Goto main content

Leven met diabetes: het parcours van Abdelrazzaq

Gezondheid Revalidatie
Jordanië Syrië

Diabetes is één van de belangrijkste oorzaken van beperkingen en leidt in sommige gevallen tot een amputatie. Dat gebeurde ook bij Abdelrazzaq.

Abdelrazzaq werd tijdens zijn herstelperiode opgevolgd door Handicap International.

Abdelrazzaq werd tijdens zijn herstelperiode opgevolgd door Handicap International. Dankzij die ondersteuning en zijn prothese kan hij na zijn amputatie opnieuw stappen. | © HI

Abdelrazzaq heeft diabetes. Geleidelijk aan werd de pijn die hij in een teen van zijn rechtervoet voelde erger. De dokters amputeerden eerst enkel de teen, maar de ziekte verspreidde zich toch naar zijn hele voet. Abdelrazzaq kreeg het advies om zijn hele rechterbeen te laten amputeren. Het was één van de moeilijkste beslissingen van zijn leven, maar uiteindelijk ging hij naar het ziekenhuis voor de operatie.

Zware periode in privéleven

Abdelrazzaq is een 55-jarige Syrische vluchteling. Vroeger was hij chauffeur, nu woont hij met zijn zonen nabij het vluchtelingenkamp van Baqaa in Jordanië. Zijn vrouw liet hem in de steek omwille van zijn gezondheidsproblemen, waardoor hij zich in een financieel moeilijke positie bevindt.
“Ik ben al vele jaren diabetespatiënt en ik heb mijn best gedaan om de ziekte het hoofd te bieden, maar sinds de amputatie voel ik me futloos en zwak,” vertelt hij.

Abdelrazzaq is een aimabele man, die van sociaal contact houdt. Na zijn operatie voelde hij zich geïsoleerd. Een ander indirect gevolg van zijn aandoening.

Revalidatiezorg is noodzakelijk

Wou de voormalige chauffeur ooit weer kunnen stappen, dan zou hij eerst zijn revalidatietherapie moeten voltooien. De spieren van zijn rechterknie en –heupgewrichten warenverzwakt, zijn knie was niet meer zo beweeglijk en de stomp had een onregelmatige vorm.

In het revalidatiecentrum stelde het lokale medische team, dat begeleid wordt door Handicap International, een revalidatieplan op voor Abdelrazzaq. Hij verstevigde de kracht en de flexibiliteit van zijn spieren en kreeg een verband om de vorm van zijn stomp te verbeteren.

Toen was het moment aangebroken dat Abdelrazzaq zijn prothese kreeg. Hij kreeg opnieuw kinesitherapie, ditmaal om te leren hoe hij zijn prothese moest gebruiken, hoe recht te staan en hoe opnieuw te wandelen. Sindsdien is Abdelrazzaq opnieuw mobiel en heeft hij zijn dagelijkse activiteiten opgenomen.

“Ik heb mijn rolstoel niet meer nodig. Vandaag kan ik onze woning verlaten en mensen ontmoeten,” getuigt hij, zichtbaar gelukkig nu zijn isolement verleden tijd is.
 

Gepubliceerd op: 12 januari 2021

Meer over dit onderwerp

Léa Bayekula, de nieuwe ambassadrice van Handicap International
© Alexandra Bertels - Handicap international
Revalidatie

Léa Bayekula, de nieuwe ambassadrice van Handicap International

De 26-jarige Brusselse Léa Bayekula is paratlete bij Royal White Star Athletic. De atletiekclub uit Sint-Lambrechts-Woluwe helpt Léa om dichter te komen bij het verwezenlijken van haar droom: deelnemen aan de Paralympische Spelen in Tokio in 2021.

Ondanks geweld, armoede en tegenkanting familie: revalidatiezorg voor Kotime
© Olivier Czar KATONA / HI
Revalidatie

Ondanks geweld, armoede en tegenkanting familie: revalidatiezorg voor Kotime

Kotime en haar moeder zijn eigenlijk niets minder dan leeuwinnen. Ondanks een beperking, de oorlog, hun vlucht en de verstoting door hun familie, blijven ze doorzetten.

© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie