Revalidatiezorg voor personen met een beperking in Bolivia
Sinds 2014 zijn in Bolivia zeven revalidatiecentra opgericht met de hulp van Handicap International, die samen al bijna 3.000 mensen hebben verzorgd. Onze organisatie zorgt ervoor dat kwaliteitsvolle zorg beter toegankelijk wordt in het Zuid-Amerikaanse land.
Sinds 2014 zijn in Bolivia zeven revalidatiecentra opgericht met de hulp van Handicap International, die samen al bijna 3.000 mensen hebben verzorgd. Onze organisatie zorgt ervoor dat kwaliteitsvolle zorg beter toegankelijk wordt in het Zuid-Amerikaanse land.
De zeven revalidatiecentra werden opgericht in de departementen Potosi en Oruru. [1] Er konden al 2.846 mensen verzorgd worden met sessies kinesitherapie, ergotherapie, logopedie, psychologische steun … Door het gebruik van hellingen, liften en andere specifieke hulpmiddelen, zijn de centra voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen met een handicap.
In elk revalidatiecentrum heeft Handicap International comités opgericht voor mensen met een handicap, waarbinnen ze hun stem kunnen laten horen en kunnen deelnemen aan activiteiten. Narel Gomez, verantwoordelijke voor ons plaatselijke revalidatieproject, verduidelijkt: “We vinden het essentieel dat het revalidatieproces ook een sociale dimensie omvat. Daarom steunen we mensen met een handicap ook psychologisch, opdat ze hun gevoelens kunnen uitdrukken en hun trauma’s verwerken. Ons doel is dat personen met een handicap zelf op de voorgrond treden om anderen te sensibiliseren rond handicaps.”
Revalidatiepersoneel opleiden
Handicap International heeft daarnaast lokale professionals uit de gezondheidszorg opgeleid, zoals dokters en kinesitherapeuten, zodat ze met technische apparatuur aan de slag kunnen om de autonomie, beweeglijkheid en pijngraad van mensen met een handicap te evalueren. We hebben ook hun competenties versterkt op het vlak van revalidatietechnieken en management. Dat laatste is van belang voor zowel de opstart als het beheer van de centra.
“Er zijn weinig gekwalificeerde revalidatiedeskundigen en opleidingsmogelijkheden in Bolivia, vooral buiten de hoofdstad”, legt Narel Gomez uit. “Naast het autonomer maken van personen met een handicap en een betere integratie verzekeren in hun gemeenschap, is de capaciteiten versterken van de professionelen in de sector daarom één van onze prioriteiten.”
“We leiden het personeel ook op om een vertrouwensband te kunnen bouwen tussen hen en de meest kwetsbare personen”, zegt Gomez. “We schenken daarbij een bijzondere aandacht aan vrouwen en meisjes. Zo begeleiden we bijvoorbeeld mama’s van kinderen met een handicap en werken we eraan dat ze zich niet schuldig zouden voelen en helpen we hen de situatie te aanvaarden.”
Tot slot zet Handicap International zich in Bolivia in om vroegtijdig afwijkingen of ontwikkelingsachterstand op te sporen bij kinderen, zodat ze zo vlug mogelijk de nodige hulp kunnen krijgen.
[1] Het is de bedoeling van Handicap International om een innovatief model voor revalidatiezorg te ontwikkelen, dat door het Ministerie van Gezondheidszorg kan worden toegepast op nationaal niveau.