Goto main content

Kamulaji Bihemu (47 jaar)

Democratische Republiek Congo
‘Voor het eerst in twintig jaar ben ik weer zelfstandig. En ik ben een trotsere man.’ Kamulaji was tot voor kort de ‘geamputeerde’ van het dorp, nu is hij de beste kleermaker van de streek.

‘Voor het eerst in twintig jaar ben ik weer zelfstandig. En ik ben een trotsere man.’ Kamulaji was tot voor kort de ‘geamputeerde’ van het dorp, nu is hij de beste kleermaker van de streek.

Een opleiding en een naaimachine. Dat was voor Kamulaji Bihemu (47) voldoende om een zaakje te starten. ‘Dankzij de steun van Handicap International in 2011 ben ik kleermaker geworden. Mijn leven is veranderd: ik heb al mijn leningen kunnen afbetalen, mijn kinderen gaan naar school en ik heb kunnen investeren in nieuw materiaal voor mijn atelier. De zaak loopt goed, ik heb zelfs klanten van buiten het dorp. Voor het eerst in twintig jaar ben ik weer zelfstandig. En dat heeft ook een invloed op mijn imago in het dorp. Vroeger was ik die geamputeerde. De mensen wantrouwden me en zagen me niet voor vol aan. Nu ben ik de kleermaker en zegt iedereen mij goeiendag.’

Omdat Kamulaji erg sociaal is, heeft Handicap International hem gemotiveerd om zich te bekommeren om andere mensen met een handicap in Sasha. En dat doet hij met veel plezier. Elke week gaat hij naar de markt waar hij luistert naar hun verhalen en problemen, waarna hij verslag uitbrengt bij Handicap International.

Dat Kamulaji een bijzonder figuur is, blijkt ook uit zijn levensverhaal. Exact twintig jaar geleden, ontplofte een mijn toen hij in Mitumbala zijn veld aan het bewerken was. De zeven mensen rondom hem waren op slag dood. Kamulaji verloor zijn been, waardoor hij niet meer aan de slag kon als landbouwer.

Ondanks zijn handicap en de ermee gepaard gaande financiële problemen, hield zijn huwelijk met zijn vrouw Anna stand. Een huwelijk dat hoe dan ook niet evident is, want zij is Banyarwanda (Rwandees Tutsi), hij Bahunde (Congolees Hundu), twee rivaliserende clans. Dit bracht hen eind jaren 90 in de problemen. Rebellen zeiden hem dat hij zijn vrouw moest verlaten. Maar hij antwoordde telkens dat ze hem zouden moeten doden, wilden ze dat bereiken.

In 2002 verhuisde het gezin naar het rustigere Sasha in het grondgebied Masisi, waar Kamulaji nog steeds leeft met zijn negen kinderen en een nieuw leven heeft opgebouwd.

Meer over dit onderwerp

Met of zonder rolstoel: een wereld van verschil
© T. Freteur / HI
Integratie

Met of zonder rolstoel: een wereld van verschil

Daïsane werd geboren met klompvoeten. Ze kreeg een aangepaste rolstoel van Handicap International, waardoor ze zich opnieuw zelfstandig kan verplaatsen en met haar klasgenootjes kan spelen.

 

Die rechterschoen is niet langer voor de vuilnisbak
© T. Freteur / HI
Gezondheid Revalidatie

Die rechterschoen is niet langer voor de vuilnisbak

Dieudonné verloor zijn rechterbeen na een brand. Dankzij de prothese die hij van Handicap International kreeg, kan Dieudonné eindelijk zelfstandig leren stappen. Zelfs voetballen lukt al aardig.

Belgische steun maakt het verschil
© Thomas Freteur/HI
Gezondheid Integratie Preventie Revalidatie

Belgische steun maakt het verschil

Kinshasa telt vandaag de dag een bevolking van ongeveer 12 miljoen mensen, waaronder bijna 300 000 kinderen met een matige tot ernstige beperking. Handicap International heeft er dankzij vooral Belgische steun verschillende projecten uitgerold om de levenskwaliteit van de mensen met een beperking te verbeteren.