Goto main content

Congo: nieuwe aanpak voor de ruiming van mijnen

Mijnen en andere wapens
Democratische Republiek Congo

Handicap International is sinds 1995 aanwezig in de Democratische Republiek Congo en heeft de ruimingsoperaties die ze tot hiertoe heeft geleid net een nieuwe impuls gegeven. De organisatie innoveert en introduceert in Congo, in Mukwanyama nabij Kisangani, een systeem 'machine - hond - mens' om zo snel mogelijk de nog aanwezige mijnen te verwijderen.

Ontmijningsteam aan het werk

Handicap International is sinds 1995 aanwezig in de Democratische Republiek Congo en heeft de ruimingsoperaties die ze tot hiertoe heeft geleid net een nieuwe impuls gegeven. De organisatie innoveert en introduceert in Congo, in Mukwanyama nabij Kisangani, een systeem 'machine - hond - mens' om zo snel mogelijk de nog aanwezige mijnen te verwijderen.

Dankzij deze methode kunnen de mijnen in een van de meest getroffen gebieden zeer snel en op een zeer efficiënte manier opgeruimd worden. Deze ontmijningsacties zijn een antwoord op het onderzoek dat de Congolese regering in maart 2013 heeft ingesteld rond de vervuiling van mijnen en explosieve oorlogsresten in Congo om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie. Handicap International speelt een belangrijke rol bij de uitvoering van dit onderzoek. De organisatie heeft zo 19 vervuilde gebieden in de provincies Orientale en Maniema in kaart gebracht en heeft snel de middelen ter beschikking gesteld die nodig zijn om de aanwezige mijnen en explosieve oorlogsresten te vernietigen.

Een complementair ontmijningssysteem 

Het gepantserde toestel Minewolf bereidt het te ontmijnen gebied voor door de dicht beplante terreinen te effenen. Twee teams, met elk een hondenbegeleider en een Duitse herder, gaan vervolgens aan het werk. Deze honden zijn opgeleid om de geur van explosieven in mijnen en niet-ontplofte oorlogstuigen te herkennen. Dankzij hun interventie, die hen op geen enkele manier in gevaar brengt, kan tijdens de ontmijning 80 % tijd gewonnen worden. In Congo bevat de grond vaak een hoog metaalgehalte, dat de metaaldetectoren op ongepaste momenten in werking zet. In tegenstelling tot metaaldetectoren, die zelfs 'rinkelen' voor een onschadelijk metalen voorwerp, zijn honden in staat om dankzij hun reukzin te 'stoppen' bij de minste geur van springstof. Hun baasje bakent vervolgens het gebied af en roept een manuele ontmijner om het gebied te onderzoeken en het voorwerp te identificeren.

Twee manuele ontmijningsteams ronden de werkzaamheden af en controleren centimeter per centimeter het als vervuild aangemerkt gebied.

Een werkwijze die zijn sporen heeft verdiend

Sinds ongeveer 30 jaar leidt Handicap International humanitaire ontmijningsacties in landen die bezaaid liggen met antipersoonsmijnen en explosieve oorlogsresten. Dankzij deze acties krijgt de bevolking de grond terug die ze nodig heeft om te kunnen leven. De ontmijningsmethodes zijn in de loop van de tijd geëvolueerd. Het systeem 'machine - hond - mens' is nieuw in Congo, maar werd door Handicap International daarvoor reeds toegepast in Mozambique. Dankzij dit systeem kunnen de ontmijningswerkzaamheden van de organisatie sneller verlopen: sinds 2007 heeft Handicap International zo al meer dan 12 miljoen m2 ontmijnd. "Dankzij de honden is het mogelijk om sneller grote oppervlaktes te ontmijnen. De hond, de mens en de machine hebben ieder een verschillende job. Omdat ze complementair zijn, kunnen uitstekende resultaten geboekt worden”, getuigt Adérito Ismaël, verantwoordelijke voor de opruimacties in Mozambique.

Meer over dit onderwerp

Gaza: het verhaal van Qamar
© Y. Nateel / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Gaza: het verhaal van Qamar

Onder alle mensen die door onze teams worden ondersteund, hebben we ervoor gekozen om het verhaal van Qamar met je te delen in een video. Toen een tankgranaat haar huis in het noorden van Gaza trof, raakte ze zwaar gewond en moest haar rechterbeen worden geamputeerd — en dat op slechts zevenjarige leeftijd. Vandaag woont ze met haar familie in een vluchtelingenkamp, waar de leefomstandigheden erg moeilijk zijn.

Sandra Kim en Axelle Red zetten zich in voor bescherming van burgers in conflictgebieden Mijnen en andere wapens

Sandra Kim en Axelle Red zetten zich in voor bescherming van burgers in conflictgebieden

Naar aanleiding van het toenemende gebruik van explosieve wapens in conflictgebieden, lanceert Handicap International een krachtige oproep met haar petitie stopbombing.be. De oproep krijgt weerklank dankzij de steun van geëngageerde stemmen zoals Axelle Red en Sandra Kim. Hun boodschap is duidelijk: bescherm burgers en stop het gebruik van wapens die nog jarenlang slachtoffers maken na het einde van een conflict.

Polen en Baltische Staten kondigen mogelijk vertrek uit Verdrag tegen landmijnen aan
© S. Wohlfahrt / HI
Mijnen en andere wapens

Polen en Baltische Staten kondigen mogelijk vertrek uit Verdrag tegen landmijnen aan

Handicap International veroordeelt de aankondigingen en roept andere landen op zich tegen deze mogelijke beslissing uit te spreken.