Tyfoon Filipijnen: Handicap International klaar om noodhulp te bieden
Tyfoon Haiyan, die vrijdag en zaterdag vernieling zaaide in de Filipijnen, zou meer dan 10.000 dodelijke slachtoffers kunnen geëist hebben. Handicap International, die in het land al projecten heeft, maakt zich klaar om tussen te komen in de meest getroffen zones.
Tyfoon Haiyan, die vrijdag en zaterdag vernieling zaaide in de Filipijnen, zou meer dan 10.000 dodelijke slachtoffers geëist hebben. Handicap International, die in het land al projecten heeft, maakt zich klaar om tussen te komen in de meest getroffen zones.
Minder dan 36 uur na de doortocht van tyfoon Haiyan in de Filipijnen, werd al duidelijk dat de situatie catastrofaal is. Volgens de overheid zouden meer dan 10.000 dodengevallen zijn. Een cijfer dat niet kan worden bevestigd aangezien vele eilanden nog volledig van de rest van de wereld zijn afgesneden en communicatie niet mogelijk is. Edith van Wijngaarden, directrice van Handicap International in de Filipijnen: « Het weinige dat we aan informatie ontvangen, is vreselijk. De luchthaven van Tacloban, een stad in het centrum van het land, is heel zwaar getroffen. Slechts enkele vliegtuigen mogen er landen. En de toegang tot de getroffen zones blijft onzeker. Gisteren hebben vertegenwoordigers van de regering en van de Verenigde Naties per helicopter over de stad kunnen vliegen. Wat ze hebben gezien is, naar eigen zeggen, erger dan de situatie in Bandah Aceh (Indonesië), verwoest door een tsunami na de aardbeving van 26 december 2004. »
« Op dit moment bereikt humanitaire hulp de regio slechts druppelsgewijs. In de stad is er geen water, elektriciteit of voeding. Volgens humanitaire werkers die al in Tacloban aanwezig zijn, zijn de conflicten om het weinige water en de schaarse voeding begonnen. Dat gaat enkel over Tacloban. Over het eerste kleine eiland dat is getroffen, is er geen nieuws. In het noorden van Cebu, Leyte, het noorden van Palawan en de kleine eilanden in de omgeving zijn enorme ravages vastgesteld. Op dit moment zijn onze teams er nog niet in geslaagd de zwaarst getroffen gebieden te bereiken. Maar we staan klaar om hulp te bieden. Het is een natuurramp van enorme omvang. We kunnen de slachtoffers niet in de kou laten staan. Vooral om de zwakste slachtoffers ben ik bezorgd. In zo’n context, wanneer bestaande infrastructuren zijn vernietigd, kan je je wel inbeelden dat mensen met een handicap, ouderen en kinderen nog zwakker zijn. Die mensen moeten we absoluut helpen. »
Handicap International werkt sinds 1985 in de Filipijnen. De organisatie heeft ontwikkelingsprogramma’s en doet aan risicopreventie in verschillende regio’s. Risicopreventie is bedoeld om de gevolgen van natuurrampen te beperken. Dat gebeurt via het opzetten van plannen en procedures die bij een natuurramp moeten worden gevolgd, bijvoorbeeld bij de evacuatie van slachtoffers. De laatste jaren heeft Handicap International al meermaals haar teams ingezet na de doortocht van verschillende cyclonen.