Goto main content

Oekraïne 12-12: nieuw activiteitenrapport na een jaar van oorlog.

Noodhulp
Oekraïne

Consortium 12-12 verenigt 7 Belgische ngo's, waaronder Handicap International. Na een jaar van oorlog in Oekraïne publiceert het een nieuw rapport over de activiteiten van deze organisaties in het land.

Het laatste rapport van Consortium 12-12 over de activiteiten van haar lidorganisaties in Oekraïne, na één jaar oorlog. Foto: vernield appartementsgebouw in Irpin. | © T. Mayer / HI

Op 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen. De humanitaire situatie in Oekraïne is drastisch en snel verslechterd. Gedurende 2022 veroorzaakten de intense vijandelijkheden wijdverspreide vernielingen, vielen er duizenden doden en gewonden, werden miljoenen mensen uit hun huizen verdreven (in eigen land alsook in buurlanden waaronder Polen, Roemenië, Hongarije, Moldavië en Slovakije) en werden banen en bestaansmiddelen vernietigd. Het aantal mensen dat humanitaire hulp en bescherming nodig had, steeg van ongeveer 3 miljoen aan het begin van het jaar tot bijna 18 miljoen enkele maanden later. Humanitaire organisaties breidden hun activiteiten snel uit en bereikten in 2022 bijna 16 miljoen mensen met kritieke hulp, ondanks enorme uitdagingen.

De 7 organisaties komen met een gezamelijk rapport naar buiten dat de situatie ter plaats beschrijft en enkele resultaten naar voren schuift na een jaar van noodhulp voor de slachotffers van de oorlog.

 

Download 'Oekraïne 12-12 - Rapport 2022'

 


Lidorganisaties Consortium 12-12

Gepubliceerd op: 23 februari 2023

Meer over dit onderwerp

Slachtoffers van conflict in Soedan worden in Tsjaad door HI verzorgd
© HI
Noodhulp

Slachtoffers van conflict in Soedan worden in Tsjaad door HI verzorgd

400.000 Soedanezen zijn het geweld in hun thuisland ontvlucht naar buurland Tsjaad. Vele vluchtelingen zijn geraakt door kogels en hebben medische hulp en revalidatiezorg nodig.

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië
© HI
Noodhulp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië

Op 10 september zorgde een cycloon voor ongeziene overstromingen in de ruime regio van Derna. Handicap International stuurde een logistiek team ter plaatse.

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp
© Bulent Kilic / AFP
Noodhulp

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp

Op vrijdag 8 september werd Marokko getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Handicap International, dat al 30 jaar aanwezig is in het land, mobiliseert haar team ter plaatse en staat samen met de lokale partners de slachtoffers bij.