Goto main content

Oekraïne 12-12: nieuw activiteitenrapport na een jaar van oorlog.

Noodhulp
Oekraïne

Consortium 12-12 verenigt 7 Belgische ngo's, waaronder Handicap International. Na een jaar van oorlog in Oekraïne publiceert het een nieuw rapport over de activiteiten van deze organisaties in het land.

Het laatste rapport van Consortium 12-12 over de activiteiten van haar lidorganisaties in Oekraïne, na één jaar oorlog. Foto: vernield appartementsgebouw in Irpin. | © T. Mayer / HI

Op 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen. De humanitaire situatie in Oekraïne is drastisch en snel verslechterd. Gedurende 2022 veroorzaakten de intense vijandelijkheden wijdverspreide vernielingen, vielen er duizenden doden en gewonden, werden miljoenen mensen uit hun huizen verdreven (in eigen land alsook in buurlanden waaronder Polen, Roemenië, Hongarije, Moldavië en Slovakije) en werden banen en bestaansmiddelen vernietigd. Het aantal mensen dat humanitaire hulp en bescherming nodig had, steeg van ongeveer 3 miljoen aan het begin van het jaar tot bijna 18 miljoen enkele maanden later. Humanitaire organisaties breidden hun activiteiten snel uit en bereikten in 2022 bijna 16 miljoen mensen met kritieke hulp, ondanks enorme uitdagingen.

De 7 organisaties komen met een gezamelijk rapport naar buiten dat de situatie ter plaats beschrijft en enkele resultaten naar voren schuift na een jaar van noodhulp voor de slachotffers van de oorlog.

 

Download 'Oekraïne 12-12 - Rapport 2022'

 


Lidorganisaties Consortium 12-12

Gepubliceerd op: 23 februari 2023

Meer over dit onderwerp

Rapport Syrië Turkije 12-12
© K.W Dalati / HI
Noodhulp

Rapport Syrië Turkije 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12? Een stand van zaken na 1 maand noodhulp.

"Psychologische eerste hulp vermijdt complicaties op lange termijn"
HI
Noodhulp Revalidatie

"Psychologische eerste hulp vermijdt complicaties op lange termijn"

Mehdi Firouzi is het hoofd van het psychosociale team bij Handicap International in Syrië. Hij legt uit waarom psychologische noodhulp broodnodig is na de aardbeving.

De 13-jarige Rema zat 30 uur vast onder het puin en verloor haar been na de aardbeving
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

De 13-jarige Rema zat 30 uur vast onder het puin en verloor haar been na de aardbeving

Rema vertelt haar verhaal vanuit haar kamer in één van de 13 partnerziekenhuizen van Handicap International in de regio Jindires, in het noordwesten van Syrië.