Meteen naar de inhoud

Mobiel ziekenhuis verlost Glody van grote last

Revalidatie
Democratische Republiek Congo
Glody werd lang belemmerd in zijn bewegingen door een aangeboren misvorming aan de hals, zo groot als een bal. Een chirurgische ingreep kon hem gelukkig hiervan verlossen. Vandaag volgt de Congolese jongen revalidatiesessies en kan hij eindelijk zonder zorgen door het leven gaan.
Zwarte vrouw in roze t-shirt en zwarte rok kijkt serieus in de lens, met haar zoontje losjes op haar rechterarm.

Glody werd lang belemmerd in zijn bewegingen door een aangeboren misvorming aan de hals, zo groot als een bal. Een chirurgische ingreep kon hem gelukkig hiervan verlossen. Vandaag volgt de Congolese jongen revalidatiesessies en kan hij eindelijk zonder zorgen door het leven gaan.

De 2-jarige Glody woont met zijn mama, papa en vier broers en zussen in Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo (DRC). Zijn eerste levensjaren waren een ware beproeving voor de jongen en zijn familie. "Hij werd geboren met een gigantische cyste aan de rechterkant van zijn hals, zo groot als een voetbal”, zegt zijn mama. “Het beperkte hem enorm, hij kon niet lopen en niets optillen. Een echte marteling. Wanneer ik eraan terugdenk, moet ik vechten om niet te wenen."

Hoop op beterschap kregen Glody en zijn familie voor het eerst wanneer ze de teams van de mobiele ziekenhuizen van Handicap International ontmoetten in het gezondheidscentrum Sarefta in Selembao, ten zuiden van Kinshasa. Die teams identificeren kinderen die verzorging nodig hebben en vangen hen op of verwijzen hen door naar andere structuren.[1]

Johan Baudewijns, technisch revalidatie-adviseur in Congo voor Handicap International, legt uit hoe dat in zijn werk gaat: "Wanneer we bij een gezondheidscentrum aankomen, zetten we snel een tent op: we leggen een zeil en enkele matrassen op de grond, zodat de raadplegingen kunnen beginnen. In het begin werden we overspoeld en zagen we tot wel 100 kinderen per dag. Vandaag krijgen we minder kinderen – nog 30 à 40 per dag – over de vloer, gezien er al een heel aantal geholpen werden natuurlijk.”

De opluchting

Onze teams onderzochten de cyste van Glody en besloten dat een chirurgische ingreep de kleine jongen van zijn lijden zou kunnen verlossen. Met de steun van Handicap International kon hij een operatie ondergaan in het El Rapha ziekenhuis.

"De operatie verliep zeer goed. Glody is van een enorme last verlost. Hij kan zich eindelijk verplaatsen, spelen en lopen zoals alle andere kinderen”, legt Sébastien Kasongo uit, onze projectverantwoordelijke revalidatie in Congo. “We bieden hem ook de nodige begeleiding: zo dient hij nog een aantal revalidatiesessies te volgen en komt hij nog regelmatig naar het ziekenhuis. Onze volgende prioriteit is ervoor te zorgen dat hij naar school kan gaan."

Voor de familie van Glody is zijn operatie een hele opluchting. "Ons leven is niet gemakkelijk geweest. We hebben een van onze dochters verloren, die 9 jaar was. Dag in dag uit hielden we ons met Glody bezig en verzorgden we hem. Zijn operatie zorgde voor een intense periode, maar was achteraf een hele bevrijding. Sindsdien kan ik eindelijk terug eten en slapen, en ben ik zelfs wat aangekomen. Ons gezien bloeit helemaal open", aldus zijn mama.

 

[1] In het kader van ons revalidatieproject in DR Congo hebben we mobiele ziekenhuizen opgericht in gebieden waar geen gezondheids- of revalidatiecentra zijn. Handicap International identificeert de kinderen die verzorging nodig hebben en vangt ze op of verwijst ze door naar andere structuren. Ze verdeelt ook loophulpmiddelen en steunt acties op financieel gebied a.d.h.v. een solidariteitsfonds. Handicap International maakt eveneens de ouders bewust van preventie en opvang van handicaps. Van november 2014 tot juli 2015 werden meer dan 900 kinderen geïdentificeerd en konden enkele honderden kinderen kinesitherapiesessies volgen.

 

Meer over dit onderwerp

COVID-19: De kinesitherapeuten van Handicap International sensibiliseren over hygiënemaatregelen
© Phil Sheppard / Handicap International
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

COVID-19: De kinesitherapeuten van Handicap International sensibiliseren over hygiënemaatregelen

Covid-19 is vandaag een realiteit wereldwijd. Daarom passen de team van Handicap International (HI) hun activiteiten aan en schieten ze kwetsbare bevolkingsgroepen te hulp. Onze kiné's zetten in het bijzonder in op sensibilisering bij de bevolking over de hygiënische maatregelen. Pauline Falipou, experte noodrevalidatie, deelt met ons haar blik op het terrein.

Jemen: een hele generatie ernstig gewond voor het leven Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Jemen: een hele generatie ernstig gewond voor het leven

Sinds het begin van het conflict in Jemen heeft Handicap International meer dan 3.000 slachtoffers van explosieve wapens behandeld, waaronder 850 slachtoffers van mijnen en explosieve oorlogsresten. Bijna allemaal hebben ze een blijvende handicap overgehouden als gevolg van hun verwondingen en zullen ze specifieke nazorg voor de rest van hun leven nodig hebben. De organisatie maakt zich zorgen over de vele belemmeringen voor humanitaire interventies en de toegang tot de bevolking. Thomas Hugonnier, projectverantwoordelijke voor de organisatie in het Midden-Oosten, getuigt over de situatie in het land.

Héritier, slachtoffer van het geweld in Zuid-Kivu
© Patrick Meinhardt/HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

Héritier, slachtoffer van het geweld in Zuid-Kivu

Héritier (23) was kapitein op een vissersboot in Zuid-Kivu, Congo. Op een nacht viel een gewapende groep zijn woning binnen. Héritiers ouders werden in koelen bloede vermoord. Zelf hield hij een armletsel over aan de aanval. Noela, een kinesiste van HI, komt geregeld op bezoek. Samen werken ze aan zijn revalidatie opdat hij zijn arm en hand opnieuw kan gebruiken. Héritier wordt ook begeleid door Olivier, een psycholoog bij wie hij zich op zijn gemak voelt.