Goto main content

Leven met diabetes: het parcours van Abdelrazzaq

Gezondheid Revalidatie
Jordanië Syrië

Diabetes is één van de belangrijkste oorzaken van beperkingen en leidt in sommige gevallen tot een amputatie. Dat gebeurde ook bij Abdelrazzaq.

Abdelrazzaq werd tijdens zijn herstelperiode opgevolgd door Handicap International.

Abdelrazzaq werd tijdens zijn herstelperiode opgevolgd door Handicap International. Dankzij die ondersteuning en zijn prothese kan hij na zijn amputatie opnieuw stappen. | © HI

Abdelrazzaq heeft diabetes. Geleidelijk aan werd de pijn die hij in een teen van zijn rechtervoet voelde erger. De dokters amputeerden eerst enkel de teen, maar de ziekte verspreidde zich toch naar zijn hele voet. Abdelrazzaq kreeg het advies om zijn hele rechterbeen te laten amputeren. Het was één van de moeilijkste beslissingen van zijn leven, maar uiteindelijk ging hij naar het ziekenhuis voor de operatie.

Zware periode in privéleven

Abdelrazzaq is een 55-jarige Syrische vluchteling. Vroeger was hij chauffeur, nu woont hij met zijn zonen nabij het vluchtelingenkamp van Baqaa in Jordanië. Zijn vrouw liet hem in de steek omwille van zijn gezondheidsproblemen, waardoor hij zich in een financieel moeilijke positie bevindt.
“Ik ben al vele jaren diabetespatiënt en ik heb mijn best gedaan om de ziekte het hoofd te bieden, maar sinds de amputatie voel ik me futloos en zwak,” vertelt hij.

Abdelrazzaq is een aimabele man, die van sociaal contact houdt. Na zijn operatie voelde hij zich geïsoleerd. Een ander indirect gevolg van zijn aandoening.

Revalidatiezorg is noodzakelijk

Wou de voormalige chauffeur ooit weer kunnen stappen, dan zou hij eerst zijn revalidatietherapie moeten voltooien. De spieren van zijn rechterknie en –heupgewrichten warenverzwakt, zijn knie was niet meer zo beweeglijk en de stomp had een onregelmatige vorm.

In het revalidatiecentrum stelde het lokale medische team, dat begeleid wordt door Handicap International, een revalidatieplan op voor Abdelrazzaq. Hij verstevigde de kracht en de flexibiliteit van zijn spieren en kreeg een verband om de vorm van zijn stomp te verbeteren.

Toen was het moment aangebroken dat Abdelrazzaq zijn prothese kreeg. Hij kreeg opnieuw kinesitherapie, ditmaal om te leren hoe hij zijn prothese moest gebruiken, hoe recht te staan en hoe opnieuw te wandelen. Sindsdien is Abdelrazzaq opnieuw mobiel en heeft hij zijn dagelijkse activiteiten opgenomen.

“Ik heb mijn rolstoel niet meer nodig. Vandaag kan ik onze woning verlaten en mensen ontmoeten,” getuigt hij, zichtbaar gelukkig nu zijn isolement verleden tijd is.
 

Gepubliceerd op: 1 februari 2021

Meer over dit onderwerp

In de voetsporen van Channa… 12 jaar later
© P.J Hay, S. Rae , L. Cartier / HI
Integratie Revalidatie

In de voetsporen van Channa… 12 jaar later

Channa werd geboren met één been. Al twaalf jaar krijgt ze begeleiding van Handicap International in Cambodja. Ze kreeg een prothese en ontvangt regelmatig revalidatiezorg.

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom
© E. N’Sapu / HI
Noodhulp Revalidatie

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom

Net als veel andere mensen in Noord-Kivu is Espoir slachtoffer van het conflict in de Democratische Republiek Congo. Na een bomaanval verloor hij zijn been en moest hij zijn stad ontvluchten. Dankzij zijn nieuwe prothese kan hij nu opnieuw dromen en werken aan zijn toekomst.

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne
© M.Monier / HI 2024
Gezondheid Mensenrechten Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

1000 dagen oorlog: burgers voorname slachtoffers in Oekraïne

Vooral in het oosten en het zuiden van het land is de impact van het gewapend conflict enorm.