Goto main content

"Monica herstelt goed!"

Gezondheid Noodhulp Revalidatie
Zuid-Soedan

Monica is een 9-jarig meisje uit Zuid-Soedan. Vorig jaar werd ze getroffen door het Guillain-Barré syndroom en raakte ze verlamd aan beide benen. Gelukkig kon Monica rekenen op de steun van Handicap International, waardoor ze nu al terug kan stappen.

Monica in een geel kleedje staat in de slaapzaal en laat zich lachend achterover hangen aan een bed.

Monica is een 9-jarig meisje uit Zuid-Soedan. Vorig jaar werd ze getroffen door het Guillain-Barré syndroom en raakte ze verlamd aan beide benen. Gelukkig kon Monica rekenen op de steun van Handicap International, waardoor ze nu al terug kan stappen.

Sinds in november 2013 hevige gevechten woeden in Zuid-Soedan, woont Monica in een vluchtelingenkamp in Yusuf Batil in het district Maban [1]. Eén dag in het vluchtelingenkamp begon niet zoals alle andere. Op een ochtend in augustus 2014 werd ze wakker met hevige koorts en kon ze niet meer opstaan.

Monica’s mama vertelt ons het verhaal: "Monica had geen kracht meer. We wilden het voorval niet dramatiseren en gaven haar een geneesmiddel. Drie dagen later kon Monica echt niet meer stappen. We probeerden haar met traditionele geneeskundige kruiden te verzorgen, maar zonder succes. We wisten niet meer wat we nog konden doen."

Tijdens een bezoek aan het ziekenhuis in het Maban district in november 2014 ontdekten dokters dat Monica aan het Guillain-Barré syndroom (GBS) [2] leed. Ze schreven haar vervolgens een medicijnenkuur voor. Enkele weken later ontmoetten de mobiele revalidatieteams [3] van Handicap International het meisje tijdens een bezoek aan Maban. Handicap International bood Monica hierna revalidatiebehandelingen en dagelijkse oefeningen. De organisatie volgde haar ook medisch op.

Deze behandelingen bleken snel een positieve uitwerking te hebben: na drie weken revalidatie herstelde Monica. Ze kon zich opnieuw alleen verplaatsen en herwon haar grote glimlach.

Revalidatie voor iedereen

"Het zijn tijden van politieke crisis”, verduidelijkt Lucia Morera Porres, hoofd van het Handicap International programma in Zuid-Soedan. “Er zijn sinds december 2013 al 1,5 miljoen Zuid-Soedanezen naar het binnenland moeten vluchten. Velen onder hen wonen in vluchtelingenkampen. Ze hebben niet altijd toegang tot drinkbaar water, voeding, gezondheidszorg en andere specifieke diensten zoals revalidatie.”

Om er voor te zorgen dat ook de meest kwetsbare personen - en dan vooral mensen met een beperking - kunnen genieten van de nodige revalidatie en psychomotorische zorgen, pendelen de mobiele teams van Handicap International tussen de gebieden Nimule, Yambio, Lankien, Maban en Yida.[4]

Sinds 2014 werden 229 personen met een beperking verzorgd en vonden er 1.964 revalidatiebehandelingen en psychomotorische behandelingen plaats.[5] Lucia klinkt vastberaden: “Het is echt noodzakelijk de meest kwetsbaren te helpen. Niemand mag vergeten worden".

 

[1] Opper-Nijl. Er zijn nog drie andere vluchtelingenkampen in het district Maban: Doro, Gendrassa en Kaya.

[2] een ziekte waarbij het immuunsysteem het zenuwstelsel aanvalt.

[3] Teams van experten op het vlak van revalidatie en psychomotorische ondersteuning, die op vraag van andere humanitaire organisaties naar verschillende gebieden in Zuid-Soedan gestuurd worden om er de protégés van andere NGO's te steunen, op te leiden en een directe service te bieden.

[4] In samenwerking met enkele partnerorganisaties: Save the Children, AZG Spanje, AZG Nederland, Samaritan’s Purse en International Rescue Committee.

 

 

Meer over dit onderwerp

Stop wapenleveringen aan Israël
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Stop wapenleveringen aan Israël

Handicap International roept samen met de Ceasefire Now coalitie op tot een stopzetting van alle wapenleveringen aan Israël en tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza.