Goto main content

Oktober - Orkaan Sandy laat een spoor van vernieling na in de Caraïben

Noodhulp
Cuba Haïti

Op 24 oktober maakt orkaan Sandy een verwoestende passage in Haïti en Cuba alvorens in New York neer te strijken. De Haïtiaanse bevolking is zwaar getroffen. Men vreest voor epidemieën en te weinig voedsel. Handicap International snelt de slachtoffers te hulp. 

Handicap International in Cuba

Haïti meet de schade op na de doortocht van orkaan Sandy. Er vielen maar liefst 52 doden. De materiële schade is enorm. Als reactie op die noodsituatie activeerde Handicap International binnen de 24 uur na de doortocht van de orkaan haar Rapid Response Mechanism (RRM). Er werden teams ingezet om de behoeften van de bevolking te evalueren en zo snel mogelijk een gepast antwoord te vinden. Een titanenwerk, gezien de schade die de orkaan berokkend heeft.

“We hebben erg snel gereageerd en dat was van essentieel belang, maar de schade is zo groot dat we verwachten dat onze noodhulp verschillende weken in beslag zal nemen”, aldus Laurent Davy, verantwoordelijke voor de noodoperaties in Haïti. “We werken samen met de teams van de Haïtiaanse civiele bescherming en de gemeenschappen, en iedereen is in de weer. Samen hebben we ons op dit soort scenario voorbereid en de noodhulp wordt op een zo efficiënt mogelijke manier georganiseerd, maar de opdracht is immens. De communicatienetwerken en de wegen zijn onderbroken en bepaalde gebieden zijn moeilijk toegankelijk geworden.”

Situatie in Cuba

In de vroege ochtend van 25 oktober trok orkaan Sandy ook over Cuba. “De orkaan heeft heel wat schade berokkend, ondanks het uitstekende civiele beschermingssysteem in Cuba,” getuigt Irène Manterola, programmadirecteur van Handicap International in Cuba. “Dit was een atypische orkaan. Sandy heeft iedereen verrast doordat ze snel aan kracht won en door de route die ze nam naar het noorden na haar passage door de oostelijke provincies van Jamaica, niet de normale route van orkanen op het eiland. Bovendien is het oosten van het eiland bergachtig en moeilijk toegankelijk, waardoor de preventieteams minder snel ter plaatse geraakten en ze personen en goederen minder snel konden evacueren.”

“De schade is enorm,” voegt Irène nog toe. “11 mensen zijn gestorven, 170.000 woningen werden getroffen (waarvan 15.392 volledig vernield) en 70 % van de landbouwproductie in de getroffen gebieden werd verwoest.”

Handicap International, dat na de passage van de orkanen Ike en Gustav in 2008 ook al in actie was geschoten, bereidt zich nu voor op een nieuwe interventie. “Het ontbreekt ons nog aan heel wat informatie om een project op poten te zetten, maar we willen vooral de slachtoffers in de gemeente Banes (provincie Holguin) helpen om de daken van hun vernielde huizen te repareren. Daar is Handicap International dus nu al aan het werk. Bovendien willen we de woonomstandigheden verbeteren van de meest kwetsbare slachtoffers (mensen met een handicap, zwangere vrouwen, oudere mensen) die hun huizen verloren hebben en die nog verblijven in centra die we zo goed mogelijk moeten bevoorraden (met matrassen, lakens, producten voor hygiëne enzovoort) zodat die mensen in de best mogelijke omstandigheden kunnen wachten tot hun huis heropgebouwd is.”

Meer over dit onderwerp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.