Goto main content

Oekraïne 12-12: nieuw activiteitenrapport na een jaar van oorlog.

Noodhulp
Oekraïne

Consortium 12-12 verenigt 7 Belgische ngo's, waaronder Handicap International. Na een jaar van oorlog in Oekraïne publiceert het een nieuw rapport over de activiteiten van deze organisaties in het land.

Het laatste rapport van Consortium 12-12 over de activiteiten van haar lidorganisaties in Oekraïne, na één jaar oorlog. Foto: vernield appartementsgebouw in Irpin. | © T. Mayer / HI

Op 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen. De humanitaire situatie in Oekraïne is drastisch en snel verslechterd. Gedurende 2022 veroorzaakten de intense vijandelijkheden wijdverspreide vernielingen, vielen er duizenden doden en gewonden, werden miljoenen mensen uit hun huizen verdreven (in eigen land alsook in buurlanden waaronder Polen, Roemenië, Hongarije, Moldavië en Slovakije) en werden banen en bestaansmiddelen vernietigd. Het aantal mensen dat humanitaire hulp en bescherming nodig had, steeg van ongeveer 3 miljoen aan het begin van het jaar tot bijna 18 miljoen enkele maanden later. Humanitaire organisaties breidden hun activiteiten snel uit en bereikten in 2022 bijna 16 miljoen mensen met kritieke hulp, ondanks enorme uitdagingen.

De 7 organisaties komen met een gezamelijk rapport naar buiten dat de situatie ter plaats beschrijft en enkele resultaten naar voren schuift na een jaar van noodhulp voor de slachotffers van de oorlog.

 

Download 'Oekraïne 12-12 - Rapport 2022'

 


Lidorganisaties Consortium 12-12

Gepubliceerd op: 23 februari 2023

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.