Meteen naar de inhoud

Kamulaji Bihemu (47 jaar)

Democratische Republiek Congo
‘Voor het eerst in twintig jaar ben ik weer zelfstandig. En ik ben een trotsere man.’ Kamulaji was tot voor kort de ‘geamputeerde’ van het dorp, nu is hij de beste kleermaker van de streek.

‘Voor het eerst in twintig jaar ben ik weer zelfstandig. En ik ben een trotsere man.’ Kamulaji was tot voor kort de ‘geamputeerde’ van het dorp, nu is hij de beste kleermaker van de streek.

Een opleiding en een naaimachine. Dat was voor Kamulaji Bihemu (47) voldoende om een zaakje te starten. ‘Dankzij de steun van Handicap International in 2011 ben ik kleermaker geworden. Mijn leven is veranderd: ik heb al mijn leningen kunnen afbetalen, mijn kinderen gaan naar school en ik heb kunnen investeren in nieuw materiaal voor mijn atelier. De zaak loopt goed, ik heb zelfs klanten van buiten het dorp. Voor het eerst in twintig jaar ben ik weer zelfstandig. En dat heeft ook een invloed op mijn imago in het dorp. Vroeger was ik die geamputeerde. De mensen wantrouwden me en zagen me niet voor vol aan. Nu ben ik de kleermaker en zegt iedereen mij goeiendag.’

Omdat Kamulaji erg sociaal is, heeft Handicap International hem gemotiveerd om zich te bekommeren om andere mensen met een handicap in Sasha. En dat doet hij met veel plezier. Elke week gaat hij naar de markt waar hij luistert naar hun verhalen en problemen, waarna hij verslag uitbrengt bij Handicap International.

Dat Kamulaji een bijzonder figuur is, blijkt ook uit zijn levensverhaal. Exact twintig jaar geleden, ontplofte een mijn toen hij in Mitumbala zijn veld aan het bewerken was. De zeven mensen rondom hem waren op slag dood. Kamulaji verloor zijn been, waardoor hij niet meer aan de slag kon als landbouwer.

Ondanks zijn handicap en de ermee gepaard gaande financiële problemen, hield zijn huwelijk met zijn vrouw Anna stand. Een huwelijk dat hoe dan ook niet evident is, want zij is Banyarwanda (Rwandees Tutsi), hij Bahunde (Congolees Hundu), twee rivaliserende clans. Dit bracht hen eind jaren 90 in de problemen. Rebellen zeiden hem dat hij zijn vrouw moest verlaten. Maar hij antwoordde telkens dat ze hem zouden moeten doden, wilden ze dat bereiken.

In 2002 verhuisde het gezin naar het rustigere Sasha in het grondgebied Masisi, waar Kamulaji nog steeds leeft met zijn negen kinderen en een nieuw leven heeft opgebouwd.

Meer over dit onderwerp

Inclusieve wegenwerken aan de verkeersas van Mpeti-Pinga
HI
Integratie

Inclusieve wegenwerken aan de verkeersas van Mpeti-Pinga

La Vie is een 18-jarige Congolees met dwerggroei. Dat weerhield hem er niet van om aan de slag te gaan bij ons EMIR-interventieteam en zijn steentje bij te dragen aan de infrastructuurwerken aan de verkeersas van Mpeti-Pinga.

Humanitaire luchtbrug verbindt Zaventem met Congo
© Lukasz Kobus
Gezondheid Noodhulp

Humanitaire luchtbrug verbindt Zaventem met Congo

Het voorbije weekend vertrokken drie humanitaire vluchten met in totaal 40 ton noodhulp vanuit België en Frankrijk naar de Democratische Republiek Congo. Er reisden ook 172 humanitaire hulpverleners mee die zullen worden ingezet in de strijd tegen Covid-19. De humanitaire luchtbrug is een mooi staaltje van samenwerking tussen verschillende humanitaire organisaties – waaronder Handicap International - en de Europese Unie.

Héritier, slachtoffer van het geweld in Zuid-Kivu
© Patrick Meinhardt/HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

Héritier, slachtoffer van het geweld in Zuid-Kivu

Héritier (23) was kapitein op een vissersboot in Zuid-Kivu, Congo. Op een nacht viel een gewapende groep zijn woning binnen. Héritiers ouders werden in koelen bloede vermoord. Zelf hield hij een armletsel over aan de aanval. Noela, een kinesiste van HI, komt geregeld op bezoek. Samen werken ze aan zijn revalidatie opdat hij zijn arm en hand opnieuw kan gebruiken. Héritier wordt ook begeleid door Olivier, een psycholoog bij wie hij zich op zijn gemak voelt.