Goto main content

Mobiel ziekenhuis verlost Glody van grote last

Revalidatie
Democratische Republiek Congo

Glody werd lang belemmerd in zijn bewegingen door een aangeboren misvorming aan de hals, zo groot als een bal. Een chirurgische ingreep kon hem gelukkig hiervan verlossen. Vandaag volgt de Congolese jongen revalidatiesessies en kan hij eindelijk zonder zorgen door het leven gaan.

Zwarte vrouw in roze t-shirt en zwarte rok kijkt serieus in de lens, met haar zoontje losjes op haar rechterarm.

Glody werd lang belemmerd in zijn bewegingen door een aangeboren misvorming aan de hals, zo groot als een bal. Een chirurgische ingreep kon hem gelukkig hiervan verlossen. Vandaag volgt de Congolese jongen revalidatiesessies en kan hij eindelijk zonder zorgen door het leven gaan.

De 2-jarige Glody woont met zijn mama, papa en vier broers en zussen in Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo (DRC). Zijn eerste levensjaren waren een ware beproeving voor de jongen en zijn familie. "Hij werd geboren met een gigantische cyste aan de rechterkant van zijn hals, zo groot als een voetbal”, zegt zijn mama. “Het beperkte hem enorm, hij kon niet lopen en niets optillen. Een echte marteling. Wanneer ik eraan terugdenk, moet ik vechten om niet te wenen."

Hoop op beterschap kregen Glody en zijn familie voor het eerst wanneer ze de teams van de mobiele ziekenhuizen van Handicap International ontmoetten in het gezondheidscentrum Sarefta in Selembao, ten zuiden van Kinshasa. Die teams identificeren kinderen die verzorging nodig hebben en vangen hen op of verwijzen hen door naar andere structuren.[1]

Johan Baudewijns, technisch revalidatie-adviseur in Congo voor Handicap International, legt uit hoe dat in zijn werk gaat: "Wanneer we bij een gezondheidscentrum aankomen, zetten we snel een tent op: we leggen een zeil en enkele matrassen op de grond, zodat de raadplegingen kunnen beginnen. In het begin werden we overspoeld en zagen we tot wel 100 kinderen per dag. Vandaag krijgen we minder kinderen – nog 30 à 40 per dag – over de vloer, gezien er al een heel aantal geholpen werden natuurlijk.”

De opluchting

Onze teams onderzochten de cyste van Glody en besloten dat een chirurgische ingreep de kleine jongen van zijn lijden zou kunnen verlossen. Met de steun van Handicap International kon hij een operatie ondergaan in het El Rapha ziekenhuis.

"De operatie verliep zeer goed. Glody is van een enorme last verlost. Hij kan zich eindelijk verplaatsen, spelen en lopen zoals alle andere kinderen”, legt Sébastien Kasongo uit, onze projectverantwoordelijke revalidatie in Congo. “We bieden hem ook de nodige begeleiding: zo dient hij nog een aantal revalidatiesessies te volgen en komt hij nog regelmatig naar het ziekenhuis. Onze volgende prioriteit is ervoor te zorgen dat hij naar school kan gaan."

Voor de familie van Glody is zijn operatie een hele opluchting. "Ons leven is niet gemakkelijk geweest. We hebben een van onze dochters verloren, die 9 jaar was. Dag in dag uit hielden we ons met Glody bezig en verzorgden we hem. Zijn operatie zorgde voor een intense periode, maar was achteraf een hele bevrijding. Sindsdien kan ik eindelijk terug eten en slapen, en ben ik zelfs wat aangekomen. Ons gezien bloeit helemaal open", aldus zijn mama.

 

[1] In het kader van ons revalidatieproject in DR Congo hebben we mobiele ziekenhuizen opgericht in gebieden waar geen gezondheids- of revalidatiecentra zijn. Handicap International identificeert de kinderen die verzorging nodig hebben en vangt ze op of verwijst ze door naar andere structuren. Ze verdeelt ook loophulpmiddelen en steunt acties op financieel gebied a.d.h.v. een solidariteitsfonds. Handicap International maakt eveneens de ouders bewust van preventie en opvang van handicaps. Van november 2014 tot juli 2015 werden meer dan 900 kinderen geïdentificeerd en konden enkele honderden kinderen kinesitherapiesessies volgen.

 

Meer over dit onderwerp

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.