Goto main content

Bril maakt het verschil

Gezondheid Integratie
Mali

Wie slecht ziet, zet een bril op de neus. Een evidentie bij ons, maar niet zo in Mali. En dat heeft grotere gevolgen dan enkel een troebel zicht.

Malinese kinderen met bril op de neus op de schoolbanken

Wie slecht ziet, zet een bril op de neus. Een evidentie bij ons, maar niet in Mali. En dat heeft grotere gevolgen dan men op het eerste zicht zou denken.

Het lijkt vanzelfsprekend: kinderen die het schoolbord niet kunnen lezen, gaan naar de oogarts en vervolgens naar de brillenwinkel. De lessen volgen zonder te kunnen lezen wat op het bord geschreven staat, is immers niet simpel.

Toch is dit geen wereldwijde evidentie. Zo gaan in Mali de ouders van slechtziende kinderen vaak niet langs bij de oogarts, omdat ze het probleem van hun kind niet kennen of omdat ze niet over genoeg financiële middelen beschikken voor een doktersbezoek. Voor de kinderen heeft dit echter niet enkel vermoeide ogen en een troebel zicht tot gevolg. Slechtziende kinderen die moeite hebben om het schoolbord te lezen of in hun schrift nota’s te maken, behalen ook slechtere resultaten en ondervinden een moeilijkere schoolcarrière.

De grote oogtest

Handicap International organiseerde daarom speciale oogcontroles in 12 Malinese scholen voor meer dan 2000 leerlingen tussen 6 en 14 jaar. Het resultaat: 52 brillen die werden verspreid aan al wie bij- of verziend is.

Deze oogcontroles en de aankoop van brillen door Handicap International zorgt ervoor dat tientallen leerlingen nu terug helder kunnen zien en lezen. En niet te vergeten: beter dan ooit studeren!
 

Meer over dit onderwerp

‘Haïti zal hier enkel uitgeraken via de Haïtianen zelf’ Gezondheid Noodhulp Preventie

‘Haïti zal hier enkel uitgeraken via de Haïtianen zelf’

Interview met Cédric Piriou, directeur van Handicap International Haïti, over het bendegeweld in het land, de noden van de bevolking en de impact op de projecten.

Ondernemen stimuleren bij personen met een handicap
© HI
Integratie Mensenrechten

Ondernemen stimuleren bij personen met een handicap

In de Keniaanse vluchtelingendorpen werkt Handicap International drempels weg en ondersteunt ze het ondernemerschap.

'Dankzij het bewustmakingswerk van Handicap International kijken vrienden en collega's niet meer op ons neer'
© S. D. Songoi / HI
Integratie

'Dankzij het bewustmakingswerk van Handicap International kijken vrienden en collega's niet meer op ons neer'

Damigou is een jonge slechtziende vrouw uit Togo. Dankzij het project voor inclusief onderwijs en beroepsopleiding, kon ze naar school en is ze nu boekhoudster in een apotheek.