Goto main content

Handicap International waarschuwt voor gebruik van clustermunitie door Russische luchtvloot

Mijnen en andere wapens
Syrië

Terwijl de Russische militaire luchtvloot hun operaties in Syrië zijn begonnen, herinnert Handicap International eraan dat clusterbommen verboden zijn door een internationaal verdrag (het verdrag van Oslo) door 118 staten. De organisatie zal waakzaam blijven voor elk gebruik van deze wapens. “Alle conflictpartijen moeten het gebruik van deze wapens die willekeurig burgers treffen stopzetten”, benadrukt Anne Héry, beleidsdirectrice bij Handicap International.

Terwijl de Russische militaire luchtvloot hun operaties in Syrië zijn begonnen, herinnert Handicap International eraan dat clusterbommen verboden zijn in een internationaal verdrag (het verdrag van Oslo) door 118 staten. De organisatie zal waakzaam blijven voor elk gebruik van deze wapens. “Alle conflictpartijen moeten het gebruik van deze wapens die willekeurig burgers treffen stopzetten”, benadrukt Anne Héry, beleidsdirectrice bij Handicap International.

“Alles moet in het werk worden gesteld om de burgers te sparen. Zij zijn tot dusver het grootste slachtoffer van de gewelddaden in Syrië en Irak”, zegt Anne Héry. "Naast doden, gewonden en verminkingen, veroorzaakt het gebruik van explosieve wapens - waaronder clustermunitie – in stedelijke gebieden belangrijke volksverplaatsingen. Hele gebieden worden onbewoonbaar door vervuiling door explosieve oorlogsresten.”

Tijdens de eerste herzieningsconferentie van het verdrag dat clustermunitie verbiedt in Kroatië begin september 2015, hebben de verdragsstaten unaniem een sterke politieke verklaring aangenomen die herbevestigt dat elk gebruik van clustermunitie systematisch moet worden veroordeeld. Handicap International herinnert deze staten aan hun engagement om geen enkele tolerantie ten aanzien van deze barbaarse wapens te toe te staan.

Hoewel de Russische Federatie het verdrag van Oslo niet heeft goedgekeurd, heeft ze zich sinds een jaar meermaals geschaard achter veroordelingen van het gebruik van clustermunitie, zowel in Soedan als in Oekraïne.

Bedreiging nu en in de toekomst

Meer dan 90% van de geïdentificeerde slachtoffers van clustermunitie wereldwijd zijn burgers. Tot 40% van de clusterbommen ontploffen niet op het moment van de inslag. Ze vormen een bedreiging voor burgers tot wel tientallen jaren na een conflict en hinderen het sociale en economische leven in de vervuilde zones.

Meer over dit onderwerp

Rondslingerende explosieven vormen gevaar voor terugkerende Syrische vluchtelingen
© HI
Preventie

Rondslingerende explosieven vormen gevaar voor terugkerende Syrische vluchtelingen

Na de val van het Assad-regime besluiten heel wat Syrische vluchtelingen terug te keren. Handicap International voert een campagne om ongevallen met niet-ontplofte explosieven te voorkomen.

Landmijnen maakten vorig jaar bijna 6000 slachtoffers
© ISNAD Agency / HI
Mijnen en andere wapens

Landmijnen maakten vorig jaar bijna 6000 slachtoffers

De Landmine Monitor meldt een stijging van 22% in het aantal doden en gewonden door landmijnen.

Vrouwen voorop in het ontmijningsproces
© J. M. Vargas / HI
Mijnen en andere wapens

Vrouwen voorop in het ontmijningsproces

In het Colombiaanse departement Meta graaft Handicap International explosieve resten van de burgeroorlog op. Om haar teams te vormen werden ook lokaal heel wat medewerkers gerekruteerd.