Goto main content

Zuid-Soedan: Handicap International veroordeelt gebruik clustermunitie

Mijnen en andere wapens
Zuid-Soedan

Handicap International veroordeelt gebruik clustermunitie Zuid-Soedan

Een man met een stok in het vluchtelingenkamp in Juba

De Dienst voor de bestrijding van mijnen van de Verenigde Naties (UNMAS) rapporteerde dat vorige week in Zuid-Soedan, in de buurt van Bor, op de weg naar hoofdstad Juba, nieuwe clustermunitie werd gevonden. Handicap International veroordeelt het gebruik van clustermunitie in Zuid-Soedan.

«We hebben geen informatie over wie verantwoordelijk is, maar we veroordelen elk gebruik van clustermunitie, een verboden wapen”, zegt Marion Libertucci, verantwoordelijke voor advocacy bij Handicap International. “Clustermunitie veroorzaakt onaanvaardbaar leed bij burgers en mag nooit gebruikt worden”.

Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, veroordeelde eerder deze week al het gebruik van clustermunitie in Zuid-Soedan.

In Zuid-Soedan ligt al clustermunitie ten gevolge van het gebruik in eerdere conflicten. Volgens de Clustermunitie Monitor werd in 10 Staten van het land clustermunitie geïdentificeerd. “Het is onverantwoord om Zuid-Soedan nog meer te vervuilen met clustermunitie gezien de last die het land nu al draagt om de wapens te verwijderen. Bovendien maken deze wapens geen onderscheid tussen burgers en strijdende partijen.”

De meerderheid van alle landen heeft het gebruik van clustermunitie volledig verboden door de Ottawaconventie te ondertekenen. 113 landen ondertekenden de conventie die de productie, het gebruik, de verkoop en de opslag van verbiedt. Bovendien verbinden de lidstaten zich ertoe de met mijnen vervuilde zones op te ruimen en de slachtoffers te helpen.

Handicap International roept alle staten op zo snel mogelijk toe te treden tot de Ottawaconventie.

 

Meer over dit onderwerp

Twee jaar noodhulp in Oekraïne
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Twee jaar noodhulp in Oekraïne

Handicap International biedt met haar goed uitgebouwde team onder meer revalidatiezorg en psychologische ondersteuning en speelt een belangrijke rol in de verdeling van hulpgoederen.

Nieuw hondenteam start met ontmijningswerk in Senegal
© A. Stachurski / HI
Mijnen en andere wapens

Nieuw hondenteam start met ontmijningswerk in Senegal

Vier Mechelse herdershonden krijgen hun laatste trainingen door onze Belgische partnerorganisatie APOPO. Binnenkort gaan ze landmijnen opsporen in de tropische regio Casamance.

12.000 bommen treffen Gaza Mijnen en andere wapens Noodhulp

12.000 bommen treffen Gaza

Langdurigste en hevigste bombardementenreeks in de geschiedenis.