan en ben ik alles verloren: mijn werk, maar ook mijn vrouw. Ik heb de hoofdstad verlaten en ben hier terechtgekomen, met mijn twee zonen. Vandaag ken ik iedereen. Ik eet bij mijn buren en ik tuinier om een beetje geld te verdienen."

Op 8 november 2013 werd zijn regio getroffen door tyfoon Haiyan. De kokosbomen verpletterden de huizen. De teams van Handicap International ontmoetten Oscar enige tijd na de ramp. "Mijn huis werd volledig verwoest. Ik had geen dieren meer. Net na de ramp heb ik een nieuw stel krukken gekregen en heb ik revalidatiesessies gevolgd. Vandaag krijg ik een varken, een echt kwaliteitsbeest. Ik hoop snel een boerderij te hebben om zo nieuwe inkomsten te genereren", legt Oscar enthousiast uit.

Nieuw werkmateriaal voor nieuwe jobs

Laurent Gimenez, verantwoordelijke voor het DVFP-project (Steunpunten Handicap en Kwetsbaarheid – Disability and Vulnerability Focal Point) voor Handicap International, vult aan: "De tyfoon heeft een enorme impact gehad op de lokale economie. In het kader van dit project willen we meer dan 800 gezinnen weer werkmateriaal geven. Het gaat om chauffeurs van fietstaxi's [2], rondreizende handelaars, schoenmakers, muzikanten, varkenskwekers en nog heel wat anderen.”

In Tacloban krijgen 150 mensen een zeug, ter waarde van 17.500 peso's [3]. “Het is een zeer winstgevend dier, aangezien het snel bijkomt en 10 à 12 jongen werpt. Als de begunstigden er goed voor zorgen, zouden ze volgend jaar een boerderij moeten hebben met een dertigtal varkens", verduidelijkt Laurent Gimenez.

Oscar weet zijn pas gewassen, brandschoon varken dan ook naar waarde te schatten. "Het beestje heeft een kalmerend middel gekregen voor de rit. Het is nog rustig. We zullen de nacht onder de blote hemel doorbrengen en zullen waakzaam zijn. Ik wil niet dat het gestolen wordt!" zegt Oscar met een vastberaden glimlach.

Een varken voor de toekomst

Laurent Gimenez legt uit waarom een varken voor mensen als Oscar essentieel is voor de toekomst. "Het kadert in een noodhulpproject waarbij we de burgers werkmateriaal geven, want hun eigen materiaal zijn ze verloren. We proberen ook om deze actie een duurzaam karakter te geven. Dankzij de 150 varkens die we onder hen verdelen, zullen ze in 3 jaar tijd 4.500 varkens hebben! Voor een bevolking die met echte sociaaleconomische problemen kampt, is dit niet niks."

"Op de Filipijnen is er een echte politieke wil aanwezig om de humanitaire organisaties voor te lichten op het gebied van landbouwontwikkeling, in de ruime zin. Wat betreft de veeteelt, is het varken echt verankerd in de voedingstradities. Bij de opzet van dit project hebben we het ministerie van Landbouw geraadpleegd en hebben we rekening gehouden met zijn advies: eersteklasvarkens, partnerschappen met lokale dierenartsen, integratie van een septische put in de varkensstal, enzovoort", voegt hij toe.

Achtergrond

Van januari tot december 2014 steunt Handicap International in de provincie Leyte (hoofdplaats: Tacloban City) 800 gezinnen die hun werkmateriaal zijn verloren. De organisatie wil hen zo de gelegenheid bieden om financieel weer op eigen benen te staan, om hun economische activiteiten zo snel mogelijk te hervatten en om economische en sociale banden aan te halen. Deze mensen krijgen eerst onvoorwaardelijke steun in de vorm van cash [5], namelijk 4.000 PHP/maand [6] gedurende drie maand, om hun eigen behoeften te kunnen dekken. Vervolgens krijgen ze steun in functie van hun economische activiteit: in natura (indien het gaat om een varken of een fietstaxi) of in cash (klein restaurant, e.a.). Deze hulp varieert van 4.000 tot 16.000 peso's [7]. Met dit geld kunnen ze de nodige investeringen doen voor een kantine, een ambulant winkeltje, een buurtwinkel, schoenmakers- of naaimateriaal, of zelfs een muziekinstrument.

Handicap International biedt alle begunstigden ook een opleiding in boekhoudkundig beheer aan, om ze te helpen bij het uitbouwen van een winstgevende en duurzame beroepsactiviteit. De verdeling van varkens gaat ook gepaard met specifieke opleidingen inzake de voeding van het dier en de bouw van een varkensstal. 

 

[1] Dorp in de provincie Tacloban, een van de gebieden die het hardst getroffen werd door tyfoon Haiyan.

[2] Driewieler om mensen te vervoeren.

[3] Minder dan 300 euro.

[4] Project gefinancierd door Usaid.

[5] Geldsom die ze kunnen uitgeven om hun dagelijkse kosten te dekken (voeding, huur), zodat ze in staat zijn om zich o.a. volledig te wijden aan de lancering van hun beroepsactiviteit.

[6] Ongeveer 70 euro.

[7] Ofwel ongeveer 70 à 278 euro.

Meer over dit onderwerp

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom
© E. N’Sapu / HI
Noodhulp Revalidatie

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom

Net als veel andere mensen in Noord-Kivu is Espoir slachtoffer van het conflict in de Democratische Republiek Congo. Na een bomaanval verloor hij zijn been en moest hij zijn stad ontvluchten. Dankzij zijn nieuwe prothese kan hij nu opnieuw dromen en werken aan zijn toekomst.

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne
© M.Monier / HI 2024
Gezondheid Mensenrechten Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne

Vooral in het oosten en het zuiden van het land is de impact van het gewapend conflict enorm.

Handicap International verliest opnieuw een medewerker in Gaza Noodhulp

Handicap International verliest opnieuw een medewerker in Gaza

Collega Sabreen laat samen met drie van haar kinderen het leven na een bombardement van het Israëlische leger.