Goto main content

Donkere verjaardag: 20 jaar na de genocide in Rwanda

Gezondheid
Rwanda

In april herdenkt Rwanda een van de meest donkere periodes uit haar geschiedenis: het begin van een genocide die 800.000 dodelijke slachtoffers maakte. 

Foto van Agnès, wedwuwe sinds de genocide in Rwanda.

Begin april 2014 herdenkt Rwanda een van de meest donkere periodes uit haar geschiedenis: het begin van een genocide die 800.000 dodelijke slachtoffers maakte.

Gedurende 3 maanden werden mannen, vrouwen en kinderen gemarteld, verkracht en afgeslacht. Onbegrijpelijk geweld dat de hele wereld heeft geschokt en dat, 20 jaar later, nog steeds onuitwisbare sporen nalaat op de Rwandese samenleving.

Een wrang record


Vandaag laat Rwanda het hoogste aantal mensen met posttraumatische stressstoornissen in de regio optekenen. De genocide van de Tutsi's in 1994 is daarvan de belangrijkste oorzaak. Kort na deze genocide begon Handicap International actief op te treden in Rwanda. De organisatie verdeelde voedsel en riep er revalidatieprojecten in het leven. Twee jaar later zette ze er haar eerste geestelijke gezondheidszorgproject op poten. Daarbij kwam de focus te liggen op psychosociale steun aan kinderen die er plots alleen voor kwamen te staan.

Sindsdien blijft de organisatie onophoudelijk steun bieden aan getraumatiseerde mensen. Vandaag helpt Handicap International nog steeds mensen die rechtstreeks werden getroffen, zoals weeskinderen die hun ouders verloren en plots gezinshoofd werden of weduwen. Een van die weduwen is Agnès. Ze volgt graag de groepsgesprekken die Handicap International en haar Rwandese partners organiseren en die zowel sociale als psychologische ondersteuning bieden. "Voor ik kennis maakte met de groep, was ik bang om anderen te benaderen. Ik leefde teruggetrokken, met mijn angst en mijn verdriet", getuigt ze. "Toen ik hier voor de eerste keer mijn verhaal kon doen, heb ik gehuild als een kind, zo opgelucht was ik."

Uitdaging

Ook biedt de organisatie psychosociale steun aan mensen die onrechtreeks lijden, zoals vrouwen die een kind hebben overgehouden aan een verkrachting, seropositieve vrouwen, slachtoffers van (seksueel) geweld, gezinnen in crisis door geweld en alcoholmisbruik. Geestelijke gezondheidsproblemen, ook zeer vaak een uitloper van de genocide, geven vervolgens aanleiding tot relatieproblemen, werkloosheid, armoede, geweld, ... en volgen op hun beurt hieruit, om uiteindelijk uit te monden in een vicieuze cirkel.

De uitdaging bestaat erin om deze gewelddadige cirkel van posttraumatische problemen te doorbreken. 20 jaar na de genocide van de Tutsi's is Handicap International meer dan ooit gemobiliseerd in Rwanda om steun te bieden aan de duizenden mensen die slachtoffer zijn geworden van deze gruweldaad. De organisatie geeft hen de kans op een betere toekomst.

 

Meer over dit onderwerp

Maggie, directrice HI Kenia: "Het zou makkelijker zijn als ik een man was"
© HI
Gezondheid Integratie Revalidatie

Maggie, directrice HI Kenia: "Het zou makkelijker zijn als ik een man was"

Naar aanleiding van World Humanitarian Day, de Internationale Dag van de Humanitaire Hulp, op 19 augustus, gingen we zitten voor een gesprek met de Keniaanse Margaret Nguhi. “Maggie” zet zich als verantwoordelijke van de projecten van Handicap International in voor andere mensen in haar land.

Leven met diabetes: het parcours van Abdelrazzaq
© HI
Gezondheid Revalidatie

Leven met diabetes: het parcours van Abdelrazzaq

Diabetes is één van de belangrijkste oorzaken van beperkingen en leidt in sommige gevallen tot een amputatie. Dat gebeurde ook bij Abdelrazzaq.

Covid-19 of niet, Sreyoun kan blijven rekenen op revalidatiezorg
© HI
Gezondheid Revalidatie

Covid-19 of niet, Sreyoun kan blijven rekenen op revalidatiezorg

De Covid-19 gezondheidscrisis heeft noch de moeder van Sreyoun, noch het team van HI tegengehouden om het kleine meisje te blijven helpen. De moeder van Sreyoun is verheugd over de vooruitgang die Sreyoun geboekt heeft.

Handicap International vzw | Gewijde-Boomstraat 44 - bus 1 | 1050 Brussel |
[email protected] | Ondernemingsnummer: BE0432235661

IBAN : BE80 0000 0000 7777 | BIC : GEBABEBB