Goto main content

Lessen getrokken uit Haiyan

Noodhulp
Filipijnen

De provincie Leyte in het centrum van de Filipijnen werd begin december getroffen door tyfoon Hagupit. De teams van Handicap International maakten de balans op van de situatie waarin de meest kwetsbaren verkeren.

Een vrouw met kind naast haar wordt ondervraagd door twee vrouwen van Handicap International in een hutje.

De provincie Leyte in het centrum van de Filipijnen werd begin december getroffen door tyfoon Hagupit. De teams van Handicap International maakten de balans op van de situatie waarin de meest kwetsbaren verkeren.

Tyfoon Hagupit, die het eerste weekend van december 2014 over de Filipijnen raasde, spaarde de provincie Leyte niet. De gemeenten Tacloban, Alangalang en Pastrana, die een jaar geleden de kracht van tyfoon Haiyan moesten ondergaan, werden eens te meer geconfronteerd met catastrofale weersomstandigheden. Losgerukte bomen, neergehaalde elektriciteitspalen en meegesleurde daken: de storm richtte enorme materiële schade aan.

Bevolking bereidde zich goed voor

"De herinnering aan tyfoon Haiyan, die vorig jaar in november aan ongeveer 8.000 mensen het leven kostte, is nog zeer levendig", legt Emilie Rivier uit, operationele coördinator voor Handicap International op de Filipijnen. "De lokale bevolking heeft de recente waarschuwingen van de overheid en de humanitaire actoren dus zeer ernstig genomen en heeft zich goed voorbereid op de ramp. Er zijn 1.700.000 mensen naar 5.193 evacuatiecentra [1] getrokken. En intussen zijn de inwoners al volop bezig aan de herstellingswerken. In Tacloban, Alangalang en Pastrana hebben we, voor zover ik weet, geen menselijke verliezen geleden. De lokale overheid heeft zelfs met veel trots twee geboortes aangekondigd!", voegt ze eraan toe.

Om de omvang van de schade [2] op te meten bij de meest kwetsbare mensen – de doelgroep van de organisatie – zijn de teams van Handicap International sinds dinsdag 9 december naar een dertigtal barangays [3] gegaan in Alangalang, Tacloban en Pastrana. Daar heeft Hagupit de landbouwsector, voornamelijk de bananenplantages, ernstig getroffen.

Geen ernstige gevolgen voor projecten

Sinds de doortocht van tyfoon Haiyan leidt de organisatie er o.a. projecten om 200 duurzame woningen te bouwen, dit in samenwerking met de lokale bevolking. "In deze gemeenten was onze evaluatie positief. De duurzame woningen, die we volgens 'build back safer'-methodes[4] hebben opgericht, hebben standgehouden en zijn niet bezweken onder de tyfoon. We hebben ook de gezinnen goed voorbereid. Zij hebben hun bezittingen goed beschermd en konden veilig schuilen. Na de eerste maatregelen na Hagupit, zetten we de bouwprojecten zo snel mogelijk voort."

Als antwoord op de verwoestende passage van tyfoon Haiyan vorig jaar, identificeerde Handicap International de gezinnen die nood hadden aan nieuw werkmateriaal [5]. Op die manier gaf Handicap International onder meer varkens aan veehouders, fietstaxi’s aan lokale taxichauffeurs en specifieke waren voor buurtwinkelhouders. "De storm waaide enorm. Het heeft 48 uur geregend. Maar de varkens die we na Haiyan uitdeelden zijn nog steeds in goede gezondheid en de sari-sariwinkels [6] staan nog steeds overeind. Van de 800 families die onze steun genieten, hebben slechts enkele materieel verlies geleden. We hebben allemaal geleerd uit tyfoon Haiyan en waren zeer goed voorbereid", bevestigt Emilie Rivier.

Tyfoon Hagupit heeft dus geen ernstige gevolgen voor de projecten van Handicap International in de provincie Leyte. De teams hebben hun activiteiten reeds hervat.

 

[1] OCHA Situatierapport nr. 4, Filipijnen - Tyfoon Hagupit, 9 december 2014.

[2] Snelle evaluatie van schade aan duurzame woningen, onderwijs, gezondheidszorg, bestaansmiddelen en 'wash' (Water, Sanitation and Hygiene).

[3] Kleine dorpen.

[4] Methode die de bouw van duurzame woningen bevordert. Deze woningen bieden meer weerstand bij natuurrampen en zijn aangepast aan de lokale context.

[5] Om hulp te bieden aan de kwetsbare burgers die door tyfoon Haiyan hun bron van inkomsten zijn verloren, geeft Handicap International 800 gezinnen in 20 gemeenschappen nieuw 'werkmateriaal' (driewielers, varkens, kleine winkels, etc.), zodat ze op financieel vlak weer op eigen benen kunnen staan.

[6] Kleine winkels.

Meer over dit onderwerp

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.