Meteen naar de inhoud

Syrië: Als grotemensenwapens doden en verminken

Noodhulp
Syrië
Ahlam, een Syrisch meisje van negen, is door de hel gegaan. Zij heeft een bombardement overleefd waarbij heel wat andere kinderen werden gedood. Dat kantelmoment in haar jonge leventje moet zij nu zien te boven te komen. En: zij moet op één been leren lopen. Kinderen van onder de twaalf vormen voor Handicap International één vierde van de doelgroep in Syrië.
Ahlam

Ahlam, een Syrisch meisje van negen, is door de hel gegaan. Zij heeft een bombardement overleefd waarbij heel wat andere kinderen werden gedood. Dat kantelmoment in haar jonge leventje moet zij nu zien te boven te komen. En: zij moet op één been leren lopen. Kinderen van onder de twaalf vormen voor Handicap International één vierde van de doelgroep in Syrië.

Ahlam woonde met haar familie in de stad Ad Dana, op zo’n dertig kilometer ten westen van Aleppo. In september 2012 sloeg het noodlot toe. Samen met een vijftiental andere kinderen kwam zij plots onder een bommenhagel terecht. In paniek renden Ahlam en haar kameraadjes een kelder in om te schuilen. Maar toen sloeg een bom met volle kracht in. Het gebouw stortte in elkaar en de kinderen werden onder het puin bedolven. De meeste overleefden het niet. De kleine Ahlam wel, maar zij was zwaar gewond. Haar kaakbeen en haar tanden waren verbrijzeld, haar rechterbeen gebroken. Haar andere been kon niet meer gered worden. Om Ahlam een overlevingskans te geven moest het geamputeerd worden.

Handicap International heeft het meisje na haar operatie onmiddellijk opgevangen. De organisatie zorgde voor een orthopedische prothese voor haar linkerbeen, loophulpmiddelen om haar rechterenkel en knie te ondersteunen en een stel krukken.

Gezondheidszorg voor de bevolking: een ware uitdaging

Sinds eind december zet Handicap International zich in voor gewonden en mensen met een handicap in Syrië zelf. Om de zorg te verbeteren trekken mobiele teams naar gezondheidscentra, vluchtelingenkampen en gemeenschappen die ontheemden opvangen. De snelle interventie van revalidatiespecialisten kan vaak handicaps voorkomen en zodoende de zelfredzaamheid van mensen uit de meest kwetsbare groepen verhogen.

Gevechten van een ongekende brutaliteit blijven het land maar verscheuren en de bevolking teisteren. Ze doden en verwonden elke dag opnieuw ontelbare burgers. Gewonden geraken niet aan enige zorg die naam waardig. Veelal moeten ze zien te overleven in geïmproviseerde kampen, of in (dorps-) gemeenschappen die zelf nauwelijks bij machte zijn om ze op te vangen.

“Het is onmogelijk in te schatten hoeveel gekwetsten er zijn, maar dat cijfer moet in de tienduizenden lopen”, zegt Henri Bonnin, een ergotherapeut die met een tienkoppig team de operaties van Handicap International in het noorden van de stad Idlib organiseert. “Om je een idee te geven: enkel en alleen in de twee ziekenhuizen van de zone waarin wij optreden, hebben wij al 58 personen een dringende postoperatieve kinesitherapiebehandeling kunnen geven. Meer dan de helft van hen zal in de komende weken nog loophulpmiddelen en prothesen nodig hebben.”

Kinderen van onder de twaalf vormen één vierde van onze doelgroep.

“Mensenlevens worden vernield – niet enkel door de gevechten zelf, maar ook omdat behoorlijke medische verzorging ontbreekt. Gewonden lijden vaak aan gecompliceerde breuken of aan letsels in het zenuwsysteem. Ongeveer de helft van de patiënten heeft dringend behoefte aan revalidatiezorg, om zware en blijvende handicaps te voorkomen. Vandaag vormen kinderen van onder de twaalf één vierde van onze doelgroep. Sommige van hen zijn zo ernstig gewond dat wij ze moeten helpen om er bovenop te raken, zich zelfstandig te verplaatsen en anders te gaan leven.”

Jens*, spoedkinesitherapeut, met Abdul (10 jaar) die bij een bombardement in Aleppo ernstig gewond raakte aan zijn rechterbeen. Abdul moest meerdere operaties ondergaan om zijn been te redden. Al vier maanden kan hij niet meer bewegen. Er zullen nog heel wat revalidatiebeurten bij komen kijken, om Abdul complicaties aan zijn heup, zijn enkel en zijn rug te besparen. Ondertussen is hij beste maatjes met de kinesitherapeuten van Handicap International. Zo valt het Abdul niet zo zwaar om bij de oefeningen zijn pijn te verbijten en goed gemutst te blijven.
(*naam veranderd)

Handicap International was al werkzaam in de buurlanden om vluchtelingen bij te staan. Nu heeft zij beslist haar werkterrein naar Syrië zelf te verplaatsen, om aan de enorme noden van de burgers te voldoen die in ontheemdenkampen of bij onthaalgezinnen werden opgenomen.

Bij een eerste evaluatie in december 2012 werden de noden van de mensen in ontheemden in de kampen en gemeenschappen van de provincie Idlib in kaart gebracht. Handicap International ondernam daarna meteen actie. De organisatie zette een mechanisme voor noodhulp in werking. Daartoe horen, naast een vaste revalidatie-eenheid, ook mobiele teams die vooral gewonden behandelen (revalidatie, verdeling van loophulpmiddelen, technische hulpmiddelen, orthesen enzovoort).

Gelet op de enorme behoeftes die wij nog niet konden invullen, worden onze activiteiten momenteel aanzienlijk versterkt. In de komende weken zullen ter plaatse nog veel meer middelen nodig zijn.

 

Meer over dit onderwerp

Grote nood aan revalidatiezorg in Beiroet
© Anwar AMRO / AFP
Noodhulp

Grote nood aan revalidatiezorg in Beiroet

De explosies van afgelopen dinsdag in Beiroet hebben heel veel verwondingen veroorzaakt. Het gaat vooral om brandwonden, breuken, en duizenden mensen liepen snijwonden op door het rondvliegende glas. Volgens eerste schattingen zullen 500 personen voor hun herstel nood hebben aan fysieke revalidatiezorg.

Beiroet: Slachtoffers van de explosie mogen rekenen op hulp van HI
© Mikhail Alaeddin / Sputnik /AFP PHOTO
Noodhulp

Beiroet: Slachtoffers van de explosie mogen rekenen op hulp van HI

De verwoestende taferelen na de enorme explosie in Beiroet, de hoofdstad van Libanon, laten geen twijfel bestaan over de dringende nood aan hulp voor de meer dan 5 000 gewonde personen. Handicap International heeft een team in het land en staat klaar om deze mensen in nood te helpen. 

Wereldvluchtelingendag: Vluchtelingen met een beperking vallen door Covid-19 nog meer ten prooi aan discriminatie en voedselonzekerheid
Copyright HI
Noodhulp

Wereldvluchtelingendag: Vluchtelingen met een beperking vallen door Covid-19 nog meer ten prooi aan discriminatie en voedselonzekerheid

Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag, op 20 juni, vraagt Handicap International meer aandacht voor de moeilijkheden waar vluchtelingen en ontheemden met een beperking vandaag mee geconfronteerd worden. In haar nieuw rapport ‘Covid-19 in humanitarian context: The necessity to leave no one behind!’ gaat HI dieper in op de problematiek.